Axel Hein, WWF Austria: „Pretul nu ar trebui sa va impiedice sa cresteti ponderea produselor sustenabile in raionul de peste”

0
620

Mai multi achizitori din retailul modern si horeca, furnizori de peste si fructe de mare si reprezentanti ai patronatelor din industrie au participat astazi (31 mai 2017) la o dezbatere organizata de WWF Romania cu sprijinul Modern Buyer pe tema sustenabilitatii in sectorul de peste si fructe de mare.

Invitatul special al evenimentului, Axel Hein, WWF Austria, de profesie biolog, a prezentat cel mai important standard international, aplicabil pentru pescuitul sustenabil (MCS), dar si cateva repere pentru ceea ce inseamna certificatul ASC pentru activitati piscicole durabile, punctand si cateva studii de caz cu privire la abordarea si strategiile marilor lanturi de retail din diverse piete europene cu privire la acest subiect.
„In urma cu doi ani am demarat un proiect ambitios in 11 state membre ale Uniunii Europene, care are mai multi piloni, printre care si motivarea si consilierea sectorului comertului in directia introducerii produselor din surse durabile si responsabile in gama de produse marine. Suntem deschisi si dorim sa consiliem sectorul de retail pentru a creste achizitiile din surse sustenabile pentru ca avem si un consumator din ce in ce mai dispus sa aleaga in mod intelept. Studiile realizate la nivel european cu privire la consumul de peste arata ca 80% dintre consumatori ar fi dispusi sa aleaga produse sustenabile daca acestea ar fi mai usor de recunoscut, mai bine semnalizate la raft. De asemenea, 50% dintre consumatori nu stiu cum sa aleaga, nu stiu sa recunoasca un astfel de produs in raft. In fine, un procent semnificativ de consumatori din diverse tari europene au declarat ca ar fi dispusi sa plateasca mai mult pentru un produs care respecta standardele internationale aplicabile pentru pescuitul sustenabil. Asadar, din punctul nostru de vedere, in multe piete europene, pretul nu este un argument impotriva cresterii eforturilor in directia sustenabilitatii. Pretul nu ar trebui sa va impiedice sa cresteti ponderea produselor sustenbabile in categoria de peste si fructe de mare pentru ca iata, consumatorii ar fi dispusi sa plateasca mai mult pentru astfel de produse”, a subliniat Axel Hein, WWF Austria, organizatie care a realizat deja diverse proiecte cu lanturile de retail din aceasta tara in scopul cresterii ponderii produselor sustenabile in categoria peste si fructe de mare.
Asigurand 23% din productia de peste din surse proprii, UE este cel mai mare importator de peste si fructe de mare din lume. Jumatate din aceasta cantitate provine din tarile in curs de dezvoltare. Pescuitul si piscicultura au efecte directe asupra reducerii saraciei si sigurantei alimentare pentru peste 800 de milioane de oameni.