Producătorul de roşii cherry Serele Bio Culture din comuna Căpușu Mare, judeţul Cluj a încheiat 2020 cu o cifră de afaceri de aproape 2 milioane de lei, reuşind să vândă aproape 98% din producţia sa către marile lanţuri de retail modern din România. Unul dintre obiectivele majore pe care acest producător şi le-a fixat este extinderea producţiei pe o perioadă de opt luni din an. “Vom atinge acest obiectiv graţie investiţiilor pe care le-am realizat anul trecut pe partea de sisteme de încălzire a serei”, spune antrepreoarea Alina Nedeluş. În acest an, producătorul va pune pe piaţă varietăţi noi de roşii cherry bio.
Cum a fost 2020 pentru Serele Bio Culture, cu ce provocări v-aţi confruntat şi cum le-aţi depăşit?
A fost un an al provocărilor. Criza sanitară ne-a adus o serie de presiuni noi. Pe lângă grija noastră direcţionată către plante, a fost nevoie să acordăm protecţie suplimentară angajaţilor noştri.
Preţurile echipamentelor de unică folosinţă pe care le punem la dispoziţia angajaţilor au explodat în 2020, testele de sănătate au fost făcute din trei în trei luni şi, toate acestea au generat costuri suplimentare, pe care noi nu le proiectaserăm în estimările iniţale şi o presiune în plus. Estimăm că în 2020 cheltuielile noastre au crescut cu 10-15%. Nu am fost însă vizați de probleme care au avut un impact major asupra altor producători, cum ar fi închiderea pieţelor tradiţionale, închiderea HoReCa. Strategia noastră comercială a fost axată aproape exclusiv pe colaborarea cu marii comercianţi. Aproape 98% din producţia noastră anuală ajunge pe rafturile IKA. Nu am mai putut participa anul trecut la târgurile şi evenimentele de profil care aveau loc la Cluj, dar acest lucru nu ne-a afectat foarte tare. Noi eram prezenţi la astfel de evenimente pentru ca oamenii să aibă şansa să cunoască produsul, să guste roşiile noastre, să cunoască brandul.
V-aţi atins obiectivul din punct de vedere vânzări, cu ce cifră de afaceri aţi încheiat 2020?
Da, am avut per total un an bun. Valoarea totală a veniturilor a fost de circa 2 milioane de lei şi am obţinut un profit care se apropie de 400.000 de lei. Cifra de afacere a fost puţin mai mică faţă de 2019. Scăderea se explică prin faptul că am avut la un moment dat o mică problemă pe partea de producţie, un dăunător care ne-a afectat o perioadă de timp calitatea roşiilor şi, implicit, cantitatea de produse pe care am putut-o livra către clienţi, dar am reuşit să ne repliem şi să găsim soluţii rapid.
Ce cantitate de roşii aţi reuşit să vindeţi anul trecut şi ce obiective v-aţi propus pentru 2021?
Am vândut circa 71 de tone de roşii, varietăţile pe care le-am cultivat au fost roşii cherry şi cherry prunişoare. Un procent de 70% din producţia totală este reprezentat de roşiile cherry iar restul de 30% de varietatea prunişoare. În 2021 estimăm o creştere de 10% a producţiei, pentru că sera nu şi-a atins în 2020 potenţialul. Sper ca anul acesta să reuşim să ţinem mai bine sub control sănătatea culturii, pentru că prevenția este deosebit de importantă. Suntem destul de restrictivi cu tot ce înseamnă tratamente, toţi producătorii de bio optează, de altfel, să folosească prădători, adică insecte care combat dăunătorii.
Creşterea cu 10% a producţiei se va reflecta şi în cifra de afaceri din 2021?
Sper că se va reflecta pentru că, indiferent de oscilaţiile de preţuri, un plus de 10% va ajunge în piaţă, iar aceşti bani vor veni înapoi.
Pe fondul creşterii cheltuielilor a existat din partea dvs o nevoie de a creşte şi preţul de vânzare al produselor?
Din păcate există această nevoie. Nu a crescut numai costul cu resursa umană, ci am avut majorări şi la preţul caserolelor şi la combustibil. Mi-ar fi plăcut ca în 2021 să ambalăm roşiile noastre în caserole biodegradabile, dar costul unora de calitate este şi de trei ori mai mare faţă de ce plătim acum.
Din păcate nu putem să ne asumăm schimbarea aceasta, pentru că preţul final se reflectă direct în preţul pe care cumpărătorul îl plăteşte la supermarket. Trebuie să ţinem cont de contextul actual din piaţă, de puterea de cumpărare a românilor, iar aceştia vor fi din ce în ce mai atenţi la cumpărăturile pe care le fac.
Aţi derulat investiţii noi în 2020?
Da, principala investiţie a fost pe partea de sisteme de încălzire a serei, pentru că mi-aş dori ca pe viitor să producem opt luni pe an. Prin această investiţie pe care am făcut-o din fonduri proprii şi credit bancar am reuşit să obţinem temperaturi de 14-15 grade Celsius pe perioada nopţii şi astfel să putem extinde perioada de producţie.
Intenţionaţi să mai cultivaţi şi alte soiuri de roşii, aveţi cerere şi pentru alte tipuri de produse?
În fiecare an, noi testăm şi alte varietăţi de roşii. Am avut şi avem în teste roşii cherry galbene, verzi, roşii maro, negre, dar în momentul de faţă interesul consumatorului se îndreaptă către soiurile clasice. Acest cocktail de culori este destul de restrâns pe piaţa internă, cu toate că gusturile sunt foarte bune. Totuşi, cred că lucrurile vor evolua tot mai mult şi la noi, iar în 2021 testăm o varietate de roşie cherry neagră, în colaborare cu Agrosel, deci sămânţa este românească. Vrem să vedem dacă piaţa acceptă şi primeşte bine noile gusturi. Pe viitor, mi-aş dori să creştem acest segment al roşiilor de tip cocktail unde eu văd un potenţial bun.
De la comercianţii mari, clienţii dvs, vin astfel de cerinţe?
Da, cu ei comunicăm permanent pe partea de oportunităţi. Interesul consumatorilor faţă de produsele bio a crescut exponențial în ultimii doi ani, iar comercianţii au fost cei care au comunicat mult şi au stimulat apetitul pentru tot ce înseamnă produs bio. Carrefour a lansat în 2019 campania “Creştem România Bio” şi toată comunicarea asta a ajutat implicit şi la creşterea încrederii consumatorilor. În absolut toţi retailerii din România există astăzi rafturi dedicate produselor bio.
Principalul nostru partener, Carrefour, ne-a propus anul acesta să producem şi Brioso, o varietate cultivată cu mare succes de mulţi producători convenţionali. Mi s-a solicitat să încercăm şi în Bio să vedem dacă reuşim să o producem această varietate cu un gust la fel de bun. Începând din 2021 vom avea la raft Brioso bio dar şi roşiile cherry negre despre care v-am povestit deja.
Aţi intrat şi dumneavoastră în proiectul lansat de Carrefour?
Noi suntem furnizori Carrefour de mai mulţi ani şi, pentru că suntem producători de roşii bio de la început, nu a fost necesar să facem un plan de conversie. Dar avem o colaborare foarte frumoasă cu Carrefour şi o etichetă comună la raft. Pe produsul nostru scrie Carrefour Bio –Tomate Bio Culture precum şi marca noastră înregistrată “Cu drag din Ardeal”. Este un client care ne-a susţinut foarte mult. Am beneficiat de-a lungul anilor de suportul buyerului care ţine legătura cu producătorii regionali.

Colaboraţi şi cu alte mari reţele de magazine? Unde vă mai desfaceţi roşiile?
Mai avem un contract de colaborare cu Mega Image şi Cora, dar livrăm şi la câteva băcănii specializate din judeţul Cluj. Ei sunt clienţii care ne-au fost alături de la început, apreciez colaborarea cu toţi cei trei retaileri mari şi intenționez să o păstrez.
Ce alte proiecte de investiţii aveţi în plan, în 2021 şi pe termen scurt?
Dorinţa mea este să extindem suprafaţa serei cu 4.000 de mp. În momentul de faţă avem 8.000 de mp de sere şi vrem să ajungem la o suprafaţă de 1,2 ha. Pentru această nouă investiţie aş dori să accesez fonduri europene, pentru că am înţeles că există pentru 2021 o astfel de oportunitate. Vom creşte suprafaţa cultivată în care vom cunoaşte clar condiţiile de accesare a fondurilor europene. Vreau să prind acest ultim tren, am înţeles că pe viitor se vor acorda sume din ce în ce mai mari grupurilor de producători, cooperativelor agricole.
Pentru 2021 care este principala d-voastră îngrijorare şi provocare?
Consider că o mare provocare va fi să-i convigem pe români să consume mai multe produse acreditate bio. Puterea de cumpărare va scădea probabil în lipsa unor stimuli reali şi va fi o adevărată încercare să le spunem oamenilor să investească în sănătatea lor. Chiar dacă vor cheltui un pic mai mult pe o roşie bio în comparaţie cu una convenţională, consider că este o investiţie pe termen lung în sănătatea lor.