39,13 % dintre pateurile de post conțin cel puțin 10 E-uri

Infocons a realizat un studiu pe etichetele produselor de tip pate vegetal de pe piața din România. În total au fost analizate 23 de produse, de la următorii distribuitori/producători: SC Scandia Food SRL (Bucegi), Glina SA (Mandy), Orkla Foods România (Ardealul), Carrefour România SA, Auchan România SA, Metro Cash&Carry România SRL (Aro), SC Mega Image SRL (365). Rezultatele acestui studiu au fost, după cum urmează:
Din punct de vedere al aditivilor alimentari:

-produsele au prezentat între 3 și 12 aditivi;

-95,65% dintre produsele studiate au avut în componență caragenanul (E407);

-91,30% dintre produsele studiate au avut în componență monoglutamatul de sodiu (E621);

– 69,56% dintre produsele studiate au avut în componență ascorbat de sodiu (E301).

-39,13% dintre produsele studiate au în componență 10 sau mai mulți aditivi alimentari.

Toate produsele studiate au avut informațiile nutriționale înscrise pe etichetă (cu excepția fibrelor). Aceste informații relevă următoarele: 91.30% dintre produse au mai puțin de 5 grame de proteine/100g. Cantitatea de proteine se situează între 2-7g pentru produsele studiate. Valorile energetice sunt situate între 167 kcal și 286 kcal/100g.

Produsele cele mai bogate în glucide sunt și cele mai sărace în fibre. De asemenea, unele produse prezintă și cantități de zaharuri de până la 1,60g. Cantitatea de glucide se situează între 3,3-8g. Cantitatea de grăsimi variază între 13,6g și 28,9g. Cantitatea de acizi grași saturați este cuprinsă între 0g și 3,7g. Numai două produse nu prezintă acizi grași în componența lor (Auchan pastă vegetală 200g, Auchan pastă vegetală cu ciuperci 200g).
95,65% dintre produse au avut cel puțin 1g de sare în compoziție. Cantitatea de sare din produsele studiate s-a situat între 0,51 și 1,89 g.


InfoCons (www.infocons.ro) – Asociația Națională de Protecție a Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.