Whisky single malt va fi produs și în România

Alexandrion Group anunță lansarea brandului Carpathian, primul whisky single malt care va fi produs în România. Primul whisky single malt românesc a fost ȋmbuteliat ȋntr-o ediţie limitată, de 930 de sticle, la ȋnceputul lunii mai, iar produsele vor fi disponibile spre vânzare în România la sfârșitul anului acesta. Este o premieră pentru industria de băuturi din România, dacă ținem cont că nici în Europa sectorul nu este într-o permanentă dezvoltare. Există două țări cu tradiție importantă în fabricarea whisky-ului, respectiv Irlanda și Scoția, iar începând de anul trecut și Franța a dezvoltat o linie de producție a acestui tip de băuturi. În cadrul turului internaţional vor fi prezentate trei expresii ale produsului: Fetească Neagră și Pinot Noir, care fac parte din colecţia de butoaie de vin românesc şi Madeira, din colecţia de butoaie de vin spaniol şi portughez. Expresiile Fetească Neagră şi Madeira au fost maturate iniţial ȋn butoaie de Bourbon, ȋn timp ce expresia Pinot Noir a fost maturată exclusiv ȋn butoaie de Pinot Noir. 

Carpathian Single Malt are o culoare naturală, provenită din maturarea exclusivă ȋn butoaiele de vin românesc, este realizat fără filtrare la rece şi are o concentraţie alcoolică de 46%. Alexandrion devine unul dintre puţinii producători din lume care folosesc butoaie de vin din cramele proprii pentru maturarea whisky-ului single malt. 

Unde vor ajunge primele sticle de whisky single malt?

Pentru anul în curs, Alexandrion anunță că va produce 11 mii de sticle, dintre care un număr de 6.000 este deja listat în portofoliul unui distribuitor important din Statele Unite ale Americii, iar restul de 5.000 vor rămâne pe piața locală. De asemenea, reprezentanții companii au anunțat că cele 5.000 de sticle nu vor fi listate, în acest an, în marile rețele de retail din România, ci doar în zona de HoReCa, în categoria de produse premium. Whisky single malt reprezintă 10% din consumul de whisky la nivel național, care este estimat la 5-6 milioane de litri, conform statisticilor. 

,,În anul 2023 ne-am propus să producem 20 de mii de sticle de whisky single malt, iar ca obiectiv general, pentru următorii cinci ani, vom ajunge să creștem producția la 100 de mii de butoaie. Suntem încântați de acest proiect și de perspectiva de a așeza România la masa marilor producători de whisky din lume. Această categorie, whisky single malt, greu de produs, va schimba imaginea României. Îmi doresc să fim un exemplu pentru alți producători, să vină și ei în România să producă single malt, iar țara noastră să poată acoperi cererea de single malt din toate țările lumii. Cred că această industrie poate aduce sume imense de bani pentru România, categoria este în creștere la nivel global, în condițiile în care nu sunt mulți producători, multe țări care să producă single malt.’’- a declarat Nawaf Salameh, Președintele Alexandrion Group.

Articolul precedentPenny ajunge la 311 magazine în România
Articolul următorCoca-Cola anunță lansarea Intergalactic
Didona Goanță este absolventă a Facultății de Filosofie și Științe Social Politice, Iași. Are o experiență de peste 10 ani în domeniul comunicării și al marketingului, lucrând pentru branduri și proiecte din sfera culturală, administrație publică centrală sau ecologie-mediu. În ultimii 5 ani a colaborat cu mediul de business, din România, oferind consultanță și companiilor din zona de retailer și horeca pentru a-și dezvolta politici sustenabile de business.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.