Vinurile contrafăcute din Bulgaria au fost retrase din piață

Wine Spill 011

O canitate de 29.174 l de vin contrafăcut a fost retrasă din piață și sancțiuni contravenționale în valoare de 80.000 lei au fost aplicate, ca urmare a unor acțiuni de verificare a calității și conformității vinurilor. În urma controalelor inițiate de MADR, în depozitele unor distribuitori din județele Buzău, Galați și Neamț au fost depistate unele loturi provenite din Bulgaria, care s-au dovedit a fi falsuri.

Pentru identificarea unor eventuale fraude, au fost trimise probe pentru efectuarea de analize izotopice, specifice identificării prezenţei apei exogene, respectiv a prezenţei alcoolului etilic de altă natură decât cel obţinut prin fermentarea naturală a strugurilor. Probele au fost analizate de către Laboratorul de Spectrometrie de Masă, Cromatografie şi Fizica Ionilor din cadrul Institutului Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Tehnologii Izotopice şi Moleculare Cluj Napoca.

Rezultatele au confirmat prezența apei exogene și a alcoolului de altă origine decât cel provenit din fermentația mustului de struguri (vin pichet) ceea ce reprezintă elementele infracțiunii de falsificare a vinurilor, conform Legii viei și vinului 164/2015.

În urma neconformităților depistate au fost sesizate Agenția Națională de Administrare Fiscală, în vederea aplicării legislației fiscale, precum și IGPR – Direcția de Investigare a Criminalității Economice, în vederea efectuării cercetărilor de specialitate.

În baza protocolului de cooperare și a Planului comun de acțiune între MADR și ANAF pentru verificarea legalității desfășurării activităților de producție și comercializare în domeniile produselor viticole, se monitorizează toate loturile de vin de masă provenite din Bulgaria.

Piața vinurilor din România este recunoscută ca o piață care oferă consumatorilor produse de foarte bună calitate și diversitate, iar Ministerul Agriculturii urmărește să proteja acuratețea și prestigiul vinurilor românești.