Vamesii au confiscat produse contrafacute in valoare de peste 670 de milioane de euro la granitele UE anul trecut

Autoritatile vamale au retinut falsuri si produse contrafacute la granitele UE in valoare de peste 670 de milioane de euro in 2016. O tremie din totalul bunurilor confiscate erau produse de consum zilnic – cum ar fi alimente si bauturi, medicamente, dar si jucarii si electrocasnice.

Din totalul articolelor retinute, tigarile au reprezentat categoria de vârf (24%), jucariile au fost cel de-al doilea mare grup (17%), urmate de produsele alimentare (13%) si ambalaje (12%). Numarul de articole confiscate – in total 41 de milioane de marfuri − a crescut cu 2% fata de 2015, arata comunicatul Comisiei Europene.

Pierre Moscovici, comisarul UE pentru Afaceri economice si financiare, a declarat: „Un nivel ridicat de protectie a proprietatii intelectuale este esential pentru a sprijini cresterea economica si pentru a crea locuri de munca. Marfurile false reprezinta o amenintare reala la adresa sanatatii si sigurantei consumatorilor europeni si de asemenea submineaza afacerile legale si veniturile statelor. (…) Cooperarea dintre autoritatile legislative ar trebui consolidata si sistemele de gestionare a riscurilor modernizate pentru a proteja UE de marfurile care incalca drepturile de proprietate intelectuala.”

China ramane tara din care provin cele mai multe marfuri false: 80% din articole au sosit din China in 2016. In cazul tigarilor, cele mai multe falsuri au provenit din Vietnam si Pakistan, iar cele mai multe bauturi spirtoase contrafacute au venit din Singapore. Iranul a fost sursa principala de accesorii pentru imbracaminte falsificate. Cele mai multe telefoane mobile confiscate veneau din Hong Kong, iar medicamentele contrafacute, din India.

 

Articolul precedentBruxelles – Reducerea nivelului de acrilamida din produsele alimentare
Articolul următorTaco Bell va intra din toamna pe piata din Romania
Daniela Oancea
Redactor-șef al Modern Buyer din iulie 2017. Absolventă a Universității București, Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Daniela are o experiență de peste 20 de ani în presă. A început să lucreze ca reporter și apoi ca redactor de știri externe la cele mai importante cotidiene naționale: Tineretul Liber, România Liberă și Evenimentul Zilei. Și-a continuat cariera ca Business Editor pentru Mediafax și apoi ca Redactor-șef la diferite publicații Business to Business, precum și ca expert media, în trei proiecte europene: PHARE/SAPARD. Danielei îi puteți scrie pe adresa daniela.oancea@modernbuyer.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.