Un fost tensimen român a deschis un restaurant de specialități marine

După ce a cunoscut numeroase bucătării internaționale, fostul tenismen Vlad Moșteanu și-a dat seama că fructele de mare sunt o variantă excelentă când vrem să mâncăm ceva savuros, sănătos și sărac în calorii. Deși românii nu sunt obișnuiți să consume „seafood”, tenismenul spune că și-a propus să deschidă restaurantul „Scoici și Creveți” ca să educe publicul și să ofere o alternativă delicioasă la sarmale, ardei umpluți și mititei.

În ce împrejurări v-ați întâlnit cu gastronomia?
Mi-a plăcut gastronomia dintotdeauna. Iar în perioada în care am făcut tenis și am tot mers în turnee, competiții și la antrenamente peste hotare, căutam în puținul timp liber pe care-l aveam, să aflu unde se mănâncă bine și, în fiecare țară, alegeam localuri cu sfecific tradițional. În atâția ani, vă dați seama că am avut ocazia să cunosc tot felul de culturi culinare. Apreciez mâncarea bine făcută, din ingrediente de calitate excelentă și care, înainte de toate, este și sănătoasă. Trăim într-o lume în care există boli grave și asta se întâmplă și din cauza alimentației grele, pline de calorii, făcută din ingrediente ieftine. Așa că, văzând ce se întâmplă în jurul nostru, m-am oprit la bucătăria mediteraneeană și mai ales la fructele de mare – raci, creveți, calamari, caracatițe. Fructele de mare sunt benefice pentru organism, sunt o sursă bogată de vitamine. De exemplu, creveții conțin magneziu, vitamina B12, zinc și cupru. Au un efect puternic antiinflamator și anticancerigen, prevenind în special apariția cancerului de colon. Acizii grași Omega 3 previn îmbătrânirea prematură. Avem „sănătate la farfurie” și foarte multe motive pentru care fructele de mare nu ar trebui să lipsească din alimentația nimănui.

Sunt pregătiți românii să consume specialități marine?
Ușor-ușor o să se schimbe situația și românii vor înțelege că trebuie să aibă grijă la ce „combustibil” folosesc pentru că „piesele” noastre se înlocuiesc ceva mai greu. Dar lăsând sănătatea deoparte, preparatele din fructe de mare au un gust pe care-l uiți cu greu (mă refer la cele gătite bine, pentru că nu-i deloc ușor să prepari aceste delicii marine).

Cât ați investit în businessul acesta până acum și în ce ați direcționat investiția?
Din păcate nu vă pot oferi cifrele cerute; vă pot spune că o parte din investiție a fost direcționată în alegerea unor specialiști care să colaboreze cu noi la meniu; acesta este gândit până în cel mai mic detaliu. Am investit în designul terasei, în refacerea interiorului restaurantului, și aici mă refer la sala destinată evenimentelor; în produse de cea mai bună calitate. Dacă le arăți oamenilor că la tine găsesc calitate e în primul rând o dovadă de respect față de ei, și atunci te vor alege pe tine.

Ce suprafață are restaurantul, dar terasa?
Cu totul avem undeva la 800 de m pătrați – restaurant, terasă, parcare (pentru că e bine de știut că suntem situați în Piața Victoriei, și unul dintre atuurile noastre este faptul că avem parcare proprie: nu stai cu stresul că te învârți o oră până găsești un loc de parcare).

În cât timp sperați să atingeți pragul de rentabilitate?
În trei luni. Nu ne-am gândit încă la o cifră de afaceri pentru 2018-2019, suntem deschiși de o lună și jumătate, și este prematur să mă pronunț. Să ajungem la trei luni de funcționare și să ne vedem obiectivul îndeplinit – să nu mai venim cu bani de acasă; și apoi ne vom putea gândi la următorul pas.

Cum descrieți conceptul din spatele restaurantului „Scoici și creveți”?
„Scoici și creveți” este un restaurant dedicat fructelor de mare și preparatelor din pește. În plus, este singurul din țară unde veți putea savura Seafood Bag – un mix demențial de fructe de mare cu legume și sosuri senzaționale din America, New Orleans. Iar modul de servire al acestui preparat este inedit: într-o pungă! Și poate fi servit direct cu mâna, cu ajutorul unor mănuși de unică folosință. Este o experiență culinară care trebuie musai trăită de toți iubitorii fructelor de mare și nu numai.

De unde vă procurați materia primă, care sunt cele mai importante criterii în selecția furnizorilor?
Luăm fructele de mare din Grecia, ne vin săptămânal. Segmentul cash &carry din România nu reprezintă pentru noi o alternativă în aprovizionare pentru că ne dorim fructe de mare de cea mai bună calitate și din Grecia „le luăm direct de la mama lor”.

Când ne alegem furnizorii ne interesează să aibă produse de calitate, să fie serioși și să livreze toată cantitatea dorită de noi fix în ziua în care trebuie, pentru că noi avem tot felul de evenimente. Și ce ne-am face, de exemplu, dacă la „Festinul Scoicilor” am rămâne fix fără scoici. Dacă aceste două criterii sunt îndeplinite – calitate și seriozitate… putem avea colaborări frumoase și de lungă durată.

Ați găsit un chef pasionat, care să pună în valoare preparatele din meniu?
Lucrăm cu cei mai buni specialiști. De exemplu, pentru sosuri am lucrat cu o echipă excelentă – pentru că noi am implementat aici un sistem din afară. Sosurile au fost adaptate de la stilul american la publicul românesc.

Care este specialitatea cu care vă mândriți cel mai mult? Care sunt celelalte specialități-vedetă?
Specialitatea cu care ne mândrim cel mai mult este Seafood Bag-ul – acel mix de fructe de mare, legume și sosuri servite la pungă și mâncate cu mâna despre care vă povesteam mai devreme. Sosurile sunt importante pentru că dau o savoare cu adevărat unică. Sunt mereu proaspete, făcute „in house”.Toate mixurile care vin la pungă pot fi servite și la platou pentru cei care preferă această variantă.

Noi ne mândrim cu toate preparatele din fructe de mare din meniu – raci, homari, creveti, creveți Black Tiger, caracatiță, scoici, midii, dar și cu preparatele din pește – dorada, somon, pește-spadă și „captura zilei”. Avem un meniu cu de toate – găsiți la noi și salate, și supe, dar și deserturi senzaționale.

Cum vă diferențiați de alte restaurante cu specific?
La noi trebuie să știți că nu găsiți doar mâncare bună. Avem și o terasă mare, superbă, înconjurată de verdeață. V-am spus și de parcare, și avem și un Kid Corner pentru cei mai mici dintre oaspeții noștri – leagăne, tobogane și alte atracții. Am încercat să ne gândim la tot ce are nevoie cineva care vine la noi, pe lângă mâncarea delicioasă. Și un plus foarte mare pe lângă ceea ce se găsește în restaurantele din Capitală, la noi și servirea este foarte bună. Sunt perfecționist de felul meu, probabil un defect moștenit de pe vremea când eram sportiv și îmi place să știu că totul funcționează ca un sistem: degeaba vine omul la noi și mănâncă bine; dacă e servit de un ospătar plictisit, totul se anulează.

În ce segment se încadrează prețurile? Cât costă un meniu în regim a la carte și cât costă meniul zilei?
Pe timpul verii nu avem meniul zilei, dar avem tot timpul alte oferte pentru clienți. De exemplu, în intervalul Happy Hours, între orele 15:00 și 17:00 avem 20 % reducere la preparatele din meniu (mai puțin băuturile), între 12:00 și 15:00 la fiecare fel principal de mâncare comandat oferim limonada/sucul/apa din partea noastră. Avem luni și marți All you can eat la 49 de lei și tot așa. Încercăm tot timpul să ne surprindem clienții și să le arătăm că deși suntem un business, ne pasă de ei și le suntem recunoscători că ne trec pragul. Suntem conștienți că acest început bun îl datorăm oaspeților și pe cât putem încercăm să ne revanșăm. Am noroc de o echipă excelentă și trebuie să le mulțumesc pentru implicare, pentru faptul că sunt proactivi și că îi consiliază pe cei care ne trec pentru prima dată pragul, ajutându-i să aleagă preparate pentru gustul lor.
Avem preparate de la 33 de lei – porția de scoici, midii în cochilie sau raci, 35 de lei creveți, 37 creveți Black Tiger, avem și Royal Mix by Scoici și Creveți la 300 de lei, care conține un homar, 500 gr creveți, 500 de gr scoici, 500 gr raci, 500 gr tentacule de caracatiță − este practic un platou foarte mare. Noi spunem că suntem accesibili pentru toată lumea și că fiecare poate găsi la noi ceva pe gustul lui.

V-ați gândit la o variantă take-away?
Da, sigur. Ne-am gândit și în scurt timp o să și implementăm acest lucru. În maximum o lună, oamenii vor beneficia de acest serviciu. Sper să ajungem să facem și livrări, prin Food Panda și toate platformele similare.

Ce proiecte aveți în privința meniului?
Meniul abia s-a făcut, e proaspăt. Așa că momentan îi lăsăm pe oaspeți să se bucure de ceea ce descoperă în el. Când o să simțim că trebuie să mai adăugăm, să scoatem, să schimbăm ceva o vom face negreșit, dar momentan suntem așa de mândri de acest meniu, încât sperăm să îl încerce cât mai mulți și să dovedim că nu ne lăudăm degeaba.

În privința întregului business, ce proiecte aveți în viitorul apropiat?
Vrem să ne extindem. În afară de acest restaurant Scoici și Creveți de pe Calea Victoriei nr. 163 despre care am tot discutat până acum, mai avem un restaurant Scoici și Creveți pe Nerva Traian 4, în incinta Wahaka Street Food Park, și vrem să ne mai extindem. În plus, vom merge în târguri, la festivaluri și tot felul de alte evenimente de food – atât în Capitală, cât și în provincie. Așa cum vă spuneam la început, ne dorim să educăm publicul român, să-l obișnuim să mănânce fructe de mare, să le deguste, să le cunoască, să vadă cât sunt de gustoase!

Articolul precedentRomânia: cea mai scăzută prognoză economică din toată Europa
Articolul următorPiața europeană a uleiului de măsline în 2018 – scădere în volum, dar o valoare crescută comparativ cu 2017
Daniela Oancea
Redactor-șef al Modern Buyer din iulie 2017. Absolventă a Universității București, Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Daniela are o experiență de peste 20 de ani în presă. A început să lucreze ca reporter și apoi ca redactor de știri externe la cele mai importante cotidiene naționale: Tineretul Liber, România Liberă și Evenimentul Zilei. Și-a continuat cariera ca Business Editor pentru Mediafax și apoi ca Redactor-șef la diferite publicații Business to Business, precum și ca expert media, în trei proiecte europene: PHARE/SAPARD. Danielei îi puteți scrie pe adresa daniela.oancea@modernbuyer.ro