UE acordă sprijin bugetar de 14,54 milioane de Euro Republicii Moldova

UE a reluat sprijinul bugetar acordat Republicii Moldova, alocând pe 24 iulie, suma de 14,54 milioane EUR pentru a susține punerea în aplicare a Acordului de liber schimb UE-Moldova, finanțarea programelor de educație și formare profesională și punerea în aplicare a Planului de acțiune pentru liberalizarea regimului de vize.

Plățile au fost reluate după o suspendare de aproape doi ani, ca urmare a deteriorării situației din Republica Moldova, în ceea ce privește statul de drept. Guvernul recent învestit a luat o serie de decizii importante care au permis UE să aprecieze că sunt îndeplinite condițiile pentru reluarea sprijinului bugetar acordat Republicii Moldova.


Johannes Hahn, comisarul pentru politica europeană de vecinătate și negocieri privind extinderea, a afirmat: „Pachetul de astăzi este un semn clar al sprijinului acordat de UE Republicii Moldova și cetățenilor săi. Acesta este, de asemenea, o dovadă a aprecierii acțiunilor deja întreprinse și o încurajare adresată autorităților să-și continue eforturile, în special în ceea ce privește consolidarea statului de drept și a democrației și lupta împotriva corupției. UE se angajează ferm să sprijine și să însoțească Republica Moldova pe această cale a reformei.”

Suma de 14,54 milioane EUR a fost acordată ca sprijin bugetar în cadrul a trei programe: Sprijinirea punerii în aplicare a Acordului de liber schimb dintre Moldova și UE, Programul de educație și formare profesională și Programul de sprijin al Planului de acțiune pentru liberalizarea regimului de vize.

Datorită zonei de liber schimb aprofundate și cuprinzătoare, precum și a sprijinului acordat de UE, exporturile Moldovei către UE au crescut cu 62% între 2014 și 2018. În 2018, UE a continuat să își consolideze poziția de principal partener comercial al Moldovei, reprezentând aproximativ 70% din totalul exporturilor și 50% din totalul importurilor.