Tendințele pe zona de nutriție și lifestyle în zona de sud-est a Europei

Românii conștientizează cel mai mult impactul alegerilor alimentare asupra sustenabilității mediului (64%), în timp ce bulgarii într-un procent de 51% și sârbii numai 35%, arată un studiu în domeniul nutriției, realizat de Nestlé împreună cu agenția de research Masmi, în zona de sud-est a Europei, acolo unde Nestlé activează.

Cetățenii români acordă o mai mare atenție informațiilor de pe ambalaj (53% citesc lista de ingrediente, iar 47% citesc informațiile nutriționale) prin comparație cu bulgarii, care doar în procent de 44% citesc lista de ingrediente, respectiv 45% citesc informațiile nutriționale.

Sârbii citesc cel mai puțin informațiile de pe ambalaje, doar 27% se uită la lista de ingrediente și doar 22% citesc informațiile nutriționale. Peste 60% dintre români găsesc aceste informații foarte utile, comparativ cu 50% dintre bulgari și 49% dintre sârbi.

Printre factorii decisivi în alegerile alimentare, românii au menționat în ordinea importanței: ingredientele (72%), prețul (71%), valorile nutriționale (62%), sursa locală (61%), producția din surse sustenabile (60%).

În toate cele trei piețe, cei mai importanți factori care contribuie la un stil de viață mai sănătos sunt o dietă sănătoasă (60% în România) și activitatea fizică (51%).

Când vine vorba de diferențele dintre țări, în România activitatea fizică și o alimentație sănătoasă sunt considerate ceva mai importante decât în Serbia și Bulgaria.

O masă proaspăt gătită acasă este alegerea dominantă în rândul locuitorilor din toate cele trei țări, aceasta este principala masă de cel puțin trei ori pe săptămână pentru un număr mai mare de români (86%), comparativ cu cetățenii bulgari și sârbi (75%, respectiv 72%).

Aproximativ jumătate dintre cetățenii din toate cele trei piețe consumă cel puțin 1-2 mese pe bază de plante pe săptămână.

Mesele pe bază de plante, fără carne și proteine pe bază de plante sunt în general bine acceptate în rândul locuitorilor din toate cele trei țări (între 38% și 51% le consumă de cel puțin 3 ori pe săptămână).

Spre exemplu, în România 51% dintre respondenți preferă alimentele pe bază de plante, 46% fără carne și 40% alimente cu proteine din plante.

Cel mai mare potențial pentru dietele pe bază de plante este văzut în România și Serbia, unde peste 40% dintre consumatori intenționează să-și crească consumul acestui tip de alimente în în viitor, comparativ cu aproximativ unul din trei rezidenți sub 50 de ani în Bulgaria (28%).

Când vorbim despre cereale, principalele bariere pentru cumpărarea cerealelor integrale sunt gustul (36% dintre români) și prețul acestora (29%). Adulții consumă cereale integrale în medie de 2,8 ori pe săptămână în România, de 2 ori în Bulgaria și în mod similar în Serbia (de 1,8 ori). Copiii până la 16 ani în România, ca și adulții, par să consume mai frecvent cereale integrale decât în celelalte piețe (în medie de 3 ori pe săptămână, față de 2,5 ori în Bulgaria și de 1,8 ori pe săptămână în Serbia). Bogăția de fibre și rolul în prevenirea unor boli (cronice) sunt recunoscute ca beneficii importante ale cerealelor integrale pe toate cele trei piețe țintă.

În privința obiceiurilor de gătit, consumatorii români (39%) și bulgari (36%) includ mai des copiii în procesul de gătit, comparativ cu sârbii (15%). Părinții subliniază, în general, răbdarea suplimentară (56%), timpul prelungit de pregătire și gătit (47%), precum și îngrijirea suplimentară pentru a evita rănile copiilor (51%), ca fiind cele mai importante bariere care împiedică sau reduc practica implicării copiilor în procesul de gătit.

Legat de sursele de informare și sfaturi, medicii și nutriționiștii (48%) și experiența personală (15%) sunt surse primare de informare atunci când vine vorba de creșterea copiilor sănătoși în România. În România și Bulgaria mai mulți părinți se bazează pe sfaturile experților în acest domeniu, în comparație cu părinții din Serbia, care se bazează mai des pe propriile experiențe personale și credințe.

“Studiul a adus elemente noi, dar a și confirmat lucruri pe care eu și colegii mei din zonă deja le observaserăm din practică. Se văd anumite diferențe de comportament, în funcție de campaniile de informare, educare și de proiectele pe care le derulăm de mai bine de 12 ani. Răspunsurile românilor ne arată tendința și interesul românilor pentru a fi cât mai informați în privința ingredientelor, preocuparea pentru produsele din surse sustenabile, interesul crescut pentru produsele pe bază de plante și dorința de a implica din ce în ce mai mult copiii în pregătirea meselor. Vom continua să dezvoltăm produse, proiecte și campanii care să-i ajute pe români să aibă o alimentație mai sănătoasă ”, spune Nicoleta Tupiță, nutriționist-dietetician, Manager de Nutriție pentru România, Bulgaria și Țările Adriatice.