Subsidiarele Lidl și Kaufland din România urcă în topul celor mai mari companii din Europa de Sud-Est

Primele cinci companii mari din Europa de Sud-Est, după veniturile totale, din clasamentul SEE TOP 100 în 2020, publicat astăzi de SeeNews sunt, după cum urmează: Automobile-Dacia (3,81 mild euro), OMV Petrom (3,8 mild euro), OMV Petrom Marketing (2,99 mild.euro), Lidl Discount (2,66 mild. Euro) și Kaufland România (2,65 mild. Euro). Lidl a ajuns pe locul 5, coborând de pe locul 16 (în 2019). Kaufland a coborât de pe locul 9 în 2019 pe locul 6, în 2020. Topul, ajuns la cea de-a 14-a ediție, cuprinde companii nefinanciare înregistrate în Albania, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Croația, Macedonia de Nord, Moldova, Muntenegru, România, Serbia și Slovenia.

Companiile petroliere și producătorii de automobile, liderii tradiționali ai clasamentului SEE TOP 100, au îndurat cu greu criza provocată de Covid, în timp ce retailerii au înregistrat o creștere de două cifre a veniturilor, profitând de valul comerțului electronic, au comentat realizatorii clasamentului.

„Performanța înregistrată de distribuitori și retaileri vine în urma unei creșteri puternice a comerțului electronic, generată de restricțiile de deplasare ale populației în contextul pandemiei, de facilitarea plăților online și de dezvoltarea a noi opțiuni de finanțare. Pandemia Covid a accelerat o tendință care a fost deja în desfășurare de câțiva ani”, a comentat Nevena Krasteva, redactor-șef la SeeNews.

Pe fondul crizei economice globale provocate de Covid, veniturile combinate ale celor o sută de companii mari din Europa de Sud-Est (SEE) au scăzut cu 7%, la 120 miliarde de euro în 2020, comparativ cu 129,3 miliarde de euro înregistrate de participanții în clasamentul SEE TOP 100 al anului precedent.

Totuși, în timp ce scăderea veniturilor celor mai mari companii din regiune a fost moderată, profitul cumulat a scăzut cu un sfert la 3,5 miliarde de euro, anulând câștigurile acestor companii pe trei ani.

Automobile Dacia, parte a companiei franceze Renault, conduce în clasamentul SEE TOP 100 pentru al șaptelea an consecutiv, chiar dacă veniturile sale au înregistrat o scădere anuală de 26%, până la 3,8 miliarde de euro. În ceea ce privește profitul, situația arată și mai îngrijorătoare, întrucât câștigurile s-au înjumătățit până la 61 de milioane de euro. Din cauza crizei Covid, compania a trebuit să oprească producția mai bine de o lună. În plus, la fel ca alți producători de mașini, Dacia s-a confruntat cu o gravă lipsă de semiconductori care au forțat-o să suspende producția de mai multe ori.

În imagine, uzina de la Mioveni. Automobile Dacia este liderul clasamentului SEE Top 100 pe 2020, întocmit de SeeNews.

Companiile de petrol și gaze din SEE TOP 100 au înregistrat o scădere cu un sfert a veniturilor cumulate din cauza crizei economice, a reducerii prețurilor globale și a interdicțiilor de călătorie, făcând ca acest sector să înregistreze cea mai mare pierdere din clasament. Și trecerea globală la energia verde are un impact puternic asupra strategiilor de dezvoltare ale companiilor de petrol și gaze, forțându-le să își diversifice activitățile.

În ciuda programelor de ajutor de milioane de euro, economiile din regiune au scăzut cu aproximativ 6%. În țările unde turismul genera o mare parte din produsul intern brut, contracția economică a fost cea mai severă, depășind 15% în Muntenegru. Investițiile străine directe, un factor important de creștere pentru regiune, au scăzut brusc și ele. Totodată, și întreruperea aprovizionării și cererea redusă au afectat companiile locale și principalii lor parteneri comerciali din străinătate.

SeeNews este un furnizor independent de informații de business din Europa de Sud-Est, oferind o perspectivă 360 de grade asupra regiunii, pentru a ajuta companiile să ia decizii informate. SEE Top 100 clasează cele mai mari companii din Europa de Sud-Est după veniturile totale pentru anul fiscal încheiat la 31 decembrie 2020. Atât cifrele din 2020, cât și omologii comparativi din 2019 provin din rapoartele anuale neconsolidate din 2020.

Băncile, brokerii de investiții, asigurătorii și trusturile de investiții imobiliare (REIT) au fost excluse din acest clasament, deoarece veniturile totale nu sunt un indicator precis al performanței lor. Au fost compilate clasamente separate ale celor mai mari 100 de bănci și asigurători.

Companiile holding sunt reprezentate în clasament de filialele lor. Toate datele provin din registre comerciale naționale, burse de valori, site-uri guvernamentale și corporative, autorități de reglementare din industrie, furnizori locali de informații comerciale și companii. Clasamentul nu include companiile care au refuzat sau nu au oferit rezultate financiare până la finalizarea conținutului SEE TOP 100 pe 2020.