Sainsbury’s fuzionează cu Asda și devine liderul pieței din Marea Britanie

359

Sainsbury’s cumpără Asda (deţinută de gigantul american Walmart), într-o tranzacție de aproximativ 7,3 miliarde de lire sterline (în acțiuni), cu intenția de a crea cel mai mare grup de supermarketuri din Marea Britanie, cu o cotă de piață de 31%, depășind astfel cota de piață a liderului industriei, Tesco (28%).

Fuziunea grupurilor de supermarketuri aflate pe locul doi și, respectiv, trei din comerțul cu amănuntul din Marea Britanie va genera economii și va crește puterea de cumpărare a noii entități, astfel încât să poată să concureze mai bine cu discounterii germani aflați pe piața britanică, dar și cu creșterea Tesco, după ce acesta a achiziționat angrosistul Booker, relatează Reuters.

De asemenea, tranzacția – Sainsbury`s va plăti 2,98 miliarde de lire în numerar şi 4,3 miliarde de lire în acțiuni – înseamnă retragerea Walmart din Europa, deoarece Asda, pe care a Walmart a cumpărat-o pentru 6,7 miliarde de lire sterline în 1999 s-a luptat din greu să crească în ultimii cinci ani, aceasta pentru că în Marea Britanie discounterii Aldi și Lidl au atras clienții aflați în căutare de prețuri mai mici.

Actiunile Sainsbury`s au crescut la bursa de la Londra cu 21%, ca urmare a anunțului, cea mai mare creștere înregistrată din iulie 2014 până în prezent, în timp ce acțiunile rivalilor Tesco și Morrisons au scăzut.

Walmart va primi 3 miliarde de lire sterline în numerar și o participație de 42% din capitalul rezultat în urma fuziunii.

CEO-ul Sainsbury, Mike Coupe, își va menține poziția în companie, care va păstra mărcile Sainsbury și Asda. Mike Coupe a declarat pentru BBC că nu au fost planificate închideri de magazine, iar clienții nu vor fi afectați.

„Chiar dacă trebuie să renunțăm la o parte dintre magazine, ele vor fi vândute ca entități comerciale”, a declarat el pentru radio BBC. Împreună, Sainsbury și Asda dețin 2.800 de magazine. Sainsbury este puternic în sudul Angliei, în timp ce Asda, care tinde să aibă magazine mai mari și prețuri mai mici, este bine reprezentată în nord. Împreună lanțurile de supermarketuri angajează 330.000 de persoane