Roze Cabernet Sauvignon 2017 de la Domeniul Bogdan, medaliat cu aur la Milessime BIO 2018

Roze, Cabernet Sauvignon, Domeniul Bogdan

Roze Cabernet Sauvignon, vin produs în 2017 de Domeniul Bogdan, producător de vin din România care practică viticultura biodinamică, a câștigat medalia de aur la concursul internațional de vinuri biologice Millesime BIO, ediția 2018. Recunoașterea internațională a calității vinurilor produse de compania românească a fost confirmată în prima jumătate a anului de alte șase medalii de argint și bronz, obținute la alte prestigioase competiții internaționale de profil.

Lansată în 2011, compania Domeniul Bogdan deține și administrează 154 de ha de teren pe care se practică viticultură biodinamică, situate în Dobrogea, în podgoria Murfatlar D.O.C. După o investiție însumată de peste 7 milioane de euro, începând din 2016 vinurile produse de Domeniul Bogdan au primit certificatul ”biologic”, conform normelor europene.

În 2013, la doar doi ani de la lansarea companiei, Bogdan Mihalcea s-a orientat către viticultura biodinamică. “Viticultura biodinamică presupune stimularea activității vitale în sol, protejarea plantelor prin lucrări care exclud utilizarea de produse chimice de sinteză (ierbicide, fungicide, pesticide) și stimularea biodiversității în vie (intercalarea culturilor de câmp, rotația culturilor intercalate sau cultivarea de plante aromatice între rândurile de vie). La acestea se adaugă respectarea calendarului fazelor Lunii pentru alegerea momentului optim pentru diferitele lucrări în vie. Vinul biodinamic are la bază și o filosofie de producție care evită procesarea industrială”, a explicat antreprenorul.

Pe cele 154 de ha de vie, compania cultivă soiurile Fetească Neagră, Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Sauvignon Blanc, Muscat Otonel, Riesling.
2017 a fost primul an în care au putut beneficia și de strugurii proprii și de crama proprie, situate în satul Peștera, județul Constanța, în care Bogdan Mihalcea a investit 3 milioane de euro.

”La Millesime BIO am luat aur pentru Roze Cabernet Sauvignon 2017 și argint pentru Muscat Otonel 2017 și Sauvignon Blanc 2017. La Chardonnay du Monde 2018, a doua competiție din acest an, Franța a acordat medalia de argint vinului nostru Domeniul Bogdan Chardonnay 2017 în timp ce la Premiile Internationale Decanter 2018, Anglia a onorat Domeniul Bogdan Fetească Neagră 2016 cu medalia de bronz. Ultimele două distincții, de argint, au venit după Concursul Mondial de la Bruxelles 2018, vinurile medaliate fiind Chardonnay 2017 și Riesling 2017” a declarat Ivona Dobre, Director general, Domeniul Bogdan.

Viticultura biodinamică furnizează Cramei Domeniul Bogdan o materie primă excepțională și creează posibilitatea producerii deopotrivă a vinurilor organice și biodinamice.
“Între vinul organic și vinul biodinamic există o diferență majoră care se referă la transformarea mustului în vin, sub influența microorganismelor, mai precis a drojdiilor. În cazul vinului organic, introducerea de drojdii selecționate, certificate biologic și nemodificate genetic, dă o direcție clară acestei transformări și garantează caracteristicile așteptate de la fiecare soi. În cazul vinului biodinamic transformarea mustului în vin se face doar în prezența populațiilor de microorganisme (sute de familii) prezente în strugurii dintr-un anumit ecosistem. Această particularitate conferă o complexitate extraordinară vinului, o tipicitate a terroir-ului inegalabilă. În același timp însă, producerea vinului biodinamic impune eforturi extraordinare, pentru că mustul poate să ia direcții multiple de transformare ireversibilă, iar singurele pârghii de control sunt: temperatura, igiena și prelucrarea artizanală a vinului”, a declarat Dragoș Constantinescu, Director al Cramei Domeniul Bogdan.

© Carlos Funes

”Dorința noastră este să penetrăm piețele mature în domneniul biodinamic și să ajungem la oameni care înțeleg și apreciază rezultatele agriculturii biodinamice, plătind un preț modic mai mare decât media”, au explicat oficialii companiei obiectivele pe termen mediu și lung.
În 2017, compania Domeniul Bogdan a produs peste 300.000 de litri de vinuri care au ajuns atât pe piața internă cât și la export. Până acum, am reușit să exportăm în Cehia, Norvegia, Statele Unite ale Americii și suntem extrem de interesați de piața germană și piețele nordice unde retailul biologic este bine reprezentat. Pe piața internă, vinurile Domeniul Bogdan sunt disponibile în rețelele Selgros, Carrefour, Mega Image, Cora, compania fiind în discuții avansate cu Kaufland și Auchan.

Cel care a teoretizat sistemul biodinamic a fost filozoful antropozof Rudolf Steiner în 1924, pe baza unei teorii elaborate în 1913, și anume antropozofia, care în esență se rezumă la conceptul că ansamblul om-natură-univers este holistic, în relații armonioase și reciproc intercondiționate. Viața în toate formele sale este influențată deopotrivă de forțele de pe pământ și din Univers, rezonând cu ritmurile Lunii, Soarelui, planetelor, stelelor.