Românii au cheltuit mai puțin pe alimente în anul 2022 și au redus din economii sau investiții

Copyright photo: freepik.com

Majoritatea românilor a cheltuit mai puțin pe produse alimentare în anul 2022 și a redus economiile și investițiile, arată cel mai recent sondaj Future Consumer Index, realizat de experții Ey România la începutul lunii decembrie 2022.

Potrivit studiului, respondenții au indicat că au alocat între 500 și 1.000 lei pentru produse alimentare (74% dintre aceștia, faţă de 80% în 2021),în timp ce pentru economii și investiții (59%, faţă de 68% în 2021), educație și formare 27% (faţă de 34% în 2021).

În ponderea cheltuielor urmează categoria de imbracaminte și încalțăminte cu un procet de 25%, aproape la egalitate cu divertisment și relaxare 24%. Pentru igienă și îngrijire personală, sume de acest nivel au fost cheltuite de numai 14% dintre respondenți.

Factorii care și-au pus amprenta asupra procesului de cumpărare sunt creșterea galopantă a prețurilor 22%, urmată de majorarea prețurilor la energie electrică și gaz 19% și stagnarea salariilor și creșterea inflației 18%.

În ceea ce privește salariile, potrivit datelor INS, au crescut în primele nouă luni din acest an cu circa 12%, dar pentru că prețurile au crescut, părerea generală este aceea că au stagnat.

Următorul factor de îngrijorare al consumatorilor se referă la creșterea costului produselor alimentare și a produselor de uz casnic esențiale 18%, instabilitatea economică a țării 11%, fluctuația piețelor (europeană/ globală) din cauza războiului din Ucraina 11%.
Însă cu toate acestea cei mai mulți români au declarat că nu au schimbat nimic în consumul de carburanți (66%), în costurile energetice ale gospodăriilor (51%), în consumul alimentelor de bază (50%) și în achiziții/închirieri imobiliare (72%).

Renunțarea la mesele în oraș este un alt lucru care ne atrage atenția, 27% dintre români au declarat că gătesc mai mult acasă, 22% că petrec mai mult timp acasă, iar 20% dintre cei chestionați cumpără mai multe produse prin intermediul platformelor online și doar 14% spun că merg fizic în magazine.

Sustenabilitatea și eforturile fiecăruia pentru un trai sustenabil

Aici se fac remarcate câteva modificări importante în comportamentul consumatorilor, cel puțin în privința folosirii mijloacelor de transport, fie personale, fie în comun. Unii dintre respondenți au declarat că folosesc mai mult transportul în comun sau bicicleta 19%, alții folosesc alternative sustenabile pentru produsele pe care le cumpărau în trecut 18%, iar unii chiar spun că achiziționează produse pe baza impactului pe care îl au asupra mediului 18%.

Românii au trecut peste „mirajul” Black Friday

La întrebarea privind Black Friday sau alte campanii de reduceri (Cyber Monday, Single Day etc.) de anul acesta, 61% dintre consumatori au răspuns că nu au făcut cumpărături.

În comparație cu anul anterior, românii au cheltuit mai puțin, iar cei mai mulți dintre aceștia (66%) au declarat că nu au așteptat o campanie de reduceri pentru a cumpăra cadouri pentru Crăciun.

Un procent de 95% dintre respondenți au afirmat că nu au achiziționat nici bilete de avion ieftine sau pachete de vacanță de Black Friday sau în cadrul altor campanii de reduceri.

Dacă anul trecut procentul respondenților care urmăreau campanii online era de 17%, anul acesta, odată cu trecerea pandemiei, acesta a scăzut la 9,4%, iar cea mai mare masă de respondenți 36% au declarat că fac cumpărături atât în online, cât și în magazine.

La întrebarea privind cuantumul cheltuielilor alocate în acest an pentru cumpărăturile din perioada Sărbătorilor de Iarnă, sume între 500 – 999 lei sau între 1.000 și 1.500 lei sunt cheltuite de câte 27% dintre respondenți, iar peste 1.500 lei de 29%.