Romalimenta: Suprataxarea unor alimente este în detrimentul populației şi are efecte economice şi sociale negative

Romalimenta consideră că suprataxarea unor alimente este o măsură în detrimentul populației şi are efecte economice şi sociale negative, pe când „informarea corectă a consumatorilor, inclusiv prin programe educaţionale, este o măsură eficientă în promovarea unui stil de viaţă sănătos”.

“Nu există alimente bune sau rele, sănătoase sau nesănătoase, cum greşit se vehiculează adesea, ci doar diete echilibrate sau, din contră, dezechilibrate, aşa cum arătă inclusiv documente ale Comisiei Europene. Alimentele de pe piaţă sunt alimente sigure, controlate şi fiecare îşi are rolul său într-o dietă corelată cu cerinţele nutriţionale ale organismului, cu activitatea fizică a fiecăruia.”, precizează reprezentanții Romalimenta.

Membrii săi întreprind acţiuni concrete de reducere a conţinutului de sare, zahăr şi grăsimi din produsele lor. Există în acest sens, încă din 2011, angajamentul industriei în cadrul Planului naţional de acţiune împotriva bolilor netransmisibile, angajament pe care industria alimentară îl continuă şi îl extinde, în cadrul Protocolului de colaborare cu Ministerul Sănătăţii.

Astfel, în mai 2018 a fost reactualizat “Protocolul de colaborare dintre Ministerul Sănătății și Romalimenta privind promovarea unui stil de viaţă sănătos prin controlul aportului caloric și reducerea consumului de sare, zahăr adăugat și grăsimi săturate și trans în rândul populației”, ocazie cu care au fost comunicate rezultatele actuale și planurile de continuare a reformulării în diferite segmente ale industriei alimentare.

Suprataxarea unor alimente este în detrimentul populației şi are efecte economice şi sociale negative. Reprezentanții Romalimenta menționează că:
• Orice măsură menită să afecteze accesul la alimente, care nu este fundamentată ştiinţific, este discriminatorie prin definiţie.
• Introducerea unei taxe pentru anumite categorii de alimente nu are caa efect îmbunătăţirea stării de sănătate a populaţiei, stimularea unei alimentaţii echilibrate ca urmare a acestei măsuri fiind total ineficientă, aşa cum s-a demonstrat în ţările care au aplicat taxe similare.
• Impunerea unei taxe pe alimente este incorectă pentru că ea penalizează pe toată lumea, indiferent de stilul de viaţă şi obiceiurile de consum alimentar.
• În contextul programului guvernamental actual, impunerea de noi taxe este total inoportună, această masură având un impact negativ asupra creșterii economice planificate.
• La nici patru ani de la mult-aşteptata reducere a TVA la alimente, introducerea de suprataxe în industria alimentară este ilogică şi va afecta serios puterea de cumpărare a populaţiei, în special a acelor categorii sociale cu venituri medii și mici.
• Suprataxarea va avea un impact negativ asupra agriculturii şi industriei alimentare româneşti și va duce la scăderi considerabile ale impozitelor și contribuţiilor producătorilor la bugetul de stat, ca şi ale celor din sectoarele cu care aceştia au relaţii economice (furnizori, distribuitori etc), precum și la diminuarea producţiei şi implicit reducerea numărului de locuri de muncă.
• O taxă suplimentară impune costuri administrative adiţionale atât pentru guvern, cât şi pentru mediul de afaceri.

În concluzie, în schimbul unor încasări suplimentare la buget, suprataxarea va aduce scumpiri consistente ale alimentelor în cauză, cu efecte directe asupra nivelului de trai (recent, Eurostat confirmând locul 1 pe care îl ocupă românii în UE, că pondere a cheltuielilor cu alimentele) şi, economic, asupra sectorului agroalimentar, vital pentru România.

“Gravitatea problemei constă nu doar în afectarea băuturilor cu zahăr, cum se susţine acum. Greu este “prima dată”; mâine ni se va spune că trebuie scumpite pâinea, lactatele, mezelurile, pentru că au sare, poimâine că uleiul are grăsimi, sau (revenind) şi mierea are zahăr, astfel că, în scurt timp, vom realiza că săracii Europei mănâncă cel mai scump. Este cel puţin nefiresc, dacă nu de-a dreptul imoral!”

“Urgenţa măsurii este, pur şi simplu, inexistentă şi este timp pentru a gândi împreună măsuri care să contribuie real la îmbunătăţirea sănătăţii populaţiei, iar Romalimenta este gata să contribuie la acest proces necesar!” se precizează în comunicatul transmis presei.

Presa financiară scrie că guvernul ar urma să dea o Ordonanță de Urgență la începutul săptămânii viitoare, care va cuprinde șapte măsuri economice, printre care și o măsură care impune introducerea unei taxe pe zahărul din băuturile răcoritoare.

Astfel, băuturile cu un conținut de zahăr între 5 și 8 grame la 100 de mililitri vor avea o acciză de 0,8 lei pe litru. Băuturile cu un conținut de peste 8 grame la 100 de mililitri de produs vor fi taxate cu 1 leu pe litru. Acciza va fi datorată de producători, importatori sau cei care achiziționează intracomunitar, dar se va reflecta și în prețul la raft.

Pentru cele circa 4 luni de aplicare de anul acesta, septembrie-decembrie, impactul la bugetul statului este de 320 milioane lei.

Inițiativa face parte dintr-un pachet de măsuri care mai prevede creșterea accizelor la tutun, reduceri ale personalului bugetar sau eliminarea unor sporuri de care beneficiază funcționarii. Măsura este inițiată de Ministerul Sănătății și este aplicată de Ministerul Finanțelor.