Pentru Livada de fructe kaki din localitatea Mahmudia, anul 2022 a fost un an bogat în rod, cu o producție record, de aproape 1.000 de kg, ceea ce le-a permis proprietarilor să semneze un contract cu unul dintre marii retaileri și să livreze pe piața locală fructe proaspete, culese direct din livadă. Rodica Uram, cea care a înființat cultura de kaki de la Tulcea, povestește că, practic, un reprezentant al Carrefour din Constanța i-a contact pe Facebook, a venit să vadă livada, și le-a propus o colaborare.
În ce an și cu ce capital ați înființat această livadă?
Noi am pornit o mică afacere de familie, în 2010, finanțată din bani proprii. A fost, de fapt, o idee a fiicei mele. Aveam un teren arabil lângă Mahmudia, în județul Tulcea, pe care căutam să îl valorificăm, și ne-am hotărât să înființăm o mică livadă. În urma unei excursii în Italia, fiica mea a venit cu ideea să plantăm kaki. Ne-am dus împreună în Italia, am adus pomii și i-am plantat. Pantația noastră se întinde pe 2.000 de mp. Recolta fiind mai mult decât poate consuma o familie, am început să vindem surplusul la prieteni și altor cunoștințe.
Care este specificul acestei culturi?
Lucrările de întreținere sunt cele pe care le cunoașteți, se fac tăieri, săpăm, greblăm, în funcție de sezon și de anotimp, dacă este nevoie udăm. Folosim o instalație de irigare prin picurare și cam atât, pentru că nu folosim tratamente chimice. Aș putea să spun că livada se întreține singură. Știam de când am achiziționat pomii că ei nu au dăunători și am mers pe această convingere, deci nu am stropit niciodată livada cu substanțe antifungice. Singurul lucru pe care îl facem este să dăm cu var pe tulpini, de câteva ori, pe parcursul anului.
Ce soi de kaki cultivați?
Noi cultivăm soiul TIPO, fructele sunt puțin astringente, de aceea avem mici probleme în comercializarea lor. Multă lume nu știe cum se consumă aceste fructe și că astringența lor dispare când sunt coapte. De aceea, la orice vânzare, le explic oamenilor ce trebuie să facă odată ce le cumpără.
Ce producție ați realizat în 2022 și unde ați valorificat-o?
Eu culeg fructele în noiembrie. Dorința celor de la Carrefour Constanța a fost să le livrez lor fructele, nici prea verzi, nici prea coapte. Dacă sunt foarte coapte, sunt extrem de perisabile, și consumatorul va considera că s-au stricat. Ei mi-au cerut un calibru standard, ca fructele să aibă peste 180 de grame. Anul trecut am început recoltarea tot în noiembrie, deci cum am recoltat, le-am trimis spre vânzare în Carrefour Constanța și, în două-trei săptămâni, s-au epuizat. După aceea, am mai avut fructe în depozit până în luna ianuarie 2023, și aceasta a fost perioada în care am putut să le comercializez în retail. Am trimis fructe la Freshful în București, doar că lor le-am livrat la kg.
Ați schimbat ceva la modul de ambalare și de etichetare al produselor, ca urmare a solicitării venite din retail?
Cei de la Carrefour ne-au oferit lădițe pentru transportul fructelor, dar a fost nevoie să investim în caserolele de 500 de grame, cei de la Freshful ne-au oferit un cod de bare și ne-au permis să livrăm la kg, dar pentru ei am făcut o etichetă. Am intrat în parteneriat cu Freshful în luna decembrie, lor le-am făcut o livrare de cel mult 50-100 de kg. Vânzarea a fost ceva mai lentă, fructele au fost extrem de perisabile și din acest motiv am întâmpinat ceva probleme.
Din păcate, nu dispunem de un depozit propriu-zis, ci de o magazie de numai 10 mp, unde păstrez la rece fructele culese. Cu câtiva ani în urmă, după ce am plantat livada, am încercat să obțin niște fonduri pentru investiții, dar pentru că plantația este sub 1 ha, proiectul nu a fost considerat eligibil pentru finanțare. De aceea, tot ce am făcut a fost din fonduri proprii.
Totuși ați făcut o evaluare, cât ați câștigat, cât ați investit?
Sincer, nu. De cheltuit am cheltuit, iar de recuperat, doar anul trecut am reușit să recuperăm banii investiți. Nici recolta nu a fost bogată până anul trecut, în medie, obțineam 100-200 de kg, anual. Pomii s-au aclimatizat mai greu, au fost ani în care am avut fructe doar pentru familie. Pomii au intrat pe rod după o perioadă mai lungă. De vândut, am vândut la bucată, de aceea îmi este greu să evaluez cât am vândut. Iar anul trecut, pentru prima dată, în Carrefour din Constanța, am reușit să livrez cam 800 de bucăți de fructe, per transport, la un preț de 1,9 per bucată. Fructele se vindeau la raft cu 2,5 -2,9 lei bucata.
Sper să continui colaborarea cu ei, ideal ar fi să îmi cumpere toate fructele, nu doar pe cele la bucată, de 180 de g, ci și la kg.
Anul trecut mi-a fost greu să fac o planificare cu ei încă din primăvară, fiindcă nu știam ce producție o să am. Dacă nu știam cât o să pot să livrez, am zis că e mai bine să nu îi deranjez.
Cred că toată lumea a auzit de livada de kaki de la Mahmudia. Cum vă propuneți d-voastră să creșteți acest business?
Unica soluție ar fi să mai plantez pomi, alte soiuri, în afară de TIPO, care să ajungă la maturitate și să am o producție mai mare. Aș vrea să îmi achiziționez un tractor mic pentru lucrările de mecanizare din livadă, dar și o motocoasă. Aș vrea să îmi achiziționez un sistem de protecție pentru livadă, pentru că atunci când fructele intră în procesul de coacere sunt mâncate de păsări, deci mi-ar trebui niște bani de investiții.
Pentru lucrările din livadă, mă costă și mâna de lucru. Am nevoie de ajutoare și apelez la zilieri, pe care îi plătesc din salariul meu. Eu sunt inspector de Resurse Umane în cadrul unei firme de colectare și reciclare a deșeurilor din Tulcea. Așa se face că pot să îi plătesc pe oameni la finalul zilei cu 150 de lei, la care se adaugă mâncarea și pachetul de țigări – deci o zi de lucru a unui singur lucrător mă costă 200 de lei. Sunt perioade în care nu îmi permit să îi chem, mi se pare prea mult. Atunci muncim noi în livadă, atât cât putem.
Vacanță de vară nu am, vacanța mea este în decembrie, pentru că toată vara mi-o petrec în livadă. De luni până vineri sunt la serviciu, sâmbăta și duminica sunt în livadă.
Ați simțit o creștere a interesului consumatorului pentru aceste produse?
Da, când cei de la Carrefour Constanța au amenajat în raionul de fructe și legume un spațiu dedicat fructelor cultivate în zona Dobrogea, au făcut și afișe, consumatorii au fost foarte încântați și au cumpărat bucuroși. Mi-a plăcut enorm cum au amenajat acel spațiu, cu fructele cultivate local.
Este adevărat că mereu am avut cerințe și am expediat fructe, în lădiță, în aproape toată țara. De multe ori trimiteam fructele prin curier și dacă erau prea coapte, ele ajungeau la destinație zdrobite. Din acest motiv, mulți consumatori erau nemulțumiți și îmi făceau reproșuri. Atunci m-am hotărât să le expediez verzi, și le explicam oamenilor să le păstreze, printre mere, de exemplu, până se coc.
Sunt mereu persoane reticente la astringența fructelor. Însă cei care știu să le consume, mi-au solicitat mai multe comenzi. Sunt încântați de fructele mele pentru că au putut să facă o comparație cu cele de import, din Spania dau din Italia.
Unii le-au văzut la Carrefour Constanța și au venit aici, la livadă, să cumpere. Le-am permis să intre în livadă și să își culeagă singuri fructele. Livada mea se află lângă o pensiune, așa că oricum, turiștii de acolo vin tot aici să cumpere.
Cum v-ați propus să valorificați producția din toamna anului 2023?
Cei de la Carrefour Constanța m-au contactat încă din luna februarie și a rămas să facem un contract și pentru anul în curs, dar sincer este devreme. Probabil că în acest sezon de vară vom putea evalua cât rodesc pomii, cum arată fructele în livadă. Buyerii mi-au promis că vor căuta o soluție și pentru fructele sub gramaj (de 180 de grame), ca să mă ajute să vând toată producția. Principala rațiune ar fi că orașul Constanța este mai aproape și sunt mai ușor de transportat. N-ar fi imposibil nici pe distanțe mai mari, deoarece fructele sunt livrate în lădițe și se comportă bine la transport, dar la distanțe mari se adaugă costurile cu combustibilul.
Cu ce idee ar trebui să rămânem despre fructele de kaki, de la Mahmudia?
Dacă sunt verzi, trebui să așteptați să se coacă și să procedați așa cum faceți cu fructele exotice (avocado sau banana) – le puneți într-o pungă, laolaltă cu alte fructe – un măr sau o banană – , închideți bine punga și o depozitați în bucătărie sau în cămară, acoperite. Ele ajung să se coacă natural, într-o săptămână sau în zece zile.
În afară de a fi consumate ca atare, ele pot fi folosite ca fructe pentru dulceață, pentru diverse tarte, pentru prepararea înghețatei sau a băuturilor de casă.