Piața de retail continuă să crească cu 3,7% în volum, în comerțul modern local și internațional

După un an 2021 mai dificil pentru comerțul local, 2022 pare să fie anul de recuperare, nu doar din punct de vedere valoric, ci și al volumelor. Astfel, vorbim despre o creștere de 12% în valoare, year to date (YTD ), în perioada ianuarie-iulie 2022 vs aceeași perioadă din 2021, a arătat Bogdana Gheorghe, Managing Director al RetailZoom, în cadrul conferinței Retail&Horeca Distribution, organizată de Modern Buyer, la Brașov.

O comparație a evoluției prețurilor, în perioada ian-iul 2022 vs ian-iul 2021, indică faptul că prețurile au crescut și în rețele IKA și în LKA, unde creșteri mai mari de prețuri în comerțul local (LKA) s-au înregistrat la zahăr (37%), produse vegetale uscate 29%, la pâine preambalată (28%), produse din pește/fructe de mare congelate preambalate (27%), lapte condensat & lapte pentru cafea (26%), produse din pește semi-preparate congelate (25%).

Categoriile de produse mai puțin afectate de inflație, care au avut creșteri de prețuri moderate în comerțul local, au fost băuturile răcoritoare necarbonatate (5%), bitterul (5%), mâncăruri semipreparate (3%) creștere în LKA față de 20% în IKA).

În privința puterii formatelor de magazine, după valoarea vânzărilor monitorizate în perioada ian-iul 2022, deși canalele de proximitate: LKA și convenience reprezintă 60% din universul de magazine, ele realizează sub 20% din vânzările totale.

Ruralul este zona de retail care a crescut cel mai mult în ultimii ani. Urbanul mic se află pe locul 2 în creșterea în valoare (după rural 26%), înregistrând un avans de 19% față de aceeași perioadă a anului anterior. Bucureștiul a înregistrat o creștere de 9,7% față de 2021, fiind singura regiune care a scăzut în volume anul trecut vs 2020 (- 5.3%).

O comparație după vânzările în valoare între canalele LKA & IKA, în perioada ian-iul 2022 vs ian iul 2021, indică faptul că următoarele categorii se vând mai mult în comerțul local: carne crudă vrac (17% ), pâine preambalată (23%), mezelurile cu greutate fixă (17%).

Categoriile cu potențial de vânzare identificate de RetailZoom (perioada monitorizată ian-iul 2022 vs ian-iul 2021) sunt, după cum urmează: Uleiul pentru gătit/Ulei măsline (crștere în vâzări de 50%), produse vegetale uscate (42%), băuturile energizante (39%), role/prosoape de hârtie pentru bucătărie (37%), conserve de carne (37%), făină (37%), băuturi pe bază de cafea gata preparate (36%), apa cu fructe/vitamine (35%), batoanele de cereale/musli (34%) și extrudatele (33%).

Mărcile proprii prind avânt, astfel în lunile ianuarie-iulie 2022, mărcile private au crescut cu 27,3% în IKA și cu 11,3% în comerțul local, dar în lunile de vară acest progres s-a accentuat, depășind 30%.

Următoarele categorii au fost identificate ca având un potențial de vânzări ca mărci proprii în LKA: ouă, brânză, lapte dulce, mezeluri, produse tip băcănie (făinuri, ulei, sare etc), dulciuri (biscuiți, drajeuri), semințe, nuci și alune, semipreparatele, mâncarea gata preparată (un catering accesibil, fără planificare) mâncarea pentru câini și pisici.

Chiar dacă valoarea medie a coșului de cumpărături se menține (+1,4% ianuarie-iulie 2022 vs ianuarie- iulie 2021), se cumpără cu 12 produse mai puțin per achiziție (-9,9%).

Piața de retail continuă să crească în valoare cu 13% și în volum (bucăți) cu 3,7% în comerțul modern local și internațional.

Potențialul de plus valoare vine din optimizarea sortimentului aliniat la tendințele de consum, din loializarea clienților, din mărcile proprii, dintr-un echilibru sănătos între prețuri și promoții, a concluzionat Bogdana Gheorghe, Managing Director al RetailZoom, în încheierea prezentării sale.