Oportunități pentru sectorul legume & fructe identificate de europarlamentarul Daniel Buda

Din mesajul transmis de europarlamentarul Daniel Buda, Vicepreședinte al Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală din cadrul Parlamentului European și membru al Grupului PPE din PE, reiese că noul regulament al Politicii Agricole Comune (PAC) aduce plăți directe mai mari, la hectar, pentru România. Ajutorul cuplat din Pilonul I (plăți directe) va păstra lista actuală de produse care beneficiază de sprijin cuplat: cartofi, legume de solarii, roșii, prune, mere, caise, legume de seră și castraveți, a afirmat el în mesajul tansmis fermierilor prezenți la Ro-Fruits & Vegetables Show, ediția 2019.

Schema revizuită pentru fructe și legume în școli stabilește noi reglementări și se acordă prioritate legumelor și fructelor de sezon și celor regionale. Uniunea Europeană alocă anual României pentru acest program 2 milioane de euro, la care se adaugă suma de 465.000 de euro, contribuție națională.

Parlamentul European a adoptat Directiva 633 pe 2019 privind practicile concurențiale neloiale, care nu doar încurajează și sprijină structurile asociative, ci creează și mecanismele prin care poziția fermierilor este consolidată în relația cu supermarketurile.

Orientările actuale ale Comisiei Europene au în vedere alocarea unor resurse importante pentru combaterea schimbărilor climatice, iar acest lucru poate fi tradus, în câteva cuvinte, prin următoarele direcții: o agricultură mai puțin intensivă, care să utilizeze cât mai puține pesticide și îngrășăminte chimice și o agricultură prietenoasă cu mediul înconjurător.

Fermierii din sectorul legume & fructe sunt îndemnați să facă investiții în tehnologizarea producției, astfel încât prețul de cost pe unitatea de produs să fie cât mai redus. Doar așa vom rămâne competitivi în piața unică a Uniunii Europene. Daniel Buda a vorbit despre nevoia de a investi în digitalizare, cercetare și inovare, dar și în biotehnologii, urmând ca mai apoi, toate acestea să fie transferate în teren.

“Astăzi se discută deja despre o agricultură de precizie care permite utilizarea dronelor, scanarea terenurilor și fertilizarea acestora în funcție de realitatea din teren.” a precizat Daniel Buda, Vicepreședinte al Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală din cadrul Parlamentului European.

O altă direcție pe care este recomandabil să o aibă în vedere fermierii de legume și fructe este cea legată de dezvoltarea capacităților de procesare a produsului brut. România are previzionați 6,2 mild euro pentru dezvoltarea rurală, în perioada 2021-2027. O bună parte din aceste fonduri trebuie să se regăsească în dezvoltarea capacităților de procesare. Acest lucru va permite atât dezvoltarea lanțului scurt de aprovizionare, cât și a capacităților mari de procesare. Scopul este ca, în final, consumatorii să aibă acces la produse de calitate la prețuri rezonabile.

Pentru a crește eficiența componentei de procesare, asocierea este obligatorie. Fără a investi în tehnologizare, fără a investi în procesare și fără a conștientiza importanța asocierii, nu vom reuși să fim competitivi pe piață, cu atât mai mult cu cât astăzi ne confruntăm cu o criză acută a forței de muncă.

„Avem peste 4,5 milioane de cetățeni români în afara țării. Avem comunități masive în țări precum Franța, Germania, Spania, Belgia sau Italia. Cu toții se așteaptă să consume produse românești!”- Daniel Buda apreciează că această piață a fost insuficient exploatată și că oportunitățile în această direcție sunt imense.

În cele din urmă, din păcate, în România avem de-a face cu o scădere a suprafețelor destinate culturilor Bio, cifrele arată că acestea au scăzut de la 288.000 de ha până la 257.000 de ha, în timp ce în Uniunea Europeană și în România, cerința de produse Bio este în continuă creștere. Buda a menționat că deși pare dificil pentru fermieri, nu este imposibil și a oferit exemplul unei ferme cu producție Bio din România.

Din datele de care dispune, el a afirmat că „nu am putea produce în România, pe cât s-ar putea vinde în Uniunea Europeană.”

În perioada următoare se vor creiona planurile naționale strategice, și i-a invitat pe proprietarii de ferme să se implice și să își pună în pagină nevoile, pentru ca ele să devină ulterior realitate. „Fiți proactivi și semnalați-ne la timp problemele cu care vă confruntați!” i-a îndemnat europarlamentarul pe fermierii-participanți la Ro-Fruits & Vegetables Show, eveniment organizat la București de publicația Modern Buyer.