O retea europeana de trafic cu carne de cal improprie consumului uman a fost anihilata

In cadrul unei anchete desfasurate in Spania, o retea cu ramificatii in opt tari europene, care facea trafic extins cu carne de cal, a fost dezmembrata, a anuntat Europol. „Creierul” retelei, un cetatean olandez, a fost arestat in Belgia. Operatiunea s-a desfasurat cu sprijinul poltiei din Belgia, Franta, Italia, Portugalia, Romania, Elvetia si Marea Britanie.
In cadrul acestei anchete, „66 de persoane au fost arestate si cercetate pentru delicte precum rele tratamente aplicate animalelor, falsificare de documente, delicte impotriva sanatatii publice, spalare de bani si apartenenta la o organizatie criminala (…)”, a anuntat Europol intr-un comunicat preluat de agentiile de presa.

Ancheta a demarat in Spania in 2016, dupa detectarea de catre garda civila (politie) a unor activitati suspecte avand legatura cu piata de carne de cal. In aprilie 2017, fortele de ordine au declansat operatiuni impotriva unei retele de trafic cu carne de cal nepotrivita consumului uman.

Potrivit cotidianului El Pais, citat de AFP, operatiunea viza indeosebi un intermediar olandez, Jan Fasen, cercetat de justitia franceza in scandalul carnii de cal care a socat consumatorii din Europa in 2013, cand teste efectuate in Irlanda au relevat ca in unele produse etichetate drept carne de vita se gasea de fapt carne de cal in proportie de 100%.

Duminica, Europol a facut referire la „un om de afaceri olandez”, retinut in statiunea Calpe, din Alicante. Europol mai informeaza ca acest om de afaceri era in legatura directa cu creierul operatiunii, tot un cetatean olandez, care traia in Belgia.

Intr-o prima etapa, 25 de persoane au fost arestate in Spania, dar, potrivit Europol, ancheta a depasit frontierele spaniole. In cele din urma, au avut loc operatiuni coordonate in Belgia, Franta, Portugalia, Italia, Romania, Elvetia si Marea Britanie. Au fost blocate conturi bancare si au fost confiscate bunuri imobiliare, printre care si cinci masini de lux.

 

Articolul precedentCoca-Cola adopta noi masuri pentru reciclarea ambalajelor
Articolul următorElectrolux achizitioneaza compania europeana de hote Best
Daniela Oancea
Redactor-șef al Modern Buyer din iulie 2017. Absolventă a Universității București, Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Daniela are o experiență de peste 20 de ani în presă. A început să lucreze ca reporter și apoi ca redactor de știri externe la cele mai importante cotidiene naționale: Tineretul Liber, România Liberă și Evenimentul Zilei. Și-a continuat cariera ca Business Editor pentru Mediafax și apoi ca Redactor-șef la diferite publicații Business to Business, precum și ca expert media, în trei proiecte europene: PHARE/SAPARD. Danielei îi puteți scrie pe adresa oancea.i.daniela@gmail.com