Aproape 200 de profesioniști s-au reunit la cea de-a XII-a ediție a Private Label & Convenience Food Innovation Show, organizată de Modern Buyer pe 16 mai 2024, la hotelul Caro din București. Evenimentul a adus împreună 15 expozanți și unii dintre cei mai renumiți experți din industrie, care au discutat despre tendințele actuale și oportunitățile de creștere pentru mărcile proprii, precum și pentru categoriile emergente din convenience food, subliniind importanța parteneriatului strategic între comercianți și furnizori pentru a dezvolta soluții inovatoare și a răspunde nevoilor consumatorilor moderni.
Speakerii prezenți la conferință au oferit participanților informații valoroase și actualizate din domeniu, împărtășind cele mai recente inovații și tendințele relevante în sectorul Private Label și categoriile de convenience food.
Romina Ardelean, Business Growth Lead, Consumer Panel România GfK spune că după patru ani în care mărcile private au crescut constant cu 2pp de la un an la altul, 2023 a venit cu o stagnare a cotei de piață în valoare, deținută de acest segment de produse, la 25%.
„În 2023 a existat un moment de inflexiune – față de aceeași perioadă a anului trecut: mărcile proprii au stagnat (la 25%) și acest lucru s-a datorat în special exploziei de activități promoționale, investiției în promoțiile de brand.”
În prezentarea sa, Dan Butler, analistul IGD ne-a arătat de ce România este una dintre cele mai interesante piețe din retailul european. Acesta a argumentat creșterea mărcilor private în Europa, prin prezentarea unor exemple relevante din regiune, evidențiind oportunitățile pentru retaileri și furnizori.
„PL are capacitatea de a se adapta rapid la nevoile și tendințele schimbătoare ale cumpărătorilor. O colaborare mai mare între comercianți și furnizori poate contribui la deblocarea întregului potențial al mărcilor proprii. Există povești de succes remarcabile în întreaga Europă, care pot servi drept sursă de inspirație pentru creșterea segmentului de Private Label în România.” a spus Dan Butler.
O creștere remarcabilă a cotei de piață a mărcilor private a fost observată în Portugalia (+3,1%), Spania (+1,7%), Franța (+1,3%) și Republica Cehă (+1,1%). Cu toate că înregistrează o scădere, Elveția își menține poziția de țară cu cea mai mare cotă de piață în Private Label în cele 17 țări monitorizate de Nielsen IQ, situându-se la 51,8% (-0,1% în comparație cu anul precedent).
Cota de piață colectivă a mărcilor private din cele mai mari piețe ale Europei – Germania, Marea Britanie și Franța – se ridică la 40,1%, marcând o creștere de 1,0% față de anul anterior.
S-a înregistrat o creștere semnificativă a produselor Private Label în categorii, precum: congelate, alimente păstrate la temperatură ambientală, dulciuri și gustări/snacks.
Spania și Portugalia au cunoscut o creștere semnificativă a cotei de piață în PL, în special în categoria alimentelor congelate (+2,9%). Cu toate acestea, categoria produselor de sănătate (private labels) din aceste țări a înregistrat o scădere a cotei de piață.
Belgia și Țările de Jos au înregistrat o creștere modestă de 0,3% în cota de piață a mărcilor private, cu o creștere semnificativă observată în categoria alimentelor păstrate la temperaturi ambientale, a produselor din hârtie și a produselor de sănătate.
Țările Scandinave au înregistrat o creștere de 0,8% a PL, produsele din hârtie înregistrând cea mai mare creștere (+2,0%), în timp ce băuturile alcoolice au înregistrat o scădere (-0,7%).
În Europa de Est, cota de piață a mărcilor private este în creștere, în special în categoria alimentelor perisabile și a produselor din hârtie, cu toate că și aici categoria produselor de sănătate (healthcare) înregistrează o scădere. (sursa acestor informații: NielsenIQ).
Invitatul nostru, Adrian Cociș, Director General, Döhler România a prezentat cele mai importante tendințe de consum pentru anul 2024, din perspectiva diferitelor categorii de consumatori, cu scopul de a răspunde unor întrebări-cheie: ce motivează consumatorii și care sunt ingredientele care cântăresc cel mai mult în decizia lor de cumpărare?
Alina Horgea, Director Mărci Proprii și Tranziție Alimentară la Carrefour România, a expus nu doar gama variată de produse din portofoliul de PL al companiei Carrefour, ci și filosofia din spatele acestora – de la accentul pus pe inovație și gusturi locale, până la autenticitatea rețetelor folosite.
În timpul prezentării, Alina a oferit audienței și o perspectivă asupra direcției în care se îndreaptă mărcile proprii Carrefour și a modului în care acestea vor continua să se adapteze la schimbările din piață și la nevoile în continuă evoluție ale consumatorilor.
„90% din vânzările de mărci proprii – produse de larg consum și produse proaspete – sunt realizate cu parteneri locali, ceea ce reflectă, pe de o parte, aplecarea Carrefour România către piața locală și susținerea producătorilor români, împreună cu care să dezvoltăm produse calitative și relevante local, și, pe de altă parte, interesul din ce în ce mai crescut al consumatorilor pentru produse de origine românească.” a spus Alina Horgea, Director Mărci Proprii și Tranziție Alimentară la Carrefour România.
Marius Tuțu, Director Comercial, Grup Șerban a vorbit despre importanța pe care o acordă compania sa dezvoltării segmentului de produse de panificație sănătoase, atât pentru retailul modern, cât și pentru traditional trade.
“Principalul obiectiv al companiei pentru anul 2024 este să continue creșterea prezenței în piața din România, cu produse inovatoare, astfel încât să punem o cărămidă solidă la un nou trend de consum pe piața produselor de panificație.”
Grup Șerban și-a relansat întreaga gamă de produse de panificație, sub brandul Granero, diferențierea făcându-se prin produse cu cel mai mare conținut de maia, 40%. Prezența produselor Granero este vizibilă la nivel național, atât prin intermediul retailerilor, cât și al distribuției locale.
De asemenea, Grup Șerban produce și produse Private Label pentru retaileri de top din România, iar Private Label este una dintre liniile directoare de business pe care compania își concentrează dezvoltarea.
Ana Maria Deaconescu, Coordonator Marcă Proprie & Filiere, Auchan România a arătat că peste 900 de articole marcă proprie din portofoliul Auchan România sunt, în prezent, realizate la noi în țară, cu producători locali.
Retailerul a dezvoltat gama proprie La Masă în România, alcătuită din peste 100 de produse, realizate după rețete tradiționale românești, din ingrediente naturale, la un preț accesibil.
Auchan sprijină în continuare producătorii români, în condițiile în care, peste 90% din produsele de la raft provin de la companii din România.
Sub eticheta Cultivăm ce e mai bun!, retailerul a dezvoltat până în prezent peste 80 de filiere de produse românești, în diverse categorii: de la legume și fructe, carmangerie și băcănie la ouă, pește, lactate, unele dintre acestea Bio, numărul acestora urmând să ajungă la 100 până la finalul acestui an.
Victor Bădescu, Client Business Partner, NielsenIQ spune că presiunea inflației a influențat decizia de cumpărare și la începutul anului 2024.
“Shoperii sunt foarte atenți la prețuri și caută fie branduri cu niște calități similare la un preț mai avantajos, fie produse private label. Promoțiile continuă să fie motorul principal de atragere a clienților în magazine, dar comportamentul de tip “cherry picking” influențează valoarea coșului.
„Zona de convenience, includem aici și ready meals, crește în ritmul general al pieței, impulsionată de vânzările de Private Label din acestă categorie. Vânzările Ready Meals vin, în principal, din zona de proximitate, în această categorie ponderea Private Label este de peste 40%.”
Despre noile tendințe de consum în categoria ready meals și ready to cook, despre cum își gestionează portofoliul de convenience food pentru a-și menține performanța și relevanța în piață, ne-au vorbit invitații noștri din panelul Tendințe în consumul de convenience food:
• Cristian Roșca, Supply Chain Director, Macromex
• Nicolae Gușă, National Sales Manager, Sole Mizo
• Radu Șova, Country Manager Southern Europe, Frosta
• Nicoleta Scarlat, Director Marketing și Vânzări, Eisberg
• Cosmin Varga, Director General, Microfresh.
Despre cum se asigură retailerii că gama de produse comercializate răspunde cererii din ce în ce mai mari pentru alimente gata de consum, despre colaborările cu furnizorii pentru a aduce pe piață produse inovatoare, dar în același timp adaptate la preferințele specifice consumatorilor români, dar mai ales despre cum se pregătesc să contribuie la dezvoltarea categoriei convenience/ready to eat au vorbit speakerii invitați în panelul Dinamica pieței și strategii la raft în segmentul convenience food:
• Radu Gherman, Buying Director Ultra-Fresh, Carrefour România
• Adrian Ene, Manager Grup Categorii, Mega Image România
• Geanina Ghiculescu, Head of Retail, Mol România.
Florina Dobre, Sales Manager, TÜV AUSTRIA ROMÂNIA, a discutat despre importanța calității, îmbunătățirea performanței și maximizarea profitului, prin intermediul serviciilor oferite de TUV Austria Romania.
“În laboratoarele TÜV AUSTRIA ROMÂNIA, acreditate și autorizate, sunt efectuate teste și analize riguroase pentru a asigura calitatea, siguranța și conformitatea cu normele. De la analiza alimentelor la testarea produselor chimice, TÜV oferă servicii de testare și analiză. Pe lângă acestea, Academia TÜV AUSTRIA ROMÂNIA organizează cursuri de dezvoltare profesională.”
În concluzie, în 2023, consumatorii europeni s-au orientat masiv către mărcile private, mulți fiind îngrijorați de ratele ridicate de inflație. Cota de piață globală a mărcilor private în Europa a cunoscut o creștere de 0,9%, ajungând la 38,2%, pe baza datelor aferente primului trimestru din 2024, în comparație cu primul trimestru din 2023.
În cea mai recentă actualizare a raportului pregătit de NielsenIQ pentru International Private Label Yearbook (PLMA) pe primul trimestru al anului 2024, datele arată o cotă de piață înfloritoare a mărcilor private în 17 țări europene.
NielsenIQ indică o creștere semnificativă a mărcilor de retailer în 16 din cele 17 țări analizate, singura excepție fiind Elveția, care a înregistrat o ușoară scădere a cotei de piață a mărcilor private.
Europa continuă să își afirme dominația pe piața globală a mărcilor private, 10 piețe menținându-și o cotă de piață de peste 30%, iar 6 piețe depășind pragul de 40%.
Datele NielsenIQ indică faptul că alimentele perisabile și congelate, dulciurile gustările și alimentele păstrate la temperatură ambientală sunt cele trei categorii de top în ceea ce privește cota în valoare a mărcilor private, reprezentând în medie 47,3%, și totalizând 250 de miliarde de euro, în cele 17 țări europene monitorizate de Nielsen.
Vânzările generale ale mărcilor private în aceste țări au crescut cu 31 de miliarde de euro.
Într-un mediu inflaționist, consumatorii din Europa adoptă masiv mărcile private, apreciindu-le prețul și calitatea.
Mulțumiri partenerilor noștri care au susținut acest eveniment: Carrefour, Băneasa Paste, Aspeti, Grande Gloria, Grup Șerban, Eisberg România, Frosta, Doehler, Sole Mizo, Microfruits (Microfresh), Maria Group, Pambac, Verdino, LipCo Foods, Coral Bio Greens, Calipso, Doctor Fursec și TUV Austria.
Pentru imagini din timpul conferinței și din cadrul expoziției organizate de Modern Buyer cu acest prilej, vă invităm să accesați pagina noastră de Facebook.
Speakerii și partenerii acestei ediții