Legumele, fructele și pâinea, top 3 alimente consumate zilnic sau aproape zilnic de 80% dintre români

Fructele și legumele dețin locul fruntaș în alimentația românilor (81% dintre respondenți), conform celui mai recent studiu CIPRA, derulat în luna martie 2023 cu ajutorul Reveal Marketing Research. Lactatele, ouăle, carnea și peștele sunt consumate frecvent de 76% dintre români, în vreme ce doar 17% dintre respondenți obișnuiesc să mănânce alimente de tip fast-food. Îngrijorător este faptul că 80% dintre români consumă zilnic sau aproape zilnic produse de panificație, iar 72% includ la fel de des în meniu dulciuri, alimente adesea lipsite de beneficii nutriționale, care impactează imunitatea și cresc riscul de obezitate, diabet, probleme digestive și alte afecțiuni.

De altfel, 44% dintre români nu au timp să își gătească singuri, iar calitatea alimentației lor are de suferit din acest motiv, aspect susținut și de concluzia că 50% dintre români au probleme cu digestia din cauza alimentației nesănătoase.

Conform celui mai recent studiu CIPRA, derulat în luna martie 2023 cu ajutorul Reveal Marketing Research, doar 30% dintre femei și 41% dintre bărbați sunt de părere că au o alimentație de calitate bună, iar majoritatea respondenților (58%) consideră că alimentația lor este una de calitate medie.

„Din păcate, timpul tot mai puțin de care dispunem și scumpirile accentuate din ultima perioadă își pun amprenta asupra fiecărui aspect care influențează calitatea vieții, iar acest lucru este vizibil și în rezultatele studiului CIPRA realizat anul acesta. Oamenii nu își permit să cumpere produsele alimentare pe care și le doresc, nu au timp să gătească, în plus nu au acces la suficiente informații medicale, iar aceste lucruri se reflectă în calitatea alimentației și în starea sănătății lor. Tocmai de aceea le punem la dispoziție platforma CIPRA – aici experții noștri în nutriție și nu numai oferă sfaturi care să-i ajute pe oameni să ia deciziile cele mai bune pentru ei în contextul actual“, spune Constantin Bratu, Președinte CIPRA.

„Este natural ca primul sistem afectat de calitatea slabă a alimentației să fie cel digestiv. Din păcate, acesta este doar începutul. Pentru că, odată ce digestia nu mai funcționează optim, organismul începe să înregistreze deficiențe, ca într-un joc de domino. Sistemul digestiv procesează precursorii necesari pentru funcționarea întregului corp – de la funcțiile cognitive superioare până la imunitate. Iată de ce este esențial să începem să mâncăm echilibrat și să inițiem pașii necesari compensării deficiențelor deja instalate.“, explică Oana Trifu Bulzan, medic, specialist în schimbarea stilului de viață și expert CIPRA.

Alte informații relevante evidențiate în studiu

  • Nervozitatea și lipsa de energie afectează peste 53% dintre români, ca efect al alimentației necorespunzătoare.
  • Doar 21% dintre români consumă peste 2 litri de apă pe zi, 41% între 1 și 2 litri, iar 37% mai mult de 1 litru.
  • 51% dintre respondenți nu au energie și se simt lipsiți de vlagă din cauza alimentației deficitare, iar 41% se plâng de dureri de stomac.
  • Doar 50% dintre respondenți sunt de părere că alimentația lor este echilibrată (mănâncă din toate grupele alimentare).
  • Pentru îmbunătățirea calității alimentației, pe lângă timpul necesar pentru a-și găti singuri, respondenții menționează: nevoia de a avea mai multe cunoștințe despre ce înseamnă să mănânci sănătos, dorința de a-și permite să își cumpere tot ce își doresc și posibilitatea de a avea un plan alimentar detaliat pentru întreaga săptămână.
  • Aproape jumătate (48%) dintre respondenți sunt mulțumiți de greutatea lor corporală (43% în cazul femeilor), iar 25% sunt nemulțumiți.

Realizat de Reveal Marketing Research pe baza metodologiei CAWI (chestionare autoaplicate online), studiul CIPRA din luna martie a acestui an a vizat un eșantion reprezentativ la nivel național format din 1003 respondenți, bărbați și femei, utilizatori de internet, cu vârste între 18 și 65 ani, din mediul urban sau rural. Studiul a depistat, comparativ cu octombrie 2021, diferențe semnificative de percepție asupra aspectelor care influențează calitatea vieții, precum odihna, alimentația, răsfățul cu moderație, sportul sau echilibrul între viața personală și cea profesională. Astfel, conform noului studiu, în topul celor mai importante aspecte cu impact asupra calității vieții se află: alimentația (importantă pentru 67% dintre respondenți), somnul/odihna (cu un procent de 54%), echilibrul dintre viața personală și cea profesională (45%), activitatea sportivă (menționată de 34% dintre români) și răsfățul cu moderație (28%).