Kané Group va lua în administrare un spațiu de restaurant cu berărie și o cafenea la parterul clădirii Orzărie

Orzărie, proiect Fosta Fabrică. Credit randare: Tecon Architects

Kané Group își propune să ia în administrare, în 2022, un spațiu de restaurant cu berărie și o cafenea, la parterul clădirii Orzărie (pe domeniul fostei fabrici de bere Grivița/Luther), de pe șoseaua Orhideelor nr. 46, București, aflată acum în proces de reconstrucție și transformare.

Kané Group mai include în portofoliul său restaurantul de fine dining Kané, pizzeria Mamizza, Mercato Comunale și Project Copenhagen, un concept ce urmează a fi lansat în iunie 2021.

Fosta Fabrică este numele proiectului de restaurare și conversie al fostei fabrici de bere Grivița, cunoscută și sub numele de fabrica Luther. Dezvoltatorul proiectului Fosta Fabrică, Hanner Group, va finanța amenajarea spațiilor în care vor funcționa restaurantul cu berărie și cafeneaua care vor fi administrate de Kané Group. Dezvoltatorul va investi, de asemenea, în întreaga gamă de echipamente, instalații, instalații de bere custom-made și amenajarea de arhitectură necesare funcționării spațiilor respective, realizate în conformitate cu cerințele beneficiarului.

„Parteneriatul cu Fosta Fabrică s-a născut din dorința de a găsi un spațiu cu personalitate puternică, ideal un spațiu de patrimoniu, pentru a demonstra încă o dată că trecutul adus în contemporan poate fi valoros”, a declarat Răzvan Crișan, cofondator Kané Group.

„Caracterul spațiului, viziunea și dorința de implicare în partea de dezvoltare de arhitectură și logistică, care este în grija dezvoltatorului, dar și ideea de a reînvia tradiția unei adevărate berării ne-au determinat să includem Orzăria în planul nostru de dezvoltare pe termen lung”, a adăugat Răzvan Crișan.

Orzăria este un fost siloz din incinta fostei fabrici de bere Luther, cu arhitectură Art Deco și unul dintre cele patru monumente aflate în proces de restaurare, consolidare și reconversie de pe domeniul fostei fabrici de bere Grivița/Luther.

Consolidarea clădirii a ridicat mari provocări de proiectare, astfel că Orzăria a intrat în proces de reautorizare, după ce echipa de ingineri structuriști condusă de prof. dr. ing. Paul Ioan și echipa de arhitecți coordonată de arh. Bogdan Babici au identificat o nouă soluție tehnică și mai benefică conservării caracterului Orzăriei.

„Vom păstra în proprietatea noastră mare parte din clădiri și vom dezvolta una dintre cele mai mari comunități de antreprenoriat local în domeniul HoReCa. Chiar dacă acum acest segment a fost puternic afectat în contextul restricțiilor determinate de pandemia COVID-19, considerăm că merită cu prisosință să investim în viitorul unei industrii cu un rol major în viața comunității”, a subliniat Mindaugas Valuckas, responsabilul proiectului Fosta Fabrică.

Investiția în proiectul Fosta Fabrică depășește 40 de milioane de euro, acesta aflându-se în imediata apropiere a stației de metrou Basarab, a pasajului Basarab și a Gării de Nord, fiind cea mai mare consolidare și conversie de monumente realizată de un investitor privat în București la această oră.

După finalizarea proiectului, estimată în 2022, Fosta Fabrică va include berărie, restaurante, cafenea, brutărie, food-court, aprozar, salon de frumusețe, ateliere de pregătire profesională, elemente muzeale despre istoria Luther, spații culturale și de evenimente, spații de joacă pentru copii, coworking, spații de birouri, primele lofturi din România, apartamente noi și spații publice.

Fosta Fabrică include și un proiect semnificativ de peisagistică și spații verzi. Acesta va beneficia de sisteme complexe de securitate, dar nu va include garduri, astfel încât spațiile comune să poată fi cu adevărat numite spații publice.

Scurt istoric al fabricii de bere Grivița, fostă Luther

Fabrica a fost fondată în 1869 de către Erhard și Sofia Luther și era situată în imediata apropiere a Gării de Nord. Piatra de temelie datează din 1868, din vremea lui Carol I. La acel timp, o șină de tren care pătrundea în incinta fabricii de bere Luther și înconjura Orzăria opera drept conexiune directă cu Gara de Nord, pentru exporturi de bere și transport de materie primă.

Fabrica a fost prima construită pe structură metalică din Europa, realizată cu ajutorul unor ingineri structuriști austrieci. Avea să fie și unul dintre primele proiecte de mixed-use din Europa, care integra centre de producție, centre logistice, locuințe multifamiliale, casa lui Luther, terase, berării, spații publice, hipodrom, teren de tenis, chiar și un obelisc care apare în unele schițe. În 1883, Lutherii devin furnizori ai Casei Regale.

După moartea lui Erhard în 1890, soția sa Sofia a preluat conducerea fabricii și berea produsă în fabrica Luther ajungea să câștige chiar și competiții internaționale. Se pare că succesul întreprinderii a fost de fapt legat de numele Sofiei, care s-a recăsătorit cu Dumitru Bragadiru, din celebra familie competitoare. Astfel, fabrica Luther și Fabrica Bragadiru se vor uni într-o societate denumită Industria Berii.

În 1900, la Expoziția Universală de la Paris, Berea Luther primea medalia de aur. Gazeta Săteanului scria: „A trebuit ca escelenta bere produsă la marea fabrică de bere a doamnei Sofia Luther să concureze în străinătate cu cele mai renumite produse din toate locurile și să dobândească medalia de aur la aceste expozițiuni, pentru ca această bere să-și poată ocupa locul ce pe drept i se cuvine. Numai după ce ne-au deschis streinii ochii, ne-am convins…”

La scurt timp după ce primește acest premiu, Sofia divorțează și continuă să conducă singură fabrica, care va primi numele de Fabrica Sophie E. Luther. Ulterior, fabrica este cumpărată de frații Czell, care vor deține această proprietate cea mai lungă perioadă de timp, peste 40 de ani.

În perioada comunistă, devine fabrica Grivița și continuă să opereze până în 2005. Construcțiile au fost afectate atât de bombardamentul asupra Gării de Nord, când Fabrica Luther a fost lovită de 17 bombe, cât și de intervențiile din perioada comunistă și demolările care s-au succedat după revoluție.

În prezent, au supraviețuit trei clădiri, Mălțăria, Orzăria, Casa Luther, precum și un zid care a făcut parte din clădirea Corp Administrativ, pe un teren cu o suprafață de aproximativ 1 ha.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here