Inițiativa Nestlé for Healthier Kids

Obiectivul Proiectului:
De peste 150 de ani, viziunea Nestlé este să îmbunătățească calitatea vieții și să contribuie la un viitor mai bun în toate comunitățile în care își desfășoară activitatea. Credo-ul Nestlé, care în timp a devenit misiunea cea mai importantă în raport cu societatea, este să promoveze “Good food, Good life”.

Studiile globale arată că au fost făcute progrese în reducerea subnutritiei, dar nu și a obezității (Global Nutrition Report). Potrivit WHO, 1 din 5 copii este supraponderal sau obez, iar în România, 1 din 4 (COSI Național Report 2017). Prevalența obezității în rândul copiilor din România, sedentarismul și educația nutriționala precară ne-au determinat să ne angajăm în programe și campanii de promovare a unui stil de viață sănătos.

Inițiativa globală Nestlé for Healthier Kids include intensificarea eforturilor de inovare și reformulare a produselor cu scopul de a reduce cantitățile de zaharuri adăugate, sare și grăsimi saturate. Îmbunătățirile de produse sunt însoțite la nivel local de campanii și inițiative de educare și conștientizare a importanței unei alimentații echilibrate și a unui stil de viață sănătos, derulate alături de parteneri locali.

Inițiativa globală Nestlé for Healthier Kids este implementată în peste 86 de țări în care compania Nestlé este prezența. Obiectivul Nestlé este că până în 2030 să ajute 50 milioane de părinți și copii să ducă o viață mai sănătoasă, prin inițiativele Nestlé for Healthier Kids. Din perspectiva impactului în zona de business menționăm accelerarea dezvoltării portofoliului cu produse sănătoase pentru copii, cu scăderea cantității de zaharuri adăugate, sare și grăsimi săturate din produsele noastre, dar și adăugarea de legume, fructe, semințe și cereale integrale acolo unde este cazul.

În acest sens, la nivel global, ne-am asumat următoarele angajamente:

• Îmbogățirea produselor Nestlé cu 750 de milioane de porții (80g) de legume și 300 de milioane de porții (16g) de cereale, legume, nuci și semințe bogate în fibre;

• Reducerea zaharurilor cu 5%; • Reducerea sării cu 10%;

• Reducerea grăsimilor săturate cu 10% în toate produsele care nu îndeplinesc criteriile Nestlé Nutrițional Foundation.


În 2020, în România, inițiativele Nestlé for Healthier Kids au ajuns la peste 70.000 de copii, 2 milioane de părinți, cadre didactice și public larg, atât prin programele educaționale prin care promovăm o alimentație echilibrată și un stil de viață sănătos, cât și prin eforturile de inovare și reformulare a produselor Nestlé, cu scopul de a reduce cantitățile de zaharuri adăugate, sare și grăsimi saturate.

Sub umbrela inițiativelor Nestlé for Healthier Kids, Nestlé este partener local în programele “Și eu trăiesc sănătos! – SETS” și „Traista cu sănătate”, care fac parte din rețeaua EPODE, precum și în proiectele SOS Satele Copiilor, fiind implicat activ în dezvoltarea sănătoasă a copiilor din satele SOS. Partenerii instituționali implicați în aceste programe sunt: Ministerul Educației și Cercetării, Ministerul Sănătății, Inspectoratele Școlare din București, Cluj, Ploiești, Român și Timișoara, Federația Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, Societatea de Nutriție din România, Universitatea Națională de Educație Fizică și Sport, Federația Română de Sport, Școala de Antrenori Ioan Kunst Ghermănescu.

De asemenea, pentru a veni în ajutorul părinților să pregătească mese echilibrate pentru copii, Nestlé a creat instrumentul NutriPortia, care arată care sunt cantitățile potrivite din fiecare grupă de alimente pentru cele 2 mese principale ale zilei, prânz și cină. Gândit pentru copiii între 4 și 12 ani, e metoda ideală de a te asigura că mănâncă echilibrat și cresc sănătos. Prin proiectele Internațional Chefs Day și Master Class, Nestlé încurajează implicarea copiilor în pregătirea mesei încă de la vârste mici. Toate proiectele se pot accesa pe www.nestle.ro/nutriție.

Activitățile Proiectului:

Programul educațional “Și eu trăiesc sănătos! – SETS” a fost inițiat de Fundația PRAIS în anul 2011, iar Nestlé s-a alăturat ca partener principal. Programul se derulează în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării, Ministerul Sănătății, Inspectoratele Școlare din București, Cluj, Prahova, Roman și Timiș, și are că beneficiari elevii din ciclul primar din peste 250 de școli. În cele zece ediții, au beneficiat de acest program 198.000 de elevi. Conexiunea cu beneficiarii proiectului a fost făcută prin implicarea în proiecte și concursuri la nivel național, prin translatarea în spațiul digital al concursurilor și proiectelor programelor școlare:

• Colaborare cu 3.000 de cadre didactice care primesc materiale educaționale pe baza cărora pot derula lecțiile la clasă.

• Sesiuni de SETS GymClass la clasa și GymClass activities acasă.

• Concursuri de dans și de realizare de sandvișuri sănătoase pregătite de elevii participanți.

• Lecții deschise și concursurilor tematice de desene, derulate pe parcursul a trei luni.

• Activități în cadrul săptămânii Școala Altfel împreună cu școlile înscrise în proiect, atât din mediul urban, cât și rural.

• Două workshop-uri cu reprezentanți ai Inspectoratului Școlar și Universitatea de Educație Fizică și Sport.

• Organizarea conferinței „Beneficiile activității fizice, sportului și nutriției echilibrate pentru starea de bine a tinerei generații” în noiembrie 2019.

• În noiembrie 2020, organizarea conferinței online cu tema „Starea de bine a școlarilor, o prioritate!” la care s-au înscris peste 1.300 de cadre didactice, părinți, public general.

Participanții au beneficiat de prezentările unor experți de marcă în nutriție, mișcare și sport, psihologie, pediatrie – somnologie și activități extracurriculare recreaționale.

• Monitorizarea proiectului prin chestionarele de evaluare adresate părinților și cadrelor didactice.

• Comunicarea proiectului se realizează prin intermediul paginilor:
o https://www.Nestlé .ro/csv/initiative-globale/Nestlé -for-healthier-kids
o http://www.sets.ro/ro/home/
o https://www.facebook.com/Nestlé .Ro/
o https://www.facebook.com/MiscareaSETS/
o https://www.youtube.com/watch?v=cQ8XFyI-uTM&t=50s&ab_channel=Nestl%C3%A9Romania

„Traista cu sănătate”:

Programul educațional „Traista cu Sănătate” este inițiat de Fundația Tradiții Sănătoase în 2012 la Iași, iar Nestlé s-a alăturat din 2019, și își propune să prevină obezitatea și supraponderalitatea la copiii între 3 și 10 ani. Programul este coordonat de către Doamna Prof. Univ. Dr. Veronica Mocanu. Este recunoscut la nivel internațional, fiind inclus în cea mai mare organizație de luptă împotriva obezității pediatrice EPODE.

Colecția de materiale educaționale „Traista cu Sănătate” este o lucrare bine documentată și realizată de specialiști în nutriție de la Universitatea de Medicină și Farmacie “Grigore T. Popa” din Iași. Suportul educațional „Traista cu Sănătate” este un manual de nutriție și stil de viață sănătos, cu un concept grafic unic, bazat pe tradițiile locale. Este mai mult decât un material educațional, este o carte plină cu povești cu ajutorul cărora copiii, părințîi și învățătorii vor învață despre cele mai importante obiceiuri sănătoase, în cel mai distractiv mod – prin joacă!

Cartea „Traista cu Sănătate” îi provoacă pe copii să descopere elementele unui stil de viață sănătos, ascunse într-o traistă fermecată, și le antrenează poftă de joacă, în scop educativ. Poveștile prezentate în carte ii reunesc pe cei mai îndrăgiți protagoniști din basmul popular Capra cu trei iezi, care povestesc despre toate lucrurile minunate pentru sănătatea lor: apă curată, mâncarea sănătoasă și mișcare din plin!
• În 2019-2020, în cadrul campaniei educaționale „Traista cu Sănătate – “Apa, hidratarea și greutatea sănătoasă”, peste 1.000 de copii au învățat despre folosirea apei cu responsabilitate. Conferința anuală ”Prevenția obezității la vârsta copilăriei” a avut ca scop comunicarea dintre medici, profesori, părinți și alți actori sociali în scopul de a realiza prevenția obezității și a avut 150 de participanți.
• 2.500 de copii din clasele primare au făcut parte din programul de cercetare nutritională, ce urmărește măsurarea greutății, înălțimii și circumferintei abdominale și completarea și analizarea chestionarelor privind consumul de apă. La copiii din mediul urban, înscriși în cadrul Programului ”Traista cu sănătate”, indicele de masă corporală (IMC) a început să scadă, începând încă din anul 2017.
• În 2020, pe site-ul https://www.Nestlé .ro/nutriție/traistacusanatate și pe canalul de youtube al Nestlé au fost urcate 3 filme în care fondatoarea programului, Doamna Prof. Univ. Dr. Veronica Mocanu, răspunde la cele mai importante întrebări legate de sănătatea copiilor noștri:
o https://www.youtube.com/watch?v=mUCJp-kTtnE&t=48s&ab_channel=Nestl%C3%A9Romania
o https://www.youtube.com/watch?v=SxpFJOPVnkE&t=22s&ab_channel=Nestl%C3%A9Romania
o https://www.youtube.com/watch?v=2-1R2Xprup8&t=14s&ab_channel=Nestl%C3%A9Romania
• Comunicarea proiectului se realizează prin paginile: https://traditii-sanatoase.ro/wp/ si https://www.facebook.com/traistacusanatate

Proiectele cu SOS Satele Copiilor:


• Asigurarea unui mic dejun echilibrat pentru toți copiii din satele SOS.
• De Ziua Internațională a Familiei organizăm activități de voluntariat la satul din București împreună cu angajați, prieteni și familiile acestora, pentru plantarea unei grădini de legume, care să contribuie la o nutriție echilibrată.
• În 2019, voluntari Maggi și copiii din satul SOS București și-au exersat abilitățile de grădinărit plantând ierburi aromatice, pentru ca fiecare copil să aibă parte de momente amuzante și să poată beneficia de un plus de gust și aromă în completarea oricărui fel de mâncare.


Nutriplate și International Chefs Day:


• Pentru a veni în ajutorul părinților să pregătească mese echilibrate pentru copii, Nestlé a creat instrumentul NutriPortia, care arată care sunt cantitățile potrivite din fiecare grupă de alimente pentru cele 2 mese principale ale zilei, prânz și cină. Gândit pentru copiii între 4 și 12 ani, e metoda ideală de a te asigura că mănâncă echilibrat și cresc sănătos. Acest instrument de măsurare a portiilor împreună cu o planșă de desen (Creionila), Nutriservetul și jocul NuTrisa pot fi descărcate de părinți și copii direct de pe site-ul Nestle – www.nestle.ro/nutriție.
• Prin proiectele Internațional Chefs Day și Master Class, Nestlé încurajează implicarea copiilor în pregătirea mesei încă de la vârste mici. Master Class-ul cu Chef Ștefan Popescu și Deea Cudeea poate fi urmărit pe canalul de youtube al Nestlé – https://www.youtube.com/watch?v=zaPiuU_KnmU&t=220s&ab_channel=Nestl%C3%A9Romania


Numărul de beneficiari (direcți și indirecți):
Peste 70.000 de copii, 2 milioane de părinti, cadre didactice si public larg din România au beneficiat de inițiativa globală Nestlé for Healthier Kids.


Rezultate:
Peste 70.000 de copii, 2 milioane de părinți, cadre didactice și public larg din România au beneficiat de inițiativa globală Nestlé for Healthier Kids. Conexiunea cu beneficiarii proiectului a fost făcută prin implicarea în proiecte și concursuri la nivel național, prin translatarea în spațiul digital a concursurilor și proiectelor programelor școlare:

• Colaborare cu 3.000 de cadre didactice din 250 de școli din mediul urban și rural;

• 323 de sesiuni SETS GymClass la clasa și 1.586 GymClass activities acasă;

• 418 de filme “Dansează cu mine! FRUCT-ILA” și 1.490 de poze cu „Sandvișul vesel și sănătos!”, pregătite de elevi participanți;

• Conexiuni între elevii, învățătorii acestora și celelalte clase prin intermediul celor 10 lecții deschise și a concursurilor tematice de desene, derulate pe parcursul a trei luni;

• Două workshop-uri cu 100 de participanți, împreună cu reprezentanți ai Inspectoratului Școlar și Universitatea de Educație Fizică și Sport;

• De-a lungul anului școlar sunt organizate concursuri, vizite la clasa, activități în cadrul săptămânii Școală Altfel împreună cu școlile înscrise în proiect, atât din mediul urban, cât și rural;

• În noiembrie 2019, alături de Fundația PRAIS, Nestlé a susținut organizarea conferinței „Beneficiile activității fizice, sportului și nutriției echilibrate pentru starea de bine a tinerei generații”. La eveniment au participat 180 de cadre didactice și studenți;

• În noiembrie 2020, organizarea conferinței online cu tema „Starea de bine a școlarilor, o prioritate!” la care s-au înscris peste 1.300 de cadre didactice, părinți, public general. Participanții au beneficiat de prezentările unor experți de marca în nutriție, mișcare și sport, psihologie, pediatrie – somnologie și activități extracurriculare recreaționale;

• Chestionarele de evaluare arată că: 99,5% dintre părinții copiilor implicați în proiect consideră că activitățile sunt utile și 99,7% dintre învățători consideră că activitățile din cadrul programului SETS contribuie la adoptarea unor obiceiuri sănătoase.

Articolul precedentCarrefour lansează serviciul de livrare în 30 de minute prin Bringo, în București și Iași
Articolul următorLuna Solai – partener al evenimentului Retail& HoReCa Distribution
Modern Buyer
Modern Buyer este un pionierat in zona produselor editoriale specializate, fiind prima platforma de informare destinata specialistilor in achizitii – buyeri si oameni de vanzari - din Romania.