GlaxoSmithKline Plc estimează că în următorii doi-trei ani, costurile legate de Brexit vor atinge 70 milioane de lire sterline (79 milioane euro), în condițiile în care cel mai mare producător de farmaceutice din Marea Britanie caută să mențină constantă aprovizionarea cu produse în întreaga lume.
Glaxo se așteaptă la costuri suplimentare ulterioare ieșirii din UE de aproximativ 50 de milioane de lire sterline pe an (56 milioane euro), potrivit raportului anual al companiei, publicat săptămâna aceasta. Este una dintre cele mai detaliate contabilizări ale potențialelor costuri legate de ieșirea din UE, făcute de o companie până în prezent.
Producătorii globali precum Johnson & Johnson și AstraZeneca au semnalat potențiale obstacole comerciale și de reglementare care ar putea crea noi presiuni financiare după ce Marea Britanie va ieși din UE în martie 2019. Directorul executiv al Glaxo, Emma Walmsley, le-a descris drept „costuri reale” pe care compania farmaceutică va fi nevoită să le acopere.
Johnson & Johnson a estimat la finalulu anului 2017 că se poate confrunta cu 50 000 de teste suplimentare ale produselor sale anual, la un cost de aproape 1 milion de lire sterline, dacă testele din Marea Britanie nu mai sunt recunoscute în UE. Merck a declarat că tarifele post-Brexit ar putea aduce costuri semnificative pentru companie.
Cheltuielile Glaxo sunt legate de retestarea medicamentelor, transferarea autorizațiilor de introducere pe piață (din Marea Britanie în Uniunea Europeană), modificarea licențelor de fabricație și altele. Estimările s-ar putea modifica, pe măsură ce compania va dispune de mai mai multe informații.
Glaxo a anunțat că a început implementarea unui plan de urgență în luna ianuarie, concentrându-se asupra lanțurilor sale de aprovizionare.
„Să realizăm aceste schimbări necesare, dar complexe, până în martie 2019, va fi deopotrivă ambițios și perturbator pe termen scurt”, a declarat Glaxo în raportul anual. „Susținem eforturile pentru asigurarea unei perioade de tranziție status quo pentru a minimiza perturbările.”
Glaxo nu se așteaptă că Brexit să aibă un impact semnificativ pe termen lung, potrivit raportului.