Fermierii români pot obține venituri suplimentare din agricultura regenerativă

Agreena, companie de certificare a carbonului din sol, vizează intensificarea activității sale în România, unde monitorizează 10% din totalul hectarelor gestionate la nivel european și își propune să sprijine fermierii români în tranziția verde.

Măsurând cantitatea de carbon din sol, stocată într-un an de recoltă, Agreena oferă fermierilor certificate care pot fi ulterior vândute pe piața voluntară de carbon, fiecare dintre acestea fiind echivalent cu o tonă de CO2.

Astfel, fermierii care participă în programul AgreenaCarbon primesc până la trei certificate pe hectar, în funcție de practicile adoptate, cum ar fi: însămânțarea culturilor de acoperire sau cultivarea fără semănat. În funcție de condițiile actuale de piață, valoarea certificatelor se vinde cu 25-50 de euro fiecare.

„Am remarcat un trend ascendent în România privind tranziția fermierilor de la agricultura convenţională la cea conservativă, reducând intervențiile de la nivelul solului. Fermierii români care își doresc să creeze un context climatic favorabil pentru generațiile viitoare pot obține și beneficii financiare din această activitate, prin obținerea de culturi mai bune și vânzarea certificatelor de carbon”, explică Simon Haldrup, CEO și cofondator al companiei de certificare a carbonului din sol, Agreena.

Agreena emite certificatele de CO2 comercializabile și verificate de terți, care aparțin direct fermierului. Acesta poate alege să le păstreze, să le vândă unor organizații instituționale sau private, să le asocieze cu culturile sale sau să colaboreze cu Agreena pentru a obține cea mai bună ofertă.

Numărul de certificate pe care un fermier le poate obține depinde de adoptarea unor practici agricole regenerative, care reduc gazele cu efect de seră (GES) si elimină CO2 din atmosferă, stocându-l în sol.

McKinsey & Company estimează că piața creditelor de carbon ar putea ajunge la o valoare mai mare de 50 de miliarde de dolari în 2030. Certificatele de eliminare a carbonului sunt cele mai solicitate, iar soluțiile inovatoare, precum sechestrarea carbonului din sol, vor reprezenta estimativ 65-85% din totalul ofertei de credite.

Potrivit FAO, reabilitarea solurilor agricole degradate poate elimina 51 de gigatone de dioxid de carbon din atmosferă, influențând majorarea producției globale de alimente cu 17,6 megatone pe an.

Agreena a intrat pe piața românească în 2019, sub numele de Commoditrader, chiar înainte de a dezvolta primul program de certificare a carbonului din sol din Europa, acreditat la nivel internațional. Astăzi, colaborează cu peste 100 de profesioniști orientați către practicile durabile ale fermierilor, având biroul principal în Copenhaga și membri ai echipei operaționale în întreaga Europă.

Compania daneză încheie la finalul lui 2022 al doilea an de stocare a carbonului, cu o prezență în 14 țări și peste 571.000 de hectare în administrație.

Articolul precedentConsumatorii europeni cumpără mai mult produse esențiale sau, în general, mai puțin
Articolul următorÎn România, diviziile Nespresso, Nestlé Professional și CPW au raportat creșteri de cel puțin o cifră în 2022
Modern Buyer
Modern Buyer este un pionierat in zona produselor editoriale specializate, fiind prima platforma de informare destinata specialistilor in achizitii – buyeri si oameni de vanzari - din Romania.