Ferma „Sol și Suflet”: trei ani de inovație pentru autosustenabilitate în agricultura regenerativă românească

În cei trei ani de activitate, Ferma „Sol și Suflet”, din județul Dâmbovița, a reușit să creeze un model de producție autosustenabil, astăzi cultivând 50 de soiuri de legume, pe șase hectare și deservind 200 de clienți.

„Sol și Suflet” este o fermă regenerativă la scară medie, proiectată holistic și fundamentată pe principii din agricultura regenerativă și permacultură.

Pe cele șase hectare, ferma cultivă legume, precum: fasole verde, varză, mărar, dovleac, sfeclă, cartofi, salate, broccoli, conopidă și multe altele. Prin practici precum rotația culturilor, compostarea și utilizarea îngrășămintelor naturale, ferma produce legume de cea mai înaltă calitate, fără a compromite mediul înconjurător.

După cei trei ani de inovație și cercetare, Ferma Sol și Suflet, un pionier în agricultura regenerativă din România, a ajuns la un model de producție autosustenabil. Inițiativa a fost dezvoltată de Institutul de Cercetare în Permacultură din România, cu un suport financiar de 1,25 milioane de lei din partea Kaufland România.

„Am venit astăzi la Ferma Sol și Suflet pentru a sărbători trei ani de parteneriat, în urma căruia ferma se autosusține. După trei ani de investiții private, ei sunt în situația în care tot ce vând finanțează ceea ce plantează. Deci se poate și în România să existe o abordare sustenabilă și chiar regenerativă a agriculturii. Chiar dacă nu obțin încă profit, se autosusțin din această activitate, fără a folosi mijloace invazive de a crește producția. Iată că se poate, după investiția inițială, ca această activitate agricolă regenerativă și în conformitate cu mediul, să le ofere un trai decent”, a declarat Katharina Scheidereiter, CSR Manager Kaufland și Republica Moldova.

Ferma aduce, într-o formă integrată și adaptată la sectorul agricol din România, soluții inovative practicate de pionierii permaculturii și agriculturii regenerative la nivel internațional.

„În ultimii 50 de ani, permacultura venea cu soluții la nivel de gospodărie și nu oferea soluții de producție mare, la nivel de business, și nici un model care să îi permită să hrănească populația și să facă un bine. Eu fac networking cu specialiștii în agricultură regenerativă la nivel internațional de mult timp și pot spune că totul a pornit de la oamenii din permacultură, care și-au pus întrebarea: cum e posibil ca etica și principiile permaculturii să ajungă să hrănească populația? Agricultura poate face acest lucru, dar cu impact negativ asupra mediului. Agricultura regenerativă, în schimb, poate face un mediu pozitiv și o hrană sănătoasă. Conceptul provine tot din permacultură, doar că în acest caz nu mai producem mâncare doar pentru noi, ci vrem să producem pentru cât mai mulți oameni.”, a explicat Ionuț Bădică, cofondatorul Institutului de Cercetare în Permacultură.

Pe lângă producția de legume, ferma funcționează și ca centru educațional, oferind programe de internship și voluntariat pentru noile generații de fermieri și pasionații de agricultură regenerativă. Cunoștințele dobândite, în urma cercetărilor derulate la fermă, sunt disponibile gratuit în cadrul unei biblioteci de resurse educaționale online.

„Suntem mândri că după trei ani de muncă și cercetare am demonstrat că agricultura regenerativă este un model viabil și scalabil, cu beneficii atât pentru mediu, cât și pentru comunitățile locale.”, a mai spus Ionuț Bădică.

„Prin extinderea acestui model, ne propunem să creăm o rețea de ferme care să producă fructe și legume de cea mai bună calitate – regenerativ organică, într-un mod sustenabil și responsabil”, a adăugat el.

Sol și Suflet a reușit să demonstreze că putem avea în continuare, pe mese, legumele după care am fost nostalgici, care nu dăunează mediului. Acesta este doar unul dintre miile de producători locali, care pot schimba evoluția industrei alimentare, dacă au parte de susținere. Ne dorim să promovăm cât mai des produsul românesc, pentru că numai în acest fel ajutăm fermierii locali să evolueze”, explică Katharina Scheidereiter, CSR Manager Kaufland și Republica Moldova.

Prin abordarea inovatoare și activitățile conexe de cercetare și educație, ferma Sol și Suflet se profilează ca un potențial model de urmat și deschide calea către o agricultură mai durabilă, mai echilibrată și mai prietenoasă cu natura.

Ferma este localizată la 20 km Vest de Ploiești, în localitatea Vlădeni, Dâmbovița, pe un teren protejat de pădure și de râul Provița, în vecinătatea rezervației de zimbri Neagra.

Articolul precedentADOS Fresh și Cooperativa Agricolă Pepeni de Pogoanele organizează „Ziua Cartofului de Câmpie”
Articolul următorCarrefour lansează un program de reducere a prețurilor la peste 1200 de produse
Modern Buyer
Modern Buyer este un pionierat in zona produselor editoriale specializate, fiind prima platforma de informare destinata specialistilor in achizitii – buyeri si oameni de vanzari - din Romania.