Exporturile de ciocolata, in crestere cu aproape 80% in primele patru luni

444

Exporturile de ciocolata in tarile intra si extracomunitare au totalizat 6.300 de tone in primele patru luni din acest an, in crestere cu 80% fata de aceeasi perioada din 2016, cand au ajuns la 3.500 de tone, potrivit balantei comerciale cu produse agroalimentare intocmite de Ministerul Agriculturii și Dezvoltarii Rurale (MADR), citate de Agerpres.

Romania a incasat din exportul de ciocolata 24,6 milioane de euro in perioada mentionata, cu peste 25% mai mult decât in perioada similara a anului trecut când livrarile pe piata externa au adus un plus de 19,6 milioane de euro.

Pe de alta parte, valoarea importurilor de ciocolata in primele patru luni din acest an a depașit 73,7 milioane de euro, pentru o cantitate de 20.100 tone, in timp ce in perioada similara a anului trecut au fost importate 20.000 de tone de ciocolata pentru care s-au cheltuit 70,4 milioane de euro.

Datele statistice arata ca românii consuma intr-un an aproape doua kilograme de dulciuri, inclusiv ciocolata, pentru care scot din buzunare in jur de 40 de lei.

„Membrii unei gospodarii consuma, in medie, 1,86 de kilograme de ciocolata, bomboane, rahat și alte produse zaharoase, intr-un an. Ca valoare, aceasta reprezinta 38,88 lei. Cel mai mult se consuma in mediul urban, respectiv 2,12 kilograme, in timp ce in rural vorbim de 1,56 kilograme, in medie, anual”, arata datele Institutului National de Statistica.