Dinamica vânzărilor FMCG în comerțul modern: creșteri de 15,4% în valoare și 5,8% în volum, în primele 6 luni ale anului 2022

În primele șase luni ale anului 2022 vs aceeași perioadă a anului 2021, alimentele au înregistrat cel mai însemnat avans al evoluțiilor valorice (17,4%), țigările și tutunul ( +9,9%) în timp ce, în sectoarele nealimentare, produsele pentru îngrijire personală au cunoscut creșteri semnificativ mai mari (+11,4%) față de categoriile pentru întreținerea casei (+7,8%).

Din punct de vedere al volumelor (unități vândute), creșterile au fost de 6,3% la alimente, de 4% pentru țigări și tutun, de 3,7% pentru produsele de îngrijire personală și o scădere de -3% pntru produsele de îngrijire a casei.

În contextul unui an care a început cu lejeritate din punct de vedere al restricțiilor pandemiei, dar care a înregistrat tensiuni globale și impact economic inflaționist puternic, din cauza creșterilor mari de prețuri pentru energie, gaze, combustibili, precum și pe fondul războiului din Ucraina analiștii RetailZoom consideră că evoluția vânzărilor din retailul FMCG se află încă în perioada de rezistență la criză.

“Descreșterea vânzărilor pe categorii de produse este prezentă, dar se va accentua, cel mai probabil, din toamnă”, comentează specialiștii RetailZoom, într-o analiză a sectorului FMCG, pentru prima jumătate a anului 2022.

Chiar și așa, evoluția vânzărilor din retailul FMCG în primul semestru al anului demonstrează un salt valoric superior față de creșterile din primul an de pandemie, rezultat al unei inflații galopante, care a întrecut estimările specialiștilor.

Prima parte a anului 2022 reia ritmul de creștere valoric înregistrat în anii premergători pandemiei, dar progresul este justificat, în principal, de inflația galopantă (date oficiale: 14,5% în mai 2022 vs mai 2021, 15,1% în iunie 2022 vs iunie 2021) și doar, parțial, de creșterea efectivă a consumului (creșterea per total FMCG în volum/bucăți a fost de 5,8% în perioada ian-iun 2022 vs anul anterior).

Prețurile au început să înregistreze un salt general mai mare decât inflația (15-18%) din partea a doua a lunii aprilie, în special pentru produse alimentare și de îngrijire a casei.

La nivel național, ariile de creștere se consolidează în zonele urbane cu localități mari și medii (peste 50.000 de locuitori), contribuția acestora la creșterea din 2022 fiind de 50%.

Produsele alimentare mențin o creștere ridicată a vânzărilor în afara capitalei (19-21%), cu o dinamică de 23,5% în rural.

Produsele de îngrijire personală și a gospodăriei înregistrează un salt mai mare al vânzărilor în urbanul mare și mediu (13,7%, respectiv 10%) spre deosebire de celelalte zone.

Evoluția vânzărilor pe canale

Evoluția vânzărilor pe canale este destul de echilibrată anul acesta față de anii anteriori, formatele de magazine au avansat cu dinamici valorice similare, de 15-16% față de 2021.

Toate cele trei canale conduc, pe rând, în topul evoluțiilor valorice, în funcție de sector.

Produsele alimentare cunosc cea mai însemnată evoluție în formatul convenience (20%), produsele de îngrijire personală în supermarketuri (15%), în timp ce formatele mari de magazine domină, de departe, topul creșterilor pentru produsele de întreținere a casei (11%).

Dinamica vânzărilor de alimente

Pentru produsele de bază, stocările și achizițiile mari de produse din săptămânile 7-8, cauzate de războiul din Ucraina, împreună cu dinamica pozitivă a prețurilor determină creșteri valorice de peste 30%.

Din top 5 categorii care cresc în valoare, doar băuturile cu cafea gata preparate și sucurile pentru bebeluși se regăsesc în același top și în volum.

În schimb, uleiul crește cu doar 10% în numărul de bucăți vândute, făina cu 22%, iar zahărul cu 30%. Per total, din cele 133 de categorii alimentare analizate de RetailZoom, 48 vând mai puțin în prima jumătate a anului 2022 vs aceeași perioadă din 2021, ponderea acestora în vânzări în volum (bucăți) fiind de 17%.

Dinamica prețurilor pentru produse alimentare

Creșterea prețului mediu, săptămânal, pentru produse alimentare începe să avanseze semnificativ în retailul modern internațional începând cu luna martie (săptămâna 9- săptămâna 13), ca efect al intensificării tendințelor inflaționiste cu surse multiple: energie, gaze, combustibili, supply chain, materii prime.

De asemenea, odată cu această perioadă, se conturează o nouă tendință: reducerea ponderii promoțiilor în termeni valorici, dar creșterea acesteia în volum și varietate a produselor aflate în promoție.

Campaniile lanțurilor de magazine de a sprijini populația prin reducerea impactului inflației asupra coșului de cumpărături cu oferte de tip blocare / înghețare a prețurilor și oferirea de discounturi suplimentare sunt deja o tactică bine cunoscută și apreciată de cumpărători.

Întregul raport întocmit de RetailZoom se referă la evoluția vânzărilor valorice și de volum (bucăți) din 2022 perioada 03.01 -03.07. 2022 versus aceeași perioadă a anului 2021 (04.01-04.07.2021).

Toate informațiile se bazează pe indexul de date scanate din 3850 de magazine din comerțul modern internațional, Canal de proximitate (convenience și supermarket) – Carrefour market, Carrefour express, Cora Urban, dm, Inmedio, Mega Image, Shop & Go, Penny, Profi , Xpress, Xtime, Canal de magazine de format mare – Carrefour hyper, Cora, Metro Totalul FMCG acoperit de analiștii RetailZoom se referă la 199 de categorii: produse alimentare, de îngrijire personală și a casei, tutun & țig