Creșterea continuă a calității și siguranței produselor, una dintre preocupările majore ale producătorilor din industria alimentară

Siguranța alimentară, conservarea alimentelor prin metode non-chimice și metodele de evitare a fraudelor alimentare au fost doar câteva dintre subiectele Conferintei IFS 2018, care a avut loc săptămâna trecută la București. Conferinta a fost organizată de INAQ Consulting și IFS Management (Germania) și s-a bucurat de participarea a peste 170 de reprezentanți ai companiilor din industria alimentară și logistică, speakeri români și străini, reprezentanți ai Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale și ai altor autorități naționale, patronate și asociații profesioanale în domeniu.
Marek Marzec – IFS Representative CEE a prezentat în deschiderea evenimentului care sunt statisticile la nivel mondial referitoare la stadiul certificarilor IFS.
Partenerii evenimentului au avut ocazia sa isi expuna produsele certificate IFS, iar la final participantii au putut gusta din acestea.
Certificarile IFS pentru domeniul alimentar aduc o serie de avantaje pentru firmele care procesează alimente sau împachetează produse alimentare. Compania de certificare Bureau Veritas a prezentat la Conferinta IFS 2018 faptul că astfel de certificări cresc încrederea consumatorilor și deschid calea către noi oportunități de piață. “Totodata, conduc la reducerea retragerilor produsului, reducerea problemelor juridice și a plângerilor clienților, iar – în același timp – pot crește vânzările și încrederea clienților”, a precizat Milan Dopuđa, Adriatic Balkan District Deputy Food Project Manager, Bureau Veritas.

Noul standard IFS Food 6.1 care se va aplică de la 1 iulie 2018 este dedicat auditului companiilor care procesează alimente, dar și al celor care împachetează produse alimentare libere și a fost prezentat în cadrul conferinței. IFS Food se aplică numai în cazul în care produsul este „prelucrat sau manipulat” sau dacă există un pericol de contaminare a produsului în timpul ambalării primare.
Cu aceasta ocazie au fost prezentate și tipurile de fraude alimentare care pot fi eliminate prin astfel de certificări: înlocuirea deliberată și intenționată, inexactitatea, falsificarea sau contrafacerea produselor alimentare, a materiilor prime, a ingredientelor sau a ambalajelor plasate pe piață pentru câștiguri economice Tot aici se pot înscrie și diluarea unui produs alimentar, adăugarea unei substanțe mai ieftine la un produs alimentar procesat scump.

Așa cum a prezentat Milan Dopuđa, cele mai frecvente cazuri de fraudă alimentară se regăsesc în: uleiul de măsline (produse de etichetare intenționată în mod eronat ca extra virgine în loc de virgine) lapte (formula de lapte care conține melamină sau contaminanți), fructe de mare și pește (cea mai mare parte a încălcării implică identificarea greșită a peștilor). În cazul sucurilor de mere și de portocale s-a constatat că sucurile de fructe conțin ingrediente artificiale, cum ar fi sulfatul de potasiu, glutamatul monosodic sau zahărul de porumb, iar sucurile vandute ca 100% naturale pot fi, de asemenea, amestecate cu umpluturi ieftine pentru a reduce prețul de vânzare. Mierea poate conține un amestec de sirop de porumb, sirop de zahăr, sirop de glucoză și alte ingrediente. Vinurile pot avea amestecuri diferite de struguri sau alte substanțe chimice pot fi adăugate la vinul de calitate inferioară pentru a conferi aspectul unui produs de calitate superioară. Carnea ar putea conține adaosuri de apă sau coloranți pentru a o face să pară un produs superior.
Ozonul și HPP folosite la conservarea cărnii fără aditivi și alte substante chimice
Cristina Petrescu, Director Calitate Cris-Tim, a prezentat în cadrul conferinței IFS cele mai noi tehnologii dezvoltate în scopul asigurării producției de alimente sănatoase pe care compania a început să le aplice. Astfel, alimentele Cris-Tim, conform Cristinei Petrescu, sunt acum conservate cu ajutorul unor tehnologii moderne, cum sunt ozonificare și HPP. “Aplicarea ozonificării în industria de prelucrare a cărnii prezintă avantajul de a realiza inactivarea microorganismele patogene, înlocuind practic utilizarea substanțelor chimice pentru etapa de dezinfecție și, totodată, eliminarea riscului de remamență a reziduurilor chimice din substanțele de dezinfecție în mediul de lucru”, a precizat reprezentantul Cris-Tim.
Printre beneficiile dezinfecției cu ozon în prelucrarea cărnii se numără faptul că ozonul este un compus natural și înlocuiește cu succes compușii chimici în operația de dezinfecție, scade numărul de microorganisme și asigură o perioada de valabilitate mai mare a produselor, îmbunătățește gustul și aspectul cărnii, dar și a calitătii aerului din mediile de lucru. Conservarea HPP reprezintă o ultimă cheie de asigurare a siguranței alimentare a produselor deoarece tratează alimentul și ambalajul sau împreună și astfel produsul rămâne o “unitate securizată” până când este deschis de consumator. Procedeul HPP are capacitatea de a eradica microorganismele patogene/dăunatoare fără a afecta negativ calitatea produselor alimentare.

Siguranța alimentară
Participanții la Conferința IFS 2018 au avut ocazia să afle că una dintre preocupările majore ale producătorilor din industria alimentara o reprezintă creșterea continuă a calității și siguranței produselor. Cristian Toader, Business Development Manager – Food Division JS HAMILTON ROMÂNIA, a prezentat un studiu de caz referitor la analiza zaharurilor din produsele alimentare.
Tot legat de siguranȚa alimentară, Angelos Spiliotis, Managing Director AXIVEN, a prezentat programe eficiente de combatere a dăunătorilor pentru minimizarea riscurilor legate de siguranța alimentară de-a lungul lanțului de aprovizionare. Reprezentantul Axiven a precizat că prezența insectelor este principalul motiv de retragere ale produselor în cazul obiectelor străine. Cele mai frecvente alimente contaminate cu insecte sunt fructele si legumele, urmate de nuci, samburi si seminte.
Noul sistem digital pentru managementul calității și controlul siguranței alimentare a facut subiectul unei importante interventii din partea lui Horațiu Basa – Director General Testo România.

IFS PACSecure, IFS HPC, IFS GM HPC
Informații despre standardul IFS PACSecure au fost furnizate de Daniela Poblete – IFS Technical Project Manager IFS PACsecure, IFS LATAM Director, iar
Standardele IFS HPC, IFS GM HPC au fost prezentate de Helga Barrios – IFS Senior Technical Project Manager, IFS Representative Spain. Bogdana Gheorghe – Chief Marketing Officer Retail Zoom a prezentat statistici și trenduri în FMCG și RETAIL, iar Cristian Stancu, fondator Remark Studio, a prezentat trenduri in designul de produs, cum au evoluat ambalajele de-a lungul timpului si care sunt cele mai actuale modele.
Antreprenorii care doresc să se dezvolte şi să îşi îmbunătaţească competenţele şi performanţele echipei au aflat şi agenda de cursuri IFS pentru anul 2018 prezentată de Ionut Nache, Director General INAQ Consulting – IFS Training Center.
Finantarea afacerilor prin diverse metode
În cadrul evenimentului au fost prezentate și programele actuale de finanțare pentru IMM–uri: prin Programulul Național de Dezvoltare Rurală Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Programul Operațional Competitivitate Ministerul Fondurilor Europene și Programul Operațional Regional Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice.

Mircea Ungureanu – Manager Customer Services & Products Business Lease a prezentat participanților “Piața de LCV & Leasing Operational” și avantajele leasingului operațional ca soluție pentru achiziționarea mașinilor de companii.

Evenimentul a fost organizat cu sprijinul partenerilor:

Partener Exclusiv: Bureau Veritas
Partener Premium: Cris-Tim, Hamilton Romania, Testo, Business Lease, Axiven
Patener Gold: Toneli, Remark Studio
Parteneri Silver: Ewa-Bis, Grande Gloria, Alexandrion Group, TUV Hellas