Creștere de 55% a fluxurilor de paleți reutilizabili în sectorul de băuturi

Sectorul de băuturi este cel mai activ în închirierea de paleţi reutilizabili pentru distribuţia internă şi export, cu o creştere de 55% în perioada 31 martie 2017 – 31 martie 2018, potrivit ultimei analize CHEP asupra industriei de supply chain, care subliniază tendinţele şi schimbările de strategie logistică în sectoarele producătoare de bunuri de larg consum (FMCG). CHEP a emis spre închiriere 4 milioane de fluxuri de paleţi în cele 12 luni încheiate la 31 martie, ceea ce reprezintă peste 20% din volumele rulate în comerţul modern.

Companiile din industria de băuturi au accelerat trecerea la logistica circulară, bazată pe colaborare, înregistrând peste 1 milion de fluxuri de paleți (circa un sfert din volumul anual de paleţi CHEP emişi pentru piaţa românească). La nivelul acestei industrii, cea mai mare cerere de echipamente de transport închiriate provine, în perioada analizată, din segmentul soft drinks (500.000 fluxuri anuale), apă îmbuteliată, bere, vin și spirtoase. Segmentele de apă îmbuteliată şi bere manifestă o dinamică accentuată de creştere în anul 2018.

Pe următoarele locuri în topul celor mai active sectoare româneşti care au adoptat modelul circular în distribuția mărfurilor pentru piaţa internă şi de export se află sectoarele de ulei vegetal, produse de curățenie și igienă personală, morărit și panificație.

“Pentru 2018, anticipăm o dublare a comenzilor de paleţi în sectorul de băuturi, pe fondul volumelor contractate de cinci dintre principalii şapte producători de bere din România, pentru a-și asigura disponibilitatea şi predictibilitatea livrărilor în vârf de sezon, marcat anul acesta şi de Campionatul Mondial de Fotbal. Ne așteptăm să vedem și în continuare modificări de strategie logistică pe segmentul de bere,” a precizat directorul CHEP România, Gabriel Andronescu.

Pentru producătorii şi importatorii de bunuri de larg consum alimentare şi non-alimentare, conversia la sistemul de închiriere a paleților elimină investiţia în echipamente şi costurile de depozitare, transport, colectare, reparaţie și administrative, iar calitatea paleţilor şi a serviciilor de management al echipamentelor creşte disponibilitatea la raft.

Datorită avantajelor oferite de un sistem în care nu se produc deşeuri, iar impactul activităţilor din supply chain asupra mediului este pozitiv, producătorii autohtoni, multinaționalele cu fabrici în România și importatorii sunt scutiți de contribuţia la Fondul pentru mediu pentru ambalajele terțiare din lemn închiriate de la CHEP, care preia aceste responsabilităţi.