Covalact a câștigat litigiul privind fixarea prețurilor de revânzare

Covalact este prima dintre companiile sancționate de Conisiliul Concurenței în cauza Retail I, care a obținut o soluție favorabilă definitivă, pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție. Compania fusese sancționată în 2015 cu o amendă de 149.833 EUR, pentru o încălcare a legii concurenței, prin impunerea prețului de revânzare în perioada 2005-2006.

Consiliul Concurenței acuzase Covalact, care la acea dată controla doar 1% din piața de produse lactate, că a impus prețul de revânzare împreună cu un mare lanț internațional de retail, care asigura la vremea respectivă mai mult de 20% din vânzările societății, în perioada 2005 și 2006.

Covalact, care a contestat decizia de sancționare primită din partea autorității de concurență, a fost asistată de către avocații Schoenherr și Asociații SCA în litigiul privind contestarea amenzii.

În audieri, Covalact a prezentat faptul că, în realitate, a fost vorba de un număr extrem de redus de activități promoționale aferente anilor 2005 și 2006, totalizând o valoare de 70.000 EUR, societatea fiind, la vremea respectivă, doar jucător regional.


Covalact a prezentat în cadrul audierilor probe care dovedeau că în acea perioadă, compania vânduse produse la prețuri mai mici decât o acuza Consiliul Concurenței, ca fiind în detrimentul consumatorilor.

În anul 2015, în urma unei investigații derulate pe piața de retail, Consiliul Concurenței a sancționat 4 retaileri și pe furnizorii acestora (inclusiv Covalact) cu amenzi în valoare totală de 35 milioane Euro. Sancțiunile fuseseră aplicate în legătură cu o pretinsă încălcare a regulilor de concurență, prin fixarea prețurilor de revânzare.