Cooperativa de producători din Sângeorz are 6 noi produse montane atestate

15

Cooperativa din Sângeorz, județul Bistrița Năsăud (Cooperativa Agricolă de Producţie Grup de Producători Sângeorz Băi), a obținut dreptul de utilizare a mențiunii facultative de calitate „produs montan” pentru următoarele 6 produse: „Cașcaval”, „Telemea”, „Smântână”, „Urdă”, „Caș din lapte de vacă” și „Brânză frământată de Sîngeorz Băi”.

Acestea sunt înscrise în Registrul național al produselor montane la nr. 204-209, în urma Deciziei nr. 59/09.09.2019 eliberată în baza Ordinului 52/2017, cu modificările ulterioare.

Unitatea din Sângeorz și-a început activitatea de producție în aprilie 2019, iar pe cea de vânzare, în mai 2019. Activitatea cooperativei se bazează pe prelucrarea laptelui crud de vacă, pasteurizare, obținere smântână, caș și brânzeturi cu pastă opărită. Materia primă provine de la gospodăriile din localitate, capacitatea maximă fiind de 3.000 l lapte/zi.

Denumirea de „produs montan” este stabilită ca mențiune facultativă de calitate şi este atribuită produselor destinate consumului uman, în cazul cărora:

 • materiile prime, dar și furajele pentru animalele de fermă provin în principal din zone montane;
 • în cazul produselor prelucrate, prelucrarea are loc, de asemenea, în zone montane.

La această dată avem înregistrate 234 de produse montane, ce provin de la 55 de producători.

Ce gen de produse pot obține dreptul de utilizare a mențiunii de calitate “Produs montan”:

 1. Produse de origine animală
  (1) Produse obținute de la animale din zone montane și care sunt prelucrate în aceste zone.
  (2) Produse obținute din animale crescute cel puțin în ultimele două treimi ale vieții lor în zone montane, dacă produsele sunt prelucrate în aceste zone.
  (3) Produse obținute din animale transhumante, crescute cel puțin o pătrime din viață în transhumanță și care au păscut pe pășuni din zone montane.
 2. Produse apicole, dacă albinele au colectat nectarul și polenul doar în zone montane.
 3. Produse de origine vegetală, doar dacă plantele sunt cultivate în zone montane.
  Operațiuni de prelucrare în afara zonelor montane
  Sacrificarea animalelor, tranșarea și dezosarea carcaselor pot avea loc în afara zonelor montane, cu condiția ca distanța față de zona montană în cauză să nu depășească 30 km.