Ce alimente aleg consumatorii pentru un stil de viață sănătos?

8

Un sondaj efectuat de alimentespeciale.ro privind un stil de viață sănătos arată că pentru cei mai mulți dintre respondenți (89,1%) alimentația este factorul cel mai important. Participanții la sondaj consideră că mișcarea (70,6%), somnul (54,4%), managementul stresului (43,1%) și socializarea (20,7%) sunt, în ordine, ceilalți factori determinanți pentru un stil de viață sănătos.

Alimentele care nu lipsesc din dieta zilnică a persoanelor interesate de un stil de viață sănătos sunt, în ordinea indicată de cei mai mulți respondenți: fructele și legumele (63,7%), cerealele (51,7%), carnea (40,8%), lactatele (34.5%), leguminoasele (23,5%) și peștele (7,3%).

Chestionați cu privire la ceea ce presupune, în principal, o alimentație sănătoasă, participanții la studiu au indicat consumul de preparate gătite în casă din ingrediente integrale (63,4%), alimente bio (organice) (45,2%), alimente neprocesate (43,6%), alimente provenite din agricultura locală (35,5%), hrana predominant vegetariană (vegană) (25,1%) sau hrana compusă în principal din produse de origine animală (carne, ouă și lactate) (23,2%).

“Am sesizat și noi interesul crescut pe care au început să îl aibă românii pentru alimentele bio (organice). Aceștia s-au documentat asupra diferențelor dintre acestea și produsele din agricultura convențională, au testat, au sesizat calitatea sporită în ceea ce privește gustul și beneficiile, alegând, astfel, din ce în ce mai des alimente organice, trendul fiind unul crescător”, a declarat Maria Martac, director general al AlimenteSpeciale.ro.

Care sunt alimentele considerate a fi cele mai dăunătoare sănătății?
Persoanele interesate de un stil de viață sănătos consideră că cele mai dăunătoare alimente pentru sănătate sunt zahărul (78,2%), produsele care conțin grăsimi saturate și colesterol (62,7%), fructele și legumele tratate cu pesticide (38,4%), cerealele rafinate (35,4%), carnea și lactatele provenite din ferme industriale (26,8%), uleiurile vegetale industriale (21,5%), cerealele care conțin gluten (8,8%) și produsele de origine animală (7,3%).

“Oamenii continuă să creadă teoria emisă în urmă cu 50 de ani, conform căreia grăsimile saturate și colesterolul ar fi dăunătoare, deși aceastea s-au dovedit a fi, în realitate, inofensive și, dimpotrivă, chiar folositoare organismului. Cred, cu tărie, că este nevoie ca publicul să fie bine informat, în concordanță cu descoperirile științifice ale zilelor noastre”, a mai declarat Maria Martac.

În ceea ce privește alimentele la care respondenții ar renunța cu cea mai mare greutate, rezultatele sondajului indică, în ordine, zahărul (29,3%), cafeaua (19,2%), carnea (19,1%), pâinea și alte produse făinoase (18,1%) și lactatele (10,9%).

Doar o persoană din cinci interesate de un stil de viață sănătos folosește frecvent suplimentele nutritive
Întrebate dacă folosesc în mod curent suplimente nutritive (vitamine, minerale, acizi grași, probiotice etc.) 79,7% dintre persoanele participante la sondaj au răspuns negativ.

“În această privință, specialiștii susțin că indiferent cât de variată și corect realizată ar fi alimentația, în condițiile actuale de mediu și de stil de viață este imposibil să existe un aport optimi al tuturor nutrienților necesari, suplimentarea fiind absolut esențială pentru o stare optimă de sănătate a organismului”, a declarat reprezentanta AlimenteSpeciale.ro.

Internetul este principala sursă de informare cu privire la un stil de viață sănătos
Internetul (73,3%), cărțile de specialitate (27,1%), presa (ziare, reviste, TV) (24,1%), nutriționistul (15%), medicul de familie (10,4%) și medicul specialist (8,6%) reprezintă sursele principale din care românii se informează în legătură cu un stil de viață sănătos.

Cât de greu este să urmezi un stil de viață sănătos?
54% dintre participanții la cercetarea realizată de alimentespeciale.ro consideră că nu este dificil să urmezi un stil de viață sănătos, în timp ce 46% sunt de părere că acest lucru este greu de pus în aplicare. Principala preconcepție a persoanelor care consideră că este dificil de urmat un stil de viață sănătos este legată de costul considerat a fi mai ridicat în acest caz, susține Maria Martac. În acest sens, directorul magazinului online consideră că prin informare, voință și prin dedicarea unui timp suplimentar rezonabil, chiar și persoanele cu venituri mai scăzute pot urma cu succes un stil de viață sănătos.

Care este alimentația persoanelor interesate de un stil de viață sănătos?
Pentru a afla ce înțeleg românii printr-un stil de viață sănătos, în perioada 20 martie – 7 aprilie 2019, alimentespeciale.ro, magazin online specializat în comercializarea de produse dietetice și terapeutice, a realizat un studiu. La sondaj, au participat 734 de persoane interesate de un stil de viață sănătos, atât femei, cât și bărbați, aparținând tuturor categoriilor de vârstă. Cercetarea a constat în completarea unui chestionar cu 10 întrebări și a fost realizată în exclusivitate în mediul online.

“O primă concluzie interesantă pe care o putem desprinde din rezultatul sondajului este faptul că femeile de până în 30 de ani reprezintă categoria cea mai interesantă de un stil de viață sănătos. Dacă în ceea ce privește sexul persoanelor interesate de acest subiect (92,2% femei) nu suntem absolut deloc surprinși, în ceea ce privește vârsta acestora, surpriza este nu doar mare, cât și una extrem de îmbucurătoare. Astfel, nu mai puțin de 71,4% dintre persoanele care au ales să participe la sondaj sunt persoane de până în 30 de ani, ceea ce înseamnă că, din fericire, tinerii devin din ce în ce mai conștienți că un stil de viață sănătos este deosebil de important. Dintre aceștia, 42,1% consideră că momentan urmează un stil de viață sănătos, în timp ce 57,9% sunt de părere că deocamdată nu se pot încadra în această categorie și că mai au mai au nevoie de schimbări ale stilului actual de viață”, a declarat Maria Martac.

AlimenteSpeciale.ro este un magazin online dedicat atât persoanelor care sunt obligate să urmeze o dietă specială, cât și celor care sunt preocupate de o nutriție sănătoasă. Magazinul specializat comercializează o gamă variată de alimente și suplimente nutritive destinate copiilor sau adulților cu programe speciale de nutriție (alimente fără gluten, hiperproteice, diete oncologice sau diabet, produse certificate bio sau vegane, alimente fără lactoză sau fara sare etc.) sau interesați de un stil de viață cât mai sănătos.

Lansat în 2012, magazinul pune la dispoziția clienților o gamă variată, atât ca număr de produse (peste 6.500), cât și ca furnizori și produse specifice pentru afectiuni sau preferințe culinare exotice. Printre acestea putem aminti: alimente cu indicație clară pentru afecțiuni medicale (diabet, boala celiacă, intoleranța la lactoză, malnutriție, cancer, fenilcetonurie etc.), dar si pudre vegan, paste shirataki, produse hiposodate sau macrobiotice.
AlimenteSpeciale.ro face parte din portofoliul companiei locale Flama Invest SRL, alături de magazinul online cu produse pentru copii, Bebikut.ro.