Berea este „raționalizată” în Marea Britanie, în plină criză a dioxidului de carbon alimentar

Booker, un important angrosist britanic deținut de Tesco, a confirmat că a limitat livrările către clienții săi, cum ar fi barurile și magazinele alimentare la numai 10 lăzi (300 de cutii) per brand de bere pe zi, aceasta fiind cea mai drastică măsură luată ca urmare a deficitului de CO2 alimentar, care amenință să se răspândească și în Europa.

Criza dioxidului de carbon alimentar se extinde dincolo de industria berii: dioxidul de carbon (CO2) este utilizat în principal în producția de băuturi carbogazoase și în industria cărnii, dar și la ambalarea produselor alimentare, precum și în cadrul operațiunilor de refrigerare și depozitare, transmite CNN.

Criza dioxidului de carbon își are rădăcinile în industria îngrășămintelor
Dioxidul de carbon cu ajutorul căruia se produc berile și băuturile carbogazoase este un produs secundar rezultat în fabricile de amoniac destinat utilizării în industria de îngrășăminte. Mai multe centre din Europa care produc amoniac au fost închise pentru mentenanță, ducând la actuala criză a dioxidului de carbon de pe piață.

Problema este resimțită acut în Marea Britanie, unde o singură instalație de amoniac funcționează normal. Companiile din industria alimentară și a băuturilor se așteaptă ca criza să dureze cel puțin câteva săptămâni.

Odată cu cea de-a 21-a ediție a Campionatului Mondial de Fotbal din Rusia și pe fondul unor temperaturi ridicate, cererea de bere a crescut în Marea Britanie, iar deficitul de CO2 a lovit în cel mai prost moment posibil producătorii de bere din Europa și producătorii de băuturi carbogazoase.

Heineken avertiza săptămâna trecută că keg-urile de la unele mărci ale sale, inclusiv Amstel, ar putea să nu fie disponibile în Marea Britanie.

„Aș dori să-i liniștim pe consumatorii de bere și să le spunem că toate fabricile de bere funcționează la capacitate maximă și că lucrăm 24 de ore din 24 pentru a produce bere pentru clienții noștri, cât mai repede cu putință”, a anunțat public un reprezentat al companiei Heineken.

Coca-Cola European Partners plc (CCEP), care îmbuteliază băuturile carbogazoase ale brandului Coca-Cola pentru Europa, a anunțat că a fost nevoită să întrerupă câteva linii de producție pentru perioade scurte de timp. „În prezent avem o problemă, la nivelul întregii industrii, care afectează rezervele de CO2 din Marea Britanie. Ne concentrăm să limităm efectele pe care această criză le poate avea asupra produselor noastre. În acest timp, am oprit unele linii de producție pentru perioade scurte. Totuși, nu putem spune data la care vom putea îndeplini complet comenzile venite din partea clienților noștri”, au precizat reprezentanții Coca-Cola.

Dincolo de industria berii…

Dioxidul de bioxid de carbon este adesea folosit în procedura de asomare, înainte de sacrificarea animalelor (pui și porci). Unii producători s-au văzut obligați să folosească metode alternative, cum ar fi asomarea electrică, dar metodele de urgență nu pot fi folosite pe termen lung.

„Dacă păsările nu pot fi asomate, nu pot fi sacrificate … o incapacitate de sacrificare ar însemna ca păsările să rămână în fermă [unde] cineva ar trebui să le gestioneze starea de bine cu atenție”, a spus un reprezentant al British Poultry Council.

Ambalarea produselor alimentare
Folosirea dioxidului de carbon în ambalajele alimentare poate ajuta la menținerea produselor proaspete mai mult timp și la oprirea creșterii coloniilor de bacterii. Unii producători de carne au ales să utilizeze rezervele lor limitate de dioxid de carbon pentru asomare, și nu pentru ambalare. Ambalarea în absența dioxidului de carbon reduce durata de depozitare a cărnii cu cel puțin o zi.
Să nu uităm că dioxidul de bioxid de carbon este, de asemenea, utilizat pentru ambalarea salatelor.

Livrările de produse congelate
Când este presurizat sau înghețat, dioxidul de carbon devine solid. Substanța rezultată este cunoscută sub denumirea de „gheață carbonică”.
Gheața carbonică este folosită în transportul de alimente, deoarece se schimbă direct din solid în gaz, când scade presiunea sau crește temperatura, fără a lăsa reziduuri lichide.
Supermarketul online din Marea Britanie Ocado a avertizat clienții că deficitul de dioxid de carbon îi „limitează capacitatea de a livra alimente congelate”.