Au aparut normele metodologice de aplicare a cotei reduse de TVA de 9% pentru alimente

0
1021

Pe data de 27 aprilie 2015 a fost publicat Proiectul Normelor Metodologice de aplicare a cotei reduse de TVA de 9% pentru alimente. Potrivit acestuia, aplicarea cotei reduse de TVA de 9% se va face in functie de codurile NC ale produselor alimentare. Mai jos, publicam un extras din proiectul de Norme ce cuprinde detalii despre produsele si codurile NC.

Dorim sa subliniem faptul ca pentru majoritatea livrarilor de bunuri cota redusa de TVA de 9% se aplica numai in masura in care:
• acestea sunt utilizate ca alimente destinate consumului uman sau animal,
• ca materii prime sau ingrediente pentru prepararea alimentelor, ori
• pentru a completa sau inlocui alimentele.
In cazul bunurilor care pot fi utilizate in alte scopuri, cumparatorul va pune la dispozitia vanzatorului, inainte sau in momentul livrarii, o declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte indeplinirea acestei conditii, care va fi pastrata de vanzator pentru justificarea aplicarii cotei reduse de TVA de 9%.
Extras din Hotararea pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 44/2004

[…]
„(61) Cota redusa de taxa de 9% prevazuta la art. 140 alin. (2) lit. g) din Codul fiscal se
aplica pentru livrarea urmatoarelor bunuri:
a) animale vii si pasari vii, din specii domestice, care se incadreaza la codurile NC 0101-0105, 0106 14 10;
b) animale vii din specii domestice, destinate consumului uman sau animal, care se incadreaza la codul NC 0106 19 00;
c) pasari vii din specii domestice, destinate consumului uman sau animal, care se incadreaza la codurile NC 0106 33 00, 0106 39 10, 0106 39 80;
d) carne si organe comestibile care se incadreaza la codurile NC 0201-0210, cu exceptia celor care se incadreaza la codurile NC 0206 10 10, 0206 29 10, 0206 80 10, 0206 90 20;
e) pesti si crustacee, moluste si alte nevertebrate acvatice, care se incadreaza la codurile NC 0301 – 0308, cu exceptia pestilor ornamentali;
f) lapte si produse lactate care se incadreaza la codurile NC 0401 – 0406;
g) oua de pasari care se incadreaza la codurile NC 0407 – 0408, cu exceptia celor care se incadreaza la codurile NC 0407 11 00, 0407 19, 0408 11 20, 0408 19 20, 0408 91 20, 0408 99 20;
h) miere naturala care se incadreaza la codul NC 04090000;
i) alte produse comestibile de origine animala care se incadreaza la codurile NC 0410 00 00, 0504 00 00 si 0511 99 85 00;
j) legume, plante, radacini si tuberculi, alimentare, care se incadreaza la codurile NC 0701 – 0714, cu exceptia celor care se incadreaza la codurile NC 0701 10 00, 0703 10 11, 0709 60 91, 0709 60 95, 0712 90 11, 0713 10 10, 0713 33 10;
k) fructe comestibile, coji de citrice sau de pepeni, care se incadreaza la codurile NC 0801 – 0814 00 00;
l) cafea, ceai, maté si mirodenii, care se incadreaza la codurile NC 0901 – 0910;
m) cereale care se incadreaza la codurile NC 1001 – 1008, cu exceptia celor destinate insamantarii;
n) produse ale industriei moraritului, malt, amidon si fecule, inulina, gluten de grau, care se incadreaza la codurile NC 1101 00 – 1108;
o) seminte si fructe oleaginoase, seminte si fructe diverse, plante industriale sau medicinale, paie si furaje, care se incadreaza la codurile NC 1201 – 1214, cu exceptia celor care se incadreaza la codurile 1201 10 00, 1202 30 00, 1204 00 10, 1205 10 10, 1206 00 10, 1207 40 10, 1207 50 10, 1207 91 10, 1207 99 20, 1209, 1211;
p) gume, rasini si alte seve si extracte vegetale, care se incadreaza la codurile NC 1301 si 1302, cu exceptia celor care se incadreaza la codul NC 1302 11 00;
q) grasimi si uleiuri de origine animala sau vegetala, produse ale disocierii acestora, grasimi alimentare prelucrate, care se incadreaza la codurile NC 1501 – 1520 00 00, cu exceptia celor care se incadreaza la codurile NC 1503 00, 1505 00, 1509 10 10 si a celor destinate utilizarilor tehnice sau industriale, altele decat cele destinate fabricarii produselor pentru alimentatia umana;
r) preparate din carne, din peste sau din crustacee, din moluste sau din alte nevertebrate acvatice, care se incadreaza la codurile NC 1601 00 – 1605;
s) zaharuri si produse zaharoase, care se incadreaza la codurile NC 1701 – 1704;
s) cacao si preparate din cacao, care se incadreaza la codurile NC 1801 00 00 – 1806;
t) preparate pe baza de cereale, de faina, de amidon, de fecule sau de lapte, produse de patiserie, care se incadreaza la codurile NC 1901 – 1905;
t) preparate din legume, din fructe sau din alte parti de plante, care se incadreaza la codurile NC 2001 – 2009;
u) preparate alimentare diverse care se incadreaza la codurile NC 2101 – 2106;
v) bauturi si otet, care se incadreaza la codurile NC 2201, 2202 si 2209 00;
w) reziduuri si deseuri ale industriei alimentare, alimente preparate pentru animale, care se incadreaza la codurile NC 2301 -2309;
x) sare care se incadreaza la codul NC 2501 00;
y) produse chimice anorganice si organice, produse farmaceutice, care se incadreaza la
codurile NC 2805 12 00, 2817, 2835 25 00, 2835 26 00, 2836 50 00, 2922 41 00, 2922 50 00, 2930 40 00, 2933 99 80, 2936 90 00, 3002 10 98 00;
z) alte bunuri, care se incadreaza la codurile NC 3504 00 90, 3507.

In termen de 10 zile de la publicarea proiectului (pana la data de 7 mai 2015) pot fi trimise sugestii, propuneri sau opinii la publicinfo@mfinante.ro. In masura in care doriti, va stam la dispozitie pentru colectarea si centralizarea intrebarilor pe care le aveti in vederea semnalarii acestora Ministerului de Finante.

Adrian Teampau
Senior Manager | Indirect Taxes
Deloitte Tax S.R.L.

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentProfi s-a extins cu inca patru magazine
Articolul următorFuchs a cumparat divizia de condimente a Alex & Comp
Carmen Ionescu

Redactor – Lucreaza pentru Modern Buyer inca de la infiintarea publicatiei, in 2008. Absolventa a Universitatii Bucuresti – Facultatea de Litere, scrie despre industria bunurilor de larg consum, piata de retail, distributie, bricolaj samd.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here