Alin Șerban, CEO-ul Tazz: “Profi se va lista pe Tazz. Strategia pentru 2024 este să creștem considerabil și foarte repede și partea de retail”

În imagine: Alin Șerban, CEO-ul Tazz
În imagine: Alin Șerban, CEO-ul Tazz

Deși Tazz era cunoscută inițial ca o aplicație de livrare de mâncare, Alin Șerban, CEO-ul Tazz a sesizat extinderea interesului consumatorilor către alte tipuri de livrări, cum ar fi flori, produse de băcănie, măcelărie și produse de tip supermarket. Ca urmare, Tazz nu numai că a adus inovație tehnologică în domeniu, ci și-a extins colaborările strategice cu partenerii-cheie din retail și HoReCa, pentru a le oferi consumatorilor o gamă diversificată de servicii și produse.

Pentru CEO-ul Tazz, Alin Șerban, un aspect esențial în colaborarea cu partenerii este sprijinul pentru latura digitală a afacerilor.

Tazz dezvoltă un portal pentru partenerii din HoReCa, numit Merchant App, care va permite acestora să-și gestioneze mai eficient afacerile și să colaboreze mai strâns cu Tazz. Această platformă are potențialul de a crește eficiența afacerilor cu 15-20%, ca urmare a digitalizării.

De asemenea, compania lansează Logistic as a Service (LaaS), o soluție tehnică pentru a permite oricărui comerciant să-și livreze produsele, folosind curierii Tazz. Acest serviciu se concentrează pe livrările locale, în orașe, și este destinat atât restaurantelor și altor tipuri de afaceri, cât și consumatorului final.

Tazz se pregătește să crească în 2024 cu 20%, cu o schimbare de focus pe livrările din retail.

Cum vă selectați partenerii din Retail și HoReCa pentru a fi listați în platformă și ce noutăți aveți?

Când selectăm un partener, ne uităm în primul rând dacă produsele se pretează businessului nostru, respectiv, să poată fi livrate în maximum o oră, de când sunt comandate. Pe componenta de retail lucrăm cu mai toți jucătorii mari, care dețin rețele de supermarket: Mega, Kaufland, Auchan, Penny și, începând de săptămâna aceasta, cu Profi. O să urmeze o perioadă de test cu acest retailer, apoi acoperirea va fi națională, în toate orașele în care există Tazz, respectiv 33 de localități urbane.

Sunt partenerii d-voastră pregătiți cu suportul digital, specific businessului de livrări?

Da, evident, altfel nu am putea să îi listăm în platformă, deoarece tot businessul nostru este bazat pe tehnologie. Retailerii și-au dezvoltat sistemele lor și modul propriu de integrare, au aplicațiile lor, planurile lor de campanii promoționale, pe care fie le fac singuri, fie împreună cu noi. Avem o relație strânsă și oameni dedicați, care se ocupă de fiecare partener în parte. Este o relație win-win, retailerii vin cu ce știu să facă mai bine, referitor la prețuri și calitatea produselor, iar noi le oferim un segment nou: clienții de online. Așa ne unim eforturile ca să iasă un lucru frumos.

Pentru că anul acesta am avut un focus mai mare pe retail, am reușit să aducem mai mulți parteneri medii și mici din această zonă. De altfel, numărul partenerilor care au venit din retail în platformă a crescut cu 37% în septembrie 2023 față de aceeași perioadă a anului trecut, iar numărul partenerilor din zona de restaurante a crescut cu 27%.

Numărul de comenzi din retail este mai mic la noi, dar valoarea medie a comenzilor din categoriile supermarkets & markets este de 160 lei, iar al comenzilor din categoria restaurante este de 85 lei.

Rămânem în principal o aplicație de food delivery, oamenii comandă de la noi în primul rând mâncare gătită și în al doilea rând produse de tip grocery. Am remarcat însă că apetitul clienților crește pentru livrări de alt tip decât mâncare gătită: flori, produse de băcănie, măcelărie, produse de tip supermarket. De aceea, strategia pentru 2024 este să creștem considerabil și foarte repede și pe partea de retail.

Vrem să investim destul de mult și aici. Dacă până acum focusul nostru a fost 90% pe restaurante și 10% retail, probabil că ponderea va fi 80%, respectiv 20% focus pe retail.

Spuneți-mi ceva despre mecanismul promoțiilor din platforma Tazz. Câte dintre ele sunt din inițiativa d-voastră, câte sunt din inițiativa partenerilor din Retail și HoReCa?

Totdeauna există această relație foarte strânsă între noi și partenerii noștri. Noi avem campanii lunare pe care le promovăm către ei, dar au și ei propriile campanii, pe care le aduc în platformă. Există o planificare lunară, pe care o facem cu toți și ține de fiecare partener dacă vrea să intre în acest sistem sau nu. Ne pregătim de Black Friday, o campanie care va pune în vânzare vouchere la prețuri reduse, ce pot fi utilizate pentru comenzile din aplicație. Voucherele vor fi folosite la o selecție de parteneri din țară, atât restaurante, cât supermarketuri sau alte magazine. La aceasta se vor adăuga campaniile noastre lunare, desfășurate până la finele anului.

Care este modalitatea prin care, un instrument precum Merchant App, pe care intenționați să îl lansați, va sprijini activitatea partenerilor din HoReCa?

Avem 8.000 de parteneri în HoReCa și, în prezent, legătura cu ei este ținută de oamenii noștri de vânzări, alocați acestor restaurante. Noul merchant portal, fiindcă asta este de fapt, va fi o fereastră, o platformă de digitalizare a restaurantelor, prin intermediul căreia antreprenorii și managerii din HoReCa își pot administra singuri businessul cu noi. Își vor putea face un cont în platformă, își vor prezenta produsele, își vor face singuri promoțiile, vor investi în advertising, vor afișa programul de funcționare, vor putea adăuga localurile noi, își vor vedea vânzările și rapoartele de vânzări și, în felul acesta, își vor putea redimensiona businessul, în funcție de datele noi pe care le primesc în timp real. Portalul va deveni funcțional, cel mai probabil, îl luna noiembrie 2023, și, din estimările noastre, va crește eficientizarea digitalizării businessului cu 15-20%, și pentru ei, și pentru noi.

Câți dintre actualii parteneri sperați să se înscrie în noul portal?

Este obligatoriu ca partenerii noștri să se înscrie în acest merchant portal, pentru a putea face business cu noi. El are două funcționalități – prima se referă strict la a primi și accepta o comandă, la a primi factura pentru respectiva comandă, iar cea de-a două componentă presupune mult mai multe facilități ca să le permită operatorilor HoReCa să își crească businessul și să fie mai eficienți.

Ați anunțat un nou serviciu, adresat companiilor care aleg să își externalize serviciile de logistică și funcția de livrare, printr-o soluție construită și optimizată de Tazz.

Da, am dezvoltat un serviciu nou, Logistic as a Service (LaaS), pe care o să-l lansăm în luna octombrie 2023. Astăzi avem o flotă de curieri, care lucrează pentru noi și livrează produsele vândute prin Tazz, dar prin LaaS o să oferim tuturor oamenilor, viitorilor clienți, indiferent că sunt florării, băcănii, site-uri de e-commerce, magazine din retail – posibilitatea ca, în momentul în care primesc o comandă pe site-ul lor sau chiar telefonic, – să facă acea livrare prin intermediul curierilor Tazz. Mai direct spus, dacă sunați să comandați o pizza la restaurantul de peste drum, acel restaurant va avea posibilitatea, prin intermediul soluției pe care o oferim, să introducă comanda în platformă și acea comandă să fie livrată de către curierul Tazz. Sau dacă vă comandați la Flanco un telefon și vreți să vă fie livrat acasă, el va putea fi livrat de un curier Tazz. Toate acestea vor fi livrări locale, posibile în orașe. Nu vom livra între orașe, ci doar în perimetrul unui oraș, pe același principiu al livrării, într-un timp de maximum o oră.

Câte livrări previzionați să faceți, odată cu lansarea acestui serviciu de tip Logistic as a Service?

Avem un business plan în spate, dar nu vă pot spune exact ce număr de livrări vom face, avem nevoie de puțin timp. Serviciul este nou, inovativ, îl lansăm pentru orice comerciant, din afara platformei Tazz. Frecvența comenzilor lunare nu contează, și o comandă pe lună e suficient.

Care sunt planurile de dezvoltare pentru 2024?

În 2024, vrem să creștem businessul cu minimum 20%. Depinde foarte mult de noi, dar și de piață. Pot apărea obstacole, cum ar fi încetinirea consumului, deși nu ne așteptăm să scadă foarte mult, sau alte lucruri care nu țin strict de piața din România, cum ar fi o posibilă criză economică – deși nu pare probabilă. Cred că cel mai mare atu al nostru este că suntem o companie locală, care gândește local, care este flexibilă și ia decizii foarte repede, cu solide cunoștințe de tehnologie și marketing, o companie care are o dorință foarte mare de a merge mai departe.

Aveți în vedere, în continuare, sprijinirea produselor locale și a preparatelor românești?

Promovăm constant produsele locale, gastronomia locală și tot ce înseamnă restaurante locale – acest lucru este business as usual pentru noi, ceva firesc. În perioada noiembrie-decembrie 2021, am avut într-adevăr, o campanie foarte mare, „Gusturi locale, preparate legendare”, când am ieșit mult pe TV și am promovat noua gastronomie românească. Avem în plan să dezvoltăm mult mai mult această idee de gusturi locale și să venim în sprijinul oamenilor, chiar și cu un ghid al produselor locale la nivel de regiune, dar acest ghid rămâne, deocamdată, la nivel de proiect.