85% din produsele agroalimentare din UE ar putea intra în Japonia fără taxe vamale

268

Uniunea Europeană și Japonia au semnat pe 17 iulie un acord de liber-schimb, numit Jefta. Sectorul agroalimentar din Uniunea Europeană este marele câștigător al acestui acord, conform căruia, 85% din produsele agroalimentare din UE ar putea intra în Japonia fără taxe vamale, după o perioadă de tranziție.

Japonia se angajează să recunoască mai mult de 200 de mărci cu indicații geografice, cum ar fi brânza Roquefort, șunca Tiroler Speck, jambonul belgian Ardens sau vodka Polska, care se vor bucura de același nivel de protecție ca în Europa.

Acordul va elimina tarifele foarte mari pentru câteva tipuri de brânzeturi, însă perioada de tranziție va fi de până la 15 ani. La carnea de vită, taxele impuse vor fi reduse treptat. Orezul este exclus din acord.

În schimb, japonezii au obținut liber acces pe piața europeană pentru automobile, dar numai după o perioadă de tranziție de mai mulți ani.

Acest acord va include, de asemenea, un capitol despre dezvoltarea durabilă. Acordul trebuie să fie înaintat Parlamentului European pentru a fi validat, înainte de a intra în vigoare în 2019, dacă Parlamentul japonez votează favorabil, de asemenea, rapid.