Volumul schimburilor comerciale dintre Germania și România a fost de 18,4 mld. EUR, în prima parte a anului 2022

Volumul schimburilor comerciale dintre Germania și România, în prima jumătate a anului 2022, a însumat 18,4 mld. EUR, conform Biroului Federal de Statistică (Destatis). Creșterea este de 12,3%, în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut (primele 6 luni ale anului 2021: 16,4 md. EUR), potrivit ultimelor cifre furnizate de Statistisches Bundesamt (Destatis).

Astfel, exporturile Germaniei către România s-au ridicat la 9,8 mld. EUR, ceea ce înseamnă o creștere de 8,8% față de perioada similară din 2021, în vreme ce importurile Germaniei din România au însumat 8,6 mld. EUR, în creștere cu 16,6% față de primele șase luni ale anului trecut.

În actualul context internațional dificil, continuarea dezvoltării relațiilor economice româno-germane este îmbucurătoare.

Sebastian Metz, director general și membru în Consiliul Director al AHK România, este de părere că asistăm la un interes substanțial al firmelor germane de a deschide afaceri în România, respectiv de a-și extinde aici activitățile, ceea ce pune bazele unei și mai bune dezvoltări a comerțului bilateral.

“Având în vedere reorientarea lanțurilor internaționale de aprovizionare, dar și datorită deschiderii de noi zăcăminte de gaze naturale, România reprezintă un amplasament investițional bun pentru economia germană.” a comentat Sebastian Metz.

Acesta avertizează că relațiile bilaterale nu se pot decupla însă de evoluțiile geopolitice globale.

„Inflația crescută, dobânzile mari, prețurile ridicate la energie, blocajele existente din lanțurile de aprovizionare, încrederea scăzută a consumatorilor sunt doar câțiva factori care apasă din ce în ce mai mult asupra economiei”, a explicat directorul general al AHK România.

Totuși, rezultate obținute în prima jumătate a anului plasează România pe locul 19 în topul partenerilor comerciali ai Germaniei, privind exporturile și pe locul 21, privind importurile.

Dacă se va menține aceeași dinamică, la final de 2022, valoarea schimburilor comerciale bilaterale se va apropia de 40 mld. EUR.

Sursa acestor informații: AHK România, reprezentanța oficială a economiei germane în România.