Creșterea vânzărilor în prima jumătate a anului a fost de 9,1%, din care 9,4% provine din creșterea prețurilor și – 0,2% din volumul vânzărilor. Întrucât creșterea prețurilor s-a moderat secvențial, de la 13,3% în al patrulea trimestru al anului 2022, volumul vânzărilor a fost aproape constant, cu o îmbunătățire a performanței în segmentele Beauty & Wellbeing și Personal Care, ceea ce a compensat declinul volumelor în alte segmente.
Cota de piață a Unilever, într-un interval de 12 luni, a scăzut la 41%, reflectând impactul reducerii cu 17% a numărului de SKU, dinamica prețurilor și schimbările de comportament ale consumatorilor în anumite piețe. Aceasta include diviziile de ceai și detergenți din India și Brazilia, respectiv segmentele super-premium din categoria Îngrijire Personală din America de Nord.
„Performanța Unilever în prima jumătate a anului evidențiază calitățile care m-au atras către această afacere: o prezență globală incomparabilă, un portofoliu de mărci excelente și o echipă de oameni talentați.”, a declarat Hein Schumacher, CEO Unilever.
” Aștept cu nerăbdare să împărtășesc detalii suplimentare, când vom raporta rezultatele noastre din T3 în luna octombrie.”
„Într-un mediu volatil și cu costuri ridicate, vom înregistra o creștere solidă a vânzărilor subiacente și în 2023. Așteptăm ca creșterea vânzărilor subiacente pe tot parcursul anului să fie de peste 5%, depășind intervalul nostru pe termen lung, cu creșterea prețurilor subiacente continuând să se tempereze pe parcursul anului.”
„Așteptăm ca inflația netă la materiile prime (NMI) pentru 2023 să fie în jur de 2 miliarde de euro, din care 0,4 miliarde de euro sunt anticipați în a doua jumătate a anului. Continuăm să ne așteptăm la o îmbunătățire modestă a marjei de exploatare pentru întregul an, reflectând o marjă brută mai mare și o investiție sporită în spatele mărcilor noastre.”
„Continuăm să ne concentrăm pe sănătatea și competitivitatea pe termen lung a afacerii, în timp ce dezvoltăm portofoliul în segmentele și canalele cu creștere ridicată.”
Segmentul Beauty & Wellbeing a înregistrat o creștere a vânzărilor subiacente de 9,1%.
Creșterea volumului de 3,8% a fost condusă de o creștere continuă double digit în segmentele de Prestige Beauty and Health & Wellbeing, precum și o creștere puternică în categoria Hair Care. Vânzările subiacente în categoria Îngrijire Personală au crescut cu 10,8%, datorită prețurilor și creșterii volumului de 3,2%, cu vânzări solide pe gama de deodorante.
Categoria HomeCare a crescut cu 8,4%, cu volume aproape constante, în piețele emergente, și, în scădere, în Europa.
Nutriția a înregistrat o creștere de 10,4%, cu o creștere semnificativă în segmentul de Sosuri, în timp ce volumele subiacente de -1,9% reflectă o piață europeană provocatoare.
Creșterea vânzărilor de înghețată a fost de 5,7%, cu volume în scădere cu 5,2% datorită segmentului de consum la domiciliu.
Piețele emergente au înregistrat o creștere a vânzărilor subiacente de 10,6%, cu o creștere a prețurilor de 10,0% și o revenire la creșterea pozitivă a volumelor de 0,6%. America Latină a înregistrat o creștere a vânzărilor subiacente de 16,3%, cu o moderare a prețurilor și o creștere a volumelor de 1,6%. Asia de Sud a înregistrat o creștere cu două zecimale prin prețuri și volum, în anumite piețe, cu accent pe India. China a înregistrat o creștere de 7,9%, cu volume îmbunătățite, în urma ridicării restricțiilor legate de pandemie.
Creșterea în Asia de Sud-Est a fost temperată, din cauza unei scăderi a vânzărilor în Indonezia, în timp ce Turcia a înregistrat o creștere puternică a volumelor, într-o economie hiperinflaționară.
Piețele dezvoltate au înregistrat o creștere a vânzărilor subiacente de 6,9%, din care 8,4% provine din preț și -1,4% din volum. Volumul s-a menținut bine în America de Nord, în timp ce creșterea subiacentă a prețurilor a rămas ridicată în Europa, dată fiind expunerea mai mare la categorii cu inflație semnificativă a costurilor.
Cifra de afaceri a Unilever a crescut cu 2,7% până la 30,4 miliarde de euro. CA include impactul schimbului valutar de -3,2% și un procent de -2,7%, provenit din vânzări nete ale achizițiilor. Profitul operațional subiacent a fost de 5,2 miliarde de euro, în creștere cu 3,3% față de anul anterior.
Marja operațională subiacentă s-a îmbunătățit cu 10 puncte de bază, ajungând la 17,1%. Marja brută a crescut cu 30 puncte de bază, în ciuda inflației nete a materiilor prime de 1,6 miliarde de euro și a costurilor sporite de producție și logistică. Creșterea costurilor a fost în întregime compensată de prețuri, economii și o îmbunătățire a mixului de produs.
După mai multe perioade de inflație a costurilor, marja brută rămâne cu 270 de puncte de bază, sub nivelul din T1 2019.
Investițiile în brand și marketing au crescut cu 0,4 miliarde de euro, la rate de schimb valutar constante, o creștere de 30 de puncte de bază, ca procent din cifra de afaceri, la rate de schimb curente.
Cheltuielile generale s-au îmbunătățit cu 10 puncte de bază, datorită creșterii eficienței, în timp ce s-a investit în capacități și în diviziile Prestige Beauty și Health & Wellbeing.
Începând cu 1 iulie 2022, modelul operațional mai simplu și concentrat pe categorii a fost implementat și organizat în jurul a cinci grupuri de business și o bază tehnologică – Unilever Business Operations.
“Ne așteptăm în continuare la economii de costuri de aproximativ 600 de milioane de euro, realizată până la sfârșitul anului 2023.”
După ce a finalizat două tranșe de 750 de milioane de euro în 2022 din programul continuu de răscumpărare a acțiunilor de până la 3 miliarde de euro, compania a încheiat o a treia tranșă de 750 de milioane de euro, pe 2 iunie 2023. Dividendul interimar trimestrial pentru al doilea trimestru este menținut la 0,4268 euro.
Compania a finalizat vânzarea mărcii Suave în America de Nord pe 1 mai 2023. Pe 14 iunie, a anunțat achiziția Yasso Holdings, Inc., o marcă premium de iaurt grecesc, frozen, în Statele Unite.
Beauty & Wellbeing (20% din cifra de afaceri a Grupului)
Vânzările subiacente din Beauty & Wellbeing au crescut cu 9,1%, din care 5,1% provine din preț și 3,8% din volum.
Divizia de Îngrijire a Părului a înregistrat o creștere cu cifre cu două zecimale, cu o creștere pozitivă a volumului, stimulată de vânzările din regiunea Americilor. Mărcile Sunsilk și TRESemmé au înregistrat o creștere cu două zecimale, susținută de relansările reușite.
Divizia Skin Care a înregistrat o creștere single digit, brandul Vaseline înregistrând performanțe puternice, pe măsură ce au extins gama de succes Gluta-Hya în segmentul pro age, oferind beneficii suplimentare și atrăgând noi consumatori către brand. În regiunea Asia de Nord, vânzările mărcii AHC au înregistrat o scădere double digit, în urma reconfigurării canalului de vânzări transfrontaliere.
Segmentele Prestige Beauty și Health & Wellbeing au înregistrat o altă perioadă de creștere cu cifre cu două zecimale, stimulată de volum. În segmentul Prestige, mărcile Paula’s Choice, Dermalogica și Hourglass au înregistrat o creștere puternică, susținută de lansări de produse noi, cum ar fi crema Dermalogica.
În segmentul Health & Wellbeing, brandul Liquid IV a continuat să performeze bine.
Marja operațională subiacentă a rămas neschimbată, îmbunătățirea marjei brute fiind compensată de o creștere a cheltuielilor generale.
Personal Care (23% din cifra de afaceri a Grupului)
Vânzările subiacente din segmentul Personal Care au crescut cu 10,8%, în condiții de creștere a prețurilor de 7,3% și o creștere a volumelor de 3,2%.
Deodorantele au înregistrat o creștere double digit, stimulată de Europa și America. Brandul Axe au înregistrat o creștere double digit, după ce au lansat gama Fine Fragrance, combinând protecția împotriva mirosurilor cu parfumurile fine. Au fost lansate noi variante și sub marca Rexona, care se bazează pe o tehnologie superioară, care oferă protecție de 72 de ore, generând o creștere double digit pentru acest brand. Portofoliul Dove Personal Care a înregistrat, de asemenea, o creștere double digit.
Categoria Skin Care a înregistrat o creștere single digit, cu o creștere puternică în America Latină și Asia de Sud.
Îngrijirea orală a înregistrat o creștere single digit, după ce Pepsodent a fost lansat în Asia de Sud-Est.
Marja operațională subiacentă a scăzut cu 10 puncte de bază, îmbunătățirea marjei brute și reducerea cheltuielilor generale fiind mai mult decât compensate de creșterea investițiilor în branduri și marketing.
Home Care (20% din cifra de afaceri a Grupului)
Vânzările subiacente din segmentul Home Care au crescut cu 8,4%, cu 11,2% puncte procentuale din creșterea prețurilor și -2,5% din volum.
Categoria Fabric Cleaning a înregistrat o creștere double digit. În Europa, s-au lansat capsulele OMO, cu ambalaj fără plastic, în mai multe țări, oferind performanță superioară de curățare, cu mai puțin plastic și mai puține substanțe chimice, acestea contribuind la o creștere a volumelor și a vânzărilor double digit pentru marca OMO.
Gama Fabric Enhancers a înregistrat o creștere medie single digit, stimulată de creșterea prețurilor. În China, Unilever a relansat perluțele Comfort, cu un miros îmbunătățit, care durează mai mult.
În America Latină, au introdus prima gamă de produse special concepute pentru segmentul de Spălătorie și Hotel, oferind o spălare perfectă pentru haine albe, sub mărcile OMO și Comfort.
Segmentul Home & Hygiene a înregistrat o creștere medie single digit, în timp ce afacerea Air Wellness a înregistrat o scădere.
Marja operațională subiacentă s-a îmbunătățit cu 30 de puncte de bază, condusă de îmbunătățirea marjei brute.
Nutriție (22% din cifra de afaceri a Grupului)
Vânzările subiacente ale diviziei Nutriție au crescut cu 10,4%, cu o creștere a prețurilor de 12,6% și o scădere a volumelor de -1,9%.
Produsele pentru Gătitul de la Zero (Scratch Cooking Aids) au înregistrat o creștere single digit. Creșterea a fost generată de prețuri, cu volume negative, în special în Europa și America de Nord.
Sosurile de Salate (Dressings) au continuat să înregistreze o creștere double-digit, cu brandul Hellmann’s conducând vânzările în timpul sezonului de Paști și în timpul verii, combinând campania „make taste, not waste” cu inovații precum maioneza picantă, în Statele Unite.
Unilever Food Solutions și-a accelerat creșterea double digit în prima jumătate a anului, iar China a revenit la o creștere double digit, în al doilea trimestru.
Marja operațională subiacentă a crescut cu 80 de puncte de bază, în principal datorită reducerii cheltuielilor generale, parțial compensată de o scădere a marjei brute ca rezultat al continuării inflației costurilor de achiziție.
Înghețata (15% din cifra de afaceri a Grupului)
Vânzările subiacente din segmentul de Înghețată au crescut cu 5,8%, cu o creștere a prețurilor de 11,5% și o scădere a volumelor de -5,2%.
Înghețata pentru consum la domiciliu a înregistrat o creștere single digit, deoarece volumele au continuat să fie afectate de un consum mai redus, într-un mediu economic inflaționist.
Înghețata pentru consum în afara casei a înregistrat o creștere double digit, cu prețuri pozitive și volume pozitive.
Marca Magnum a înregistrat o creștere single digit, datorită inovației aduse de edițiile limitate Starchaser și Sunlover având o performanță bună. În America de Nord, Unilever a lansat batoane de gelato și sorbetto mini, Talenti. Marca Twister a înregistrat o creștere single digit, susținută de o nouă variantă pe bază de plante, din gama Twister.
Marja operațională subiacentă a scăzut cu 100 de puncte de bază, din cauza reducerii marjei brute ca rezultat al creșterii costurilor de materii prime.
Unilever a anunțat, totodată, că își propune să vândă mai multă înghețată în Europa în această vară, dar temperaturile extreme ar putea afecta vânzările, deoarece consumatorii ar putea prefera băuturile răcoritoare. Divizia de înghețată a Unilever reprezintă aproximativ 15% din cifra de afaceri a grupului.
„Dacă devine prea cald – iar în prezent putem observa temperaturi incredibile în Europa – există date care arată că oamenii tind să renunțe la înghețată și să cumpere, în schimb, băuturi răcoritoare.” a declarat Graeme Pitkethly, CFO al Unilever.
Unilever deține, închiriază și întreține 3 milioane de congelatoare pentru înghețată în întreaga lume.
Unii analiști se așteaptă ca piața globală de înghețată cumpărată din impuls să crească cu 5,7% între 2023 și 2028.