Un nou portofel digital pe piața din România

Mastercard și fintech-ul phyre au anunțat lansarea portofelului digital phyre pe piața din România. Aplicația de mobil, certificată de Mastercard și susținută de Paynetics, instituție de e-money licențiată, le permite utilizatorilor să-și înroleze în aplicație orice card care permite plăți, indiferent de emitent, și să obțină un card digital Mastercard, care poate fi tokenizat pe baza tehnologiei inteligente de plată Mastercard Digital Enablement Service.

Utilizatorii phyre pot achita la orice terminal POS din lume care suportă tehnologia contactless sau online, pot efectua transferuri de bani între prieteni, instant și fără comision, sau își pot înregistra toate cardurile de fidelitate pe care le dețin și le pot utiliza direct prin intermediul smartphone-ului. În plus, consumatorii își pot urmări cheltuielile, pot căuta oferte personalizate de la comercianții lor preferați și își pot utiliza voucherele și cupoanele atunci când fac cumpărături.

Până la momentul apariției Apple Pay pe piața românească, plățile NFC pe POS nu vor fi posibile din cauza limitărilor impuse de Apple. Între timp, utilizatorii phyre care dețin un mobil dotat cu sistem iOS au opțiunea de a comanda un card fizic Mastercard pentru a putea plăti la orice POS sau pentru a retrage numerar de la orice ATM din lume. Cardul va putea fi controlat de pe smartphone, utilizatori primind alerte gratuite pentru fiecare plată efectuată și urmărind toate tranzacțiile din aplicație.

Toți utilizatorii phyre au opțiunea de a comanda gratuit un card virtual Mastercard pentru plăți online securizate. Cardul poate fi blocat pe orice perioadă de timp și deblocat atunci când este necesar unei tranzacții online. În primele 12 luni de la activare, phyre nu percepe comisioane de administrare, urmând ca după încheierea unui an de utilizare, consumatorii să achite lunar o sumă modică de 1 euro.

„După mai bine de 10 ani de investiții masive pe care Mastercard le-a făcut în infrastructura de acceptare contactless, plata fără contact a devenit cea mai răspândită formă de tranzacționare electronică pe plan local. O dovadă în acest sens este că, astăzi, 2 din 3 tranzacții realizate prin intermediul cardurilor Mastercard la comercianți sunt contactless”, a declarat Cosmin Vladimirescu, Country Manager, Mastercard România.

„Ne dorim ca utilizatorii phyre să economisească timp și comisioane bancare, oferindu-le posibilitatea de a face transferuri instantanee de bani, fără comisioane. În plus, cardul virtual și cardul fizic Mastercard vor completa experiența oferită de phyre, dorindu-ne să devenim portofelul digital preferat în România”, a declarat Traian Baicu, CEO phyre România.

Plățile mobile realizate contactless prin aplicația phyre funcționează datorită tehnologiei inteligente de plată Mastercard Digital Enablement Service (MDES). MDES utilizează „tokenizarea” ca standard al industriei și permite plăți electronice, care pot fi realizate prin intermediul telefoanelor mobile și prin intermediul altor dispozitive de comerț pentru plățile de zi cu zi.

MDES se asigură că numărul cardului, format din 16 cifre, nu este utilizat și nu este înregistrat pe dispozitivul portabil. În schimb, un număr alternativ, numit „token”, este alocat fiecărui dispozitiv nou, astfel încât să permită tranzacții.

Cardul tokenizat alocat unui smartphone echipat cu tehnologia Near Field Communication (NFC) îi permite telefonului mobil să comunice cu orice POS contactless din întreaga lume. Tot ce trebuie să facă un utilizator ca să poată plăti este să apropie dispozitivul mobil de terminalul POS, așa cum face și în cazul cardului contactless. Totodată, clienții pot aduna puncte de fidelitate dacă magazinul le oferă o schemă de recompense.

Portofelul digital phyre le permite utilizatorilor să nu mai poarte cu ei, în format fizic, cardurile de fidelitate sau pe cele bancare și să-și acceseze istoricul tranzacțiilor într-un mod simplu, astfel încât, dacă au nevoie, să știe de unde și când au cumpărat ceva.

Toți utilizatorii phyre pot face plăți și pot trimite sau le pot cere bani prietenilor, fără niciun cost suplimentar. Transferurile de bani între prieteni sunt tot mai căutate, fiind un serviciu foarte util atunci când trebuie împărțite facturi sau când trebuie trimiși bani în străinătate. Destinatarul primește banii instant și îi poate cheltui imediat.

Siguranța plăților mobile este garantată de tehnologia Mastercard. Utilizând portofelul phyre, cardul prin care se fac plăți este tokenizat. Așadar, nu doar că numărul token este diferit față de numărul real al cardului, ci acel număr este și unul specific, în funcție de dispozitivul de pe care se face plata. Datorită acestui proces de criptare, comercianții nu văd niciodată datele deținătorului de card. Mai mult, pentru un plus de siguranță, smartphone-ul poate fi protejat, pe lângă codul PIN standard, format din 4 cifre, și prin autentificarea biometrică, prin amprentă sau chiar prin recunoaștere facială.

Totodată, lansarea phyre în România aduce încă o noutate: în premieră, phyre și Altex vor lansa o campanie de Crăciun prin intermediul căreia primii 500 de utilizatori care aleg să achite cu ajutorul phyre în magazinele Altex, Media Galaxy sau online vor primi cadou o baterie externă pentru smartphone.