Update: Topul celor mai mari companii din industria de distribuție

Afacerile celor mai mari 20 distribuitori de produse FMCG în retail și HoReCa au depășit anul trecut pragul de 1,6 miliarde de euro, mai mult cu aproape 7% față de anul anterior. Aquila & Seca Distribution, Interbrands și Macromex, companii de distribuție cu acoperire națională, domină de mai mulți ani acest top în care se regăsesc și foarte mulți distribuitori regionali aflați, la rîndul lor, în continuă expansiune teritorială. Cei trei realizează, împreună, 34% din cifra de afaceri cumulată a celor 20 de companii.

Șase din cei 20 de jucători prezenți în top au înregistrat creșteri de două cifre ale veniturilor, alte zece companii au avut un avans al afacerilor cuprins între 1.5-5% și doar unul din 20 de jucători a raportat o scădere a cifrei de afaceri.

În 2017, profitul cumulat al celor 20 de jucători prezenți în acest top este de 166,4 milioane de lei (aproximativ 36 de milioane de euro), cu 2,4% mai mult față de 2016. În anul fiscal anterior, 11 din cele 20 de companii au înregistrat o creștere a profitului, pentru restul de nouă, 2017 fiind un an de scădere a profitabilității. Totodată, doar șase jucători din industria de distribuție au raportat o creștere de două cifre a profitului, respectiv Aquila & Seca Distribution, Macromex, Punctual Comimpex, Elgeka-ferfelis, Bere Băuturi București și Whiteland.

Împreună, cele 20 de companii din topul de mai jos au peste 11.000 de angajați.

Conform unei analize realizate de Modern Buyer, cei mai importanți 150 de distribuitori de produse FMCG în retail și HoReCa au realizat în 2017, o cifră de afaceri cumulată de aproximativ 3.5 miliarde de euro.