Republica Moldova: Au fost selectate primele startup-uri agricole care beneficiază de subvenție de la stat

Primii 27 de tineri antreprenori și femei-fermier, care intenționează să lanseze afaceri în agricultură, în Republica Moldova, și-au primit certificatele de beneficiari ai subvențiilor pentru proiectele lor tip start-up, informează Mold-Street. Din totalul de proiecte start-up: 18 afaceri vor fi administrate de către femei-fermier și 9 de către tineri fermieri.

Nicolae Ciubuc, Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului din Republica Moldova, a comunicat că banii vor fi alocați în două tranșe: 75 la sută vor fi oferiți după ce producătorii prezintă dovada cofinanțării, iar cea de-a două tranșă, la darea în folosință a obiectului investiției.

Vor fi oferiți circa 13 milioane de lei pentru afaceri în utilarea și renovarea fermelor zootehnice, înființarea și modernizarea plantațiilor multianuale, precum și producerea fructelor și legumelor pe teren protejat.

Vadim Curmei, Director adjunct al Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură a anunțat, la rândul său, că în urma implementării proiectelor propuse de aplicanți vor fi realizate investiții în valoare de 32 milioane lei și vor fi create circa 100 de locuri noi de muncă. Curmei a precizat, la rândul său, că beneficiarii își vor primi banii în cont, după ce vor prezenta dovada de cofinanțare a proiectelor și vor semna contractele de subvenționare.

În cadrul primului apel de proiecte au fost recepționate 38 de dosare, iar suma subvențiilor solicitate a constituit circa 20 milioane lei. Doar 27 dintre acestea au întrunit criteriile de eligibilitate și au fost acceptate spre finanțare.

„Consider că este un suport consistent și sunt convins că aceste subvenții vor aduce valoare adăugată și vor contribui la diversificarea activităților în zonele rurale, crearea locurilor de muncă, dezvoltarea capacităților de antreprenoriat și reducerea exodului populației din zonele rurale”, a menționat ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Nicolae Ciubuc.

”Vreau să știți că pentru Guvern sunt prioritare politicile de susținere a activităților de business în agricultură. În acest sens, pentru subvenționarea investițiilor din sector, în anul curent, din bugetul statului au fost alocați circa 900 milioane de lei prin Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural. Am reușit să extindem măsurile de subvenționare pentru a spori numărul afacerilor în domeniu și a încuraja tinerii să contribuie la dezvoltarea sectorului agricol din țara noastră”, a subliniat ministrul Nicolae Ciubuc.