Reacția Ocean Fish la măsurile Autorității Sanitar-Veterinare

183

Reprezentanţii Ocean Fish declară că testele proprii arată că bacteria Listeria monocytogenes nu este prezentă în fabrică, ci doar în 3 loturi de file de somon afumat din 5 eșantioane, dar nu în cantităţi care să fie periculoase pentru om. Producătorul a făcut publice buletinele de analiză privind concentrația Listeriei în produsele “file somon afumat” marca Ocean Fish (respectiv numărul de UFC/gram). Producătorul susține că sunt sub limita superioară a legii, adică mai puțin de 100 UFC/gram, așadar: bune pentru consum.

Redăm integral explicația oferită de producător:

„Drag consumator,
În urma acuzației aduse produselor comercializate de fabrica noastră, și anume a celor 3 loturi de file somon afumat, întră în datoria noastră de a vă informa corect referitor la prezenta situație:
Ne pare nespus de rău că din cauza unui precedent în rândul consumatorilor referitor la detectarea cu Listeria M. în decembrie 2018 a unor produse aparținând concurenței (produse ce nu erau fabricate de unitatea noastră) au fost asociate cu existența acestei bacterii și produsele fabricate de către unitatea Ocean Fish. Fenomenul Listeria M. a declanșat acțiuni în lanț ale autorităților sanitar-veterinare, dornice de a se pronunța și în cazul produselor fabricate de către unitatea Ocean Fish. Însă acțiunile și verdictul acestora sunt incomplete și eronate. Ne pare nespus de rău că s-a permis o astfel de acuzație publică, care ne-a afectat imaginea și credibilitatea în ochii dumneavoastră.

Deoarece suntem producătorul lider în acest segment de piață, considerăm că mai întâi de toate suntem obligați să vă explicăm ce înseamnă “fenomenul” Listeria, care este limita superioară admisă a prezenței acesteia în produsele din pește și cum s-a ajuns în această situație neplăcută pentru intreagă piață.

Există câteva specii de Somon în lume. Există somon de Atlantic (crescut în apele reci ale Oceanului Atlanticului), iar aici vorbim despre specia “Salmo salar” (originea acesteia este în crescătoriile din Norvegia, Insulele Faroe, Scoția, Danemarka sau Chile) și există somon sălbatic (somonul pescuit în Pacific), iar aici avem 7 specii, dintre care cele mai populare în Europa de Est fiind: Keta, Gorbusha, Sockeye.
În situația de față vorbim despre fileurile de somon afumat produse de Ocean Fish din specia “Salmo salar”, adică din somonul de Atlantic.

Fabrica Ocean Fish colaborează exclusiv cu furnizori/parteneri certificați de cele mai înalte standarde în segmentul de siguranță alimentară, asta înseamnă că nici un lot de pește nu este procesat dacă nu are în spate un întreg istoric (“fișa medicală” – trasabilitate) al peștelui respectiv. Furnizorii companiei Ocean Fish sunt toți posesori ai certificărilor IFS, MSC și BRC.

Colaborăm exclusiv cu crescătoriile care oferă calitatea maximă al acestui pește (somonul de Atlantic) și respectăm întregul flux tehnologic până la transportarea acestuia în cele mai optime condiții în cadrul fabricii din Afumați. Ținem cu strictețe la calitatea peștelui recepționat în unitatea noastră, evident incluzând și somonul în această monitorizare – atât cel de Atlantic cât și cel de Pacific, specii de pește pe care noi le-am procesat primii pentru piața din România.

Prezența listeriei sub limita de 100 UFC (unități formatoare de colonii)/gram este un fenomen absolut normal în cadrul peștelui proaspăt, însă acest nivel trebuie menținut prin respectarea întregului flux tehnologic și mai ales a temperaturii corespunzătoare în tot fluxul prin care trece peștele: de la capturare la eviscerare, transportare, procesare, ambalarea finală și păstrarea acestuia la temperaturi corespunzătoare în rafturile magazinelor care îl comercializează.

Orice abatere sau nerespectare a unui proces din cadrul acestor etape tehnologice poate duce la creșterea acestui nivel de Listeria și, bineînțeles, la infestarea produsului final care, într-adevăr, poate fi periculos pentru sănătatea noastră.

În urma controlului desfășurat de către Autoritățile Sanitar-Veterinare săptămâna trecută, ni s-a comunicat faptul că în fabrica noastră (unitatea de procesare a SC OceanFish) testele privind prezența listeriei sunt negative, însă, în 3 loturi de “file somon afumat” din 5 eșantioane, a fost depistată Listeria.

Unul din Regulamentele Europene , REGULAMENTUL (CE) NR. 2073/2005 AL COMISIEI din 15 noiembrie 2005 privind criteriile microbiologice pentru produsele alimentare, spune așa:
(2) Produsele alimentare nu trebuie să conțină microorganisme sau toxine sau metaboliți ale acestora în cantități care prezintă un risc inacceptabil pentru sănătatea umană.
(3) Regulamentul (CE) nr. 178/2002 stabilește cerințe generale privind siguranța alimentară, conform cărora nici un produs alimentar nu trebuie introdus pe piață în cazul în care este periculos. Operatorii din sectorul alimentar au obligația să retragă de pe piață produsele alimentare periculoase. Pentru a contribui la protecția sănătății publice și pentru a preveni interpretările diferite, se impune stabilirea unor criterii de siguranță armonizate privind caracterul acceptabil al produselor alimentare, în special în ceea ce privește prezența anumitor microorganisme patogene.
(5) În consecință, se impune stabilirea unor criterii microbiologice care definesc caracterul acceptabil al proceselor, precum și a unor criterii de siguranță microbiologică a produselor alimentare care să stabilească o limită peste care un produs alimentar trebuie considerat ca fiind contaminat în mod inacceptabil cu microorganismele pentru care se stabilesc respectivele criterii.
(10) CSMVSP a emis, în același timp, un aviz separat privind Listeria monocytogenes. Respectivul aviz recomandă ca obiectiv menținerea concentrației de Listeria monocytogenes în produsele alimentare sub 100 ufc/g. Comitetul științific pentru alimentație umană (CSAU) a aprobat aceste recomandări în avizul său din 22 iunie 2000.

Societatea Ocean Fish a solicitat Autorităților Sanitar-Veterinare să pună la dispoziție buletinele de analize prin care să informeze care este cantitatea/numărul de UFC/gram (unități formatoare de colonii) conținute de aceste produse reclamate ca având Listeria detectată.
Din păcate, ni s-a răspuns că nu intră în obligația acestora să ne comunice acest aspect și că nu dețin astfel de laboratoare.

Vă reamintim că fabrica Ocean Fish este un pionier în introducerea pe piața din România a somonului afumat (introdus pe piață încă din 1998).
Prioritatea noastră este calitatea produsului oferit și, bineînțeles, siguranța alimentară a acestuia. Considerăm că am reușit în toată această perioadă de prezență pe piață (de 20 ani) să vă demonstrăm seriozitatea noastră, dedicarea noastră și că…“Pasiunea noastră, într-adevăr, este peștele!”
Cu considerație,
Alesea Brînzilă
Brand Director”