Răcoritoarele cu un conținut ridicat de zaharuri libere vor fi accizate

Sucurile cu mult zahăr ar putea fi accizate, conform unui proiect de act normativ care a trecut tacit de Senat. În afară de accize, companiile ar urma să achite statului și anumite contribuții bănești pentru cheltuielile din domeniul sănătății. Este vorba despre propunerea legislativă pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal și a Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății. Aceasta a trecut tacit de Senat pentru că senatorii n-au apucat s-o voteze în plen în timp util, însă votul decisiv va aparține deputaților, scrie Alexandru Boiciuc pe avocatnet.ro.

Astfel, băuturile răcoritoare cu un conținut ridicat de zaharuri libere, de cel puțin 5 grame per 100 mililitri de produs, așa cum sunt ele descrise în document, ar urma să fie accizate.

„(…) Sunt incluse atât băuturile care se pot consuma direct, cât și cele care se diluează pentru consum, precum și sucurile de fructe sau legume care au zaharuri libere adăugate care împreună cu zaharurile intrinseci depășesc limita de mai sus”, este explicat în proiect.

Pe lista scutirilor se vor găsi sucurile de fructe fără adaos de zahăr, sucurile produse pe loc din fructe/legume și servite fără să fie îmbuteliate, dar și sucurile fabricate de persoanele fizice pentru consum în familie.

Propunerea legislativă prevede că băuturile răcoritoare vor fi taxate cu 70 de lei pe hectolitru (adică 100 de litri) dacă au un conținut de zaharuri libere între 5-8 g/100ml de produs și cu 100 de lei pe hectolitru dacă au un conținut de zaharuri libere de peste 8 g/100 ml de produs. Practic, asta înseamnă că sucurile cu un conținut de zaharuri libere sub 5 g/100 ml de produs nu vor fi accizate.

Companiile care produc, importă sau achiziționează intracomunitar sucuri cu mult zahăr vor contribui cu 56 de lei pe hectolitru pentru băuturile cu un conținut de zaharuri libere între 5-8 g/100 ml de produs sau cu 80 de lei pe hectolitru pentru băuturile cu un conținut de zaharuri libere de peste 8 g/100 ml de produs.

Totodată, firmele care au încasări din publicitatea pentru sucurile cu mult zahăr vor datora o contribuție de 12% din încasări, după deducerea TVA-ului.

Inițiatorii proiectului lămuresc că zaharurile libere sunt monozaharidele (glucoză, fructoză, galactoză), dizaharidele (sucroză, lactoză, maltoză sau trehaloză) și zaharurile intrinseci ale sucurilor de fructe/legume de cel puțin 5 g/100 ml de produs.

Accizarea băuturilor răcoritoare cu mult zahăr ar aduce la bugetul statului sume considerabile (aproximativ 300 de milioane de euro), estimează parlamentarii. Pentru a intra în vigoare, proiectul trebuie adoptat de Camera Deputaților, promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial.