Nestle vinde divizia de dulciuri din SUA către Ferrero

Grupul elvețian de produse alimentare Nestle vinde divizia de dulciuri din SUA către compania Ferrero pentru suma de 2,8 miliarde de dolari, a anunțat CEO-ul grupului, Mark Schneider, citat de agenția Reuters. Nestle, cea mai mare companie de produse alimentare ambalate din lume, a invocat poziția slabă a mărcii de ciocolată pe piața din SUA, în urma unor branduri precum Hershey, Mars și Lindt, ca explicație pentru decizia de vânzare.

Pentru compania italiană Ferrero, tranzacția oferă șansa de a urca rapid într-o piață-cheie, unde a făcut alte două achiziții în ultimul an. Producătorul de Nutella și al pralinelor Ferrero Rocher va deveni astfel a treia mare companie de ciocolată din SUA și la nivel mondial, potrivit Euromonitor International.

Analiștii speculează că Nestle ar putea să renunțe la alte mărci slabe sau în totalitate la producția de dulciuri prin formarea unei societăți mixte, așa cum a făcut recent cu divizia de înghețată. Hershey, care deține marca KitKat a Nestle în SUA, ar fi un posibil partener.
Divizia tranzacționată în aceste zile reprezenta doar 1 la sută din vânzările Nestle, dar mișcarea face parte dintr-un plan de restructurare mai mare, gândit de către CEO-ul grupului, Mark Schneider, un specialist cu vechime în industria de sănătate, aflat de un an la conducerea companiei elvețiene.

Schneider a fost desemnat să accelereze strategia de creștere a grupului într-un mediu din ce în ce mai dur pentru multinaționalele din sectorul alimentar, pe fondul încetinirii creșterii economice și a concurenței sporite din partea unor firme de nișă.
Batoanele de ciocolată ale firmei Nestle, de exemplu: BabyRuth, Butterfinger și Crunch au avut performanțe slabe în ultimii ani, pe măsură ce consumatorii s-au îndreptat către gustări mai sănătoase, cum ar fi batoanele de cereale cu fructe sau ciocolata premium, Lindt.

Nestle anunțase anterior că vinde batonul de ciocolată Violet Crumble in Australia. Compania se extinde în zona alimentelor mai sănătoase și a licitat pentru divizia de vitamine și suplimente pusă în vânzare de Merck din Germania, după ce a convenit luna trecută să cumpere producătorul de vitamine Atrium Innovations.

„Schimbările acestea au sens”, a comentat analistul companiei de administrare a activelor Vontobel, Jean-Philippe Bertschy, despre miscarea facută de Nestle pe piața ciocolată din SUA și intrarea pe segmentul de vitamine. „Reprezintă iesirea dintr-o afacere slabă în termeni financiari și intrarea pe o piață cu o creștere puternică și marje mai mari.”

Nestle a plătit 2,3 miliarde de dolari pentru Atrium, care are vânzări anuale de aproximativ 700 milioane USD. Afacerea cu ciocolată, pe care o vinde pentru 2,8 miliarde de dolari, are vânzări de aproximativ 900 de milioane de dolari anual.

SUA reprezintă aproape 19% din piața mondială a produselor de cicolată, cu o valoare de 102,3 miliarde de dolari, potrivit Euromonitor. Valoarea pieței a fost stimulată de faptul că oamenii aleg din ce în ce mai mult produse mai scumpe, dar volumul a scăzut din cauza unor alternative mult mai populare în rândul consumatorilor.

Nestle a pierdut din cota de piață din ultimii ani, în favoarea unor noi branduri concurente, precum Kind, care a crescut rapid.

Chiar și Lindt, ale cărui bomboane de ciocolată Lindor au prețuri premium, întâmpină dificutăți, compania anunțând chiar pe 17 ianuarie 2018 că în anul 2017 vânzările organice au crescut doar cu 3,7%, sub ținta de creștere previzionată pe termen lung de 6-8%. Vânzările lor ]n America de Nord au scăzut cu 1,6%.