Nestlé Global raportează o creștere organică de 8,3% în 2022

Mark Schneider, CEO Nestlé
Mark Schneider, CEO Nestlé

Nestlé, cea mai mare companie de produse alimentare și băuturi din lume, anunță rezultatele financiare pentru anul 2022. Astfel, vânzările totale raportate la nivel global au înregistrat o creștere de 8,4% la 94,4 miliarde CHF, achizițiile nete având un impact pozitiv de 1,1%, iar schimbul valutar generând o scădere de 0,9%. Creșterea organică a ajuns anul trecut la 8,3%, cu un pricing de 8,2% ce reflectă inflația semnificativă a costurilor, respectiv o creștere internă reală (RIG) de 0,1%.

Creșterea organică s-a înregistrat pe scară largă în majoritatea zonelor geografice și categoriilor. Estimările la nivel de grup pentru întregul an 2023 prevăd o creștere organică a vânzărilor între 6% și 8%, țintele pentru 2025 fiind confirmate, în anticiparea unei creșteri organice sustenabile.

Mark Schneider, CEO Nestlé , a comentat: „Anul trecut a adus multe provocări și alegeri dificile pentru familii, comunități și afaceri. Inflația a crescut la niveluri fără precedent, generând presiuni crescute în costul vieții, iar efectele tensiunilor geopolitice s-au resimțit în toată lumea. Întreaga echipă Nestlé a demonstrat reziliență, pe măsură ce am navigat prin acest context dificil. Creșterea organică a fost solidă, marjele s-au menținut, iar evoluția rezultatului per acțiune a fost puternică. În același timp, ne-am asigurat accesul la produse nutritive și la oferte accesibile la nivel global. De asemenea, pe parcursul anului 2022 am confirmat strategia noastră de nutriție pe termen lung, având în centru Good for You, Good for the Planet. Am întreprins acțiuni esențiale pentru consolidarea continuă a practicilor noastre de marketing responsabil, ca lider în industrie, și pentru a oferi transparență cu privire la valoarea nutrițională a portofoliului nostru global. În același timp, am avansat și în implementarea planului nostru de acțiune în domeniul schimbărilor climatice.”

În zona Europa, creșterea organică a fost de 7,2%, cu un pricing de 6,4% și RIG de 0,9%, pe fondul unei baze de comparație ridicate în 2021, precum și a constrângerilor pe lanțul de aprovizionare*. Cursul valutar a afectat negativ vânzările cu 7,6%, reflectând aprecierea francului elvețian față de euro. Vânzările raportate în Zona Europa au crescut cu 1,8% până la 19,1 miliarde CHF.

Într-un mediu provocator, Zona Europa a demonstrat soliditate și angajamentul de a investi pe termen lung. Astfel, în Ucraina, Nestlé a anunțat o investiție de 40 milioane CHF pentru o nouă unitate de producție în regiunea Volyn.

Zona Europa a înregistrat câștiguri de cote de piață pe segmentele dulciuri, hrană pentru animale de companie, și respectiv nutriție pentru sugari. Pe categorii de produse, motorul-cheie de creștere a fost Purina PetCare, susținut de mărcile premium Gourmet, Felix și Purina Pro Plan.

Creșterea a fost puternică pe toate canalele, în special în comerțul electronic și magazinele specializate pentru animale de companie. Vânzările din Nestlé Professional au crescut cu o rată de două cifre, ajutate de noile platforme de creștere și de distribuția sporită, în special pentru băuturi.

Cafeaua a înregistrat o creștere medie de o singură cifră, condusă de cafeaua solubilă Nescafé, și a continuat evoluția puternică a vânzărilor pentru Starbucks by Nespresso. Categoria de dulciuri a înregistrat o creștere medie de o cifră, cu o cerere puternică pentru KitKat, și în baza ofertelor sezoniere.

Categoria de nutriție pentru sugari și copii de vârstă mică a crescut cu o rată de două cifre, pe baza unui impuls puternic pentru formulele premium pentru sugari, incluzând produsele care conțin oligozaharide identice din punct de vedere structural cu cele din laptele matern.

Categoria de produse alimentare a înregistrat o scădere a vânzărilor, influențată negativ pe categoriile pizza și tăiței. Produsele pe bază de plante Garden Gourmet au continuat să înregistreze o creștere de două cifre, reflectând lansările de noi produse.

Mai multe detalii cu privire la rezultatele raportate de către grup AICI.

*RIG, prețurile și cifrele de creștere organică exclud regiunea Rusiei, cu un impact corespunzător asupra M&A și a liniilor de schimb valutar

Articolul precedentKeysfin estimează o cifră de afaceri totală a producătorilor de vin din România la 2,3 miliarde de lei în 2022
Articolul următorMaxi Pet deschide primul magazin la Târgu Mureș, în urma unei investiții de peste 200.000 euro
Modern Buyer
Modern Buyer este un pionierat in zona produselor editoriale specializate, fiind prima platforma de informare destinata specialistilor in achizitii – buyeri si oameni de vanzari - din Romania.