Legea risipei alimentare amânată pentru 2019

Legea nr. 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare ar fi trebuit să intre în vigoare peste câteva zile. Pe 27 iunie 2018 însă, deputații au dat votul decisiv pe un proiect care mai amână o dată această lege. Proiectul pentru modificarea Legii nr. 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare prevede ca legea să se aplice după 1 februarie 2019, timp în care normele ei de punere în aplicare să fie adoptate. Ca să se aplice efectiv, prorogarea suspendării trebuie aprobată de șeful statului.

Prin proiectul de lege adoptat astăzi se introduc în lege anumite modificări. În principiu, operatorii economici din sectorul agroalimentar nu vor mai fi obligați să ia măsuri de prevenire a risipei alimentare, scrie Simona Voiculescu, de la avocatnet.ro. Formularea votată azi de deputați specifică faptul că operatorii pot lua măsuri de prevenire, dar nu vor mai fi obligați să o facă.

Se clarifică, de asemenea, și care sunt operatorii economici care ar putea lua astfel de măsuri de prevenire a risipei, prin trimiterea la Regulamentul (CE) nr. 178/2002.

Măsurile de prevenire a risipei rămân aceleași: responsabilizare, vânzare la preț redus a produselor aproape de expirarea datei durabilității minimale, transferul alimentelor prin donație către operatorii-receptori. Totuși, magazinelor le va fi recomandat să încerce măcar două acțiuni de prevenire dintre cele enumerate înainte de a trece la distrugerea alimentelor.

Operatorii economici care vor dona alimentele vor beneficia de facilități fiscale, precum: reducerea impozitului, scăderea bazei de impozitare etc.

Cei care vor primi alimentele prin donație nu vor avea voie să le revândă, se precizează în proiectul de modificare a legii. Exceptate de la această obligație vor fi asociațiile și fundațiile, întreprinderile sociale sau serviciile sociale ale furnizorilor publici, care vor putea comercializa produsele către consumatorul final, la un preț mai mic.

Principala problemă a aplicării acestei legi a fost chiar lipsa normelor de aplicare. Anul trecut, ea intrase în vigoare, iar la Ministerul Agriculturii au fost puse pentru scurtă vreme în dezbatere o serie de norme care erau ambigue, și care făceau aplicarea ei și mai dificilă. Proiectul de norme a fost retras rapid și s-a ajuns la suspendarea aplicării legii.

Articolul precedentStocul de spaţii de retail modern din România însumează circa 3,5 milioane mp
Articolul următorAFI Europe Romania achiziționează un teren de 43.000 m2 lângă AFI Park 1-5
Daniela Oancea
Redactor-șef al Modern Buyer din iulie 2017. Absolventă a Universității București, Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Daniela are o experiență de peste 20 de ani în presă. A început să lucreze ca reporter și apoi ca redactor de știri externe la cele mai importante cotidiene naționale: Tineretul Liber, România Liberă și Evenimentul Zilei. Și-a continuat cariera ca Business Editor pentru Mediafax și apoi ca Redactor-șef la diferite publicații Business to Business, precum și ca expert media, în trei proiecte europene: PHARE/SAPARD. Danielei îi puteți scrie pe adresa daniela.oancea@modernbuyer.ro