Ionut Nache, Director General INAQ Consulting: “Certificarea IFS reprezinta un pasaport pentru export”

Peste 180 de persoane au participat pe data de 19 mai 2017, la cea de a patra editie a conferintei IFS 2017, la Bucuresti. Evenimentul a reunit speakeri straini si romani, specialisti care au prezentat cele mai importante modificari in domeniul standardelor de calitate IFS, dar si detalii despre aparitia noului standard IFS Food versiunea 7 si IFS Global Markets HPC. Scopul conferintei a fost acela de a prezenta producatorilor, profesionistilor din domeniul managementului calitatii si sigurantei produselor alimentare si nealimentare, si nu numai, cele mai noi informatii si de a conecta specialisti in evaluarea si implementarea acestora cu beneficiarii finali. Temele abordate si dezbatute s-au adresat producatorilor de produse alimentare si produse HPC – Household and Personal Care, firmelor de import-export, de transport si logistica, furnizorilor existenti si potentiali ai marilor lanturi de retail, firmelor producatoare care doresc sa exporte, dar si reprezentantilor retailerilor autohtoni. Au fost enumerate regulile dupa care marii retaileri isi selecteaza furnizorii, precum si etalarea conditiilor pe care producatorii trebuie sa le indeplineasca pentru a gasi parteneri straini si posibilitati pentru a exporta produsele alimentare si nealimentare.
“Certificarea IFS reprezinta un pasaport pentru export”, a spus Ionut Nache, Director General INAQ Consulting, deoarece partenerii europeni solicita astfel de certificari pentru importul produselor sau serviciilor din Romania. In prezent, in tara noastra sunt doar 200 de companii care au obtinut certificare internationala conform standardului IFS Food. Din aceasta cauza, numarul cererilor de certificare creste in fiecare an cu aproape 25%, ceea ce se situeza peste media Europeana, de 7,75%. Cele mai multe firme autorizate IFS sunt cele din Italia cu 2.903 certificari IFS Food. Urmeaza Germania (2.498 certificari), Spania (2.436) si Franta (1.781). Polonia detine 732 de certificari, Ungaria – 408, Cehia – 334, iar Romania – 200.

Stephan Tromp – Managing Director IFS Management GmbH a prezentat in cadrul conferintei ultimele noutati legate de standardele IFS, precum si informatii importante despre rezultatele relevante ale auditurilor IFS, in anii anteriori in Europa.
Un alt subiect deosebit de important abordat in cadrul acestei conferinte s-a referit la cerintele retailerilor pentru furnizorii de marca proprie, care au fost prezentate de Oana Barna, Team Leader Quality Management Penny – Rewe Group. S-a discutat, de asemenea, despre siguranta alimentului, dar si despre standardele IFS din industria cosmetica. Gabriela Pizamosca, Director General al laboratoarelor J.S. HAMILTON in Romania, a prezentat principalele lor directii de activitate si portfoliu de analize pentru industria alimentara, industria cosmetica si a detergentilor.

Mihaela Rabu, Director General RUCODEM, a vorbit despre legislatia privind produsele cosmetice, la nivel UE si la nivel national, ocazie cu care prezentat cateva ghiduri indrumatoare referitoare la raportarea efectelor grave nedorite, eficacitatea produselor pentru protectie solara si declaratiile facute in legatura cu acestea, recomandarea UE privind utilizarea declaratiilor referitoare la lipsa testarii pe animale, dar si aspecte practice privind etichetarea durabilitatii produselor.

Conferinta s-a bucurat de participarea CRIS-TIM, unul dintre marii producatori romani, care a schimbat modul de abordare a productiei de mezeluri. Din partea acestei companii a fost prezent Radu Timis Jr., Director Comercial, care a vorbit despre noile trenduri in alimentatie.

Industria producatorilor a fost reprezentata la conferinta IFS 2017 de asociatiile patronale PRO AGRO, ARC si APAR.

Evenimentul s-a bucurat de succes chiar si in randul companiilor deja certificate IFS, reprezentantii acestora la conferinta putand afla care sunt cele mai intalnite abateri fata de cerintele standardului IFS.

De asemenea, Ionut NACHE, Director General INAQ Consulting, reprezentantul IFS in tara noastra, a prezentat portofoliul cursurilor INAQ Consulting – IFS Training Center, pe care le organizeaza în 8 oraşe din Romania.

Multe alte subiecte de interes au fost dezbatute si prezentate in cadrul conferintei anuale IFS 2017.

Organizatorii evenimentului au fost INAQ Consulting impreuna cu IFS Management (Germania) .

Parteneri Platinum: J.S. Hamilton Romania, CRIS- TIM , Penny Market, Axiven, AGXECUTIVE, AB FRIGO Consult, Credit Info
Parteneri Gold: Alpin 57 Lux, GS1 Romania, Pan Food
Partener Silver: Rommac Trade

Evenimentul a fost sustinut de: PRO AGRO, APAR, ARC, AFR, Romalimenta, ARILOG Camerele de comert: Romano-Olandeza, Romano-Israeliana, Romano-Franceza, Romano-Engleza si Asociatia Antreprenorilor Spanioli in Romania (ASEMER)