Indicele FAO pentru prețurile la alimente a crescut cu 1,1% în luna februarie

Cereal bread with boubliks, grains, cereals, wood table-spoons, a black jug and a jug of milk.

Indicele FAO pentru prețurile la alimente a înregistrat o medie de 170,8 puncte în februarie, în creștere cu 1,1% față de luna precedentă și cu doar 2,7% mai puțin decât în anul precedent. Prețurile la lapte și cereale au determinat creșterea prețurilor la alimente în februarie.

Creșterea prețurilor mondiale la cereale și produsele lactate a compensat în aflux prețurile mai scăzute la uleiurile vegetale, ceea ce a determinat creșterea prețurilor produselor alimentare la nivel mondial în februarie. Indicele FAO pentru prețurile la alimente este un indice ponderat în comerț care urmărește prețurile pieței internaționale pentru cinci grupuri principale de produse alimentare.

Indicele prețurilor pentru cereale, reprezentând grâul, orezul și cerealele de consum curent, inclusiv porumbul, a crescut cu 2,5%, înregistrând o a doua creștere consecutivă, lunar, datorită condițiilor meteo nefavorabile care afectează negativ perspectivele grâului de toamnă din Statele Unite ale Americii și ale porumbului din Argentina.

FAO și-a redus, de asemenea, previziunile pentru recoltele de grâu la nivel mondial în acest an, observând în același timp că nivelurile rezervelor sunt gata să atingă un nivel record.

Indicele prețurilor pentru produsele lactate a crescut cu 6,2% în februarie, pe măsură ce cotația internațională a prețurilor a crescut pentru unt, brânză și praful de lapte integral și degresat. Cererea globală puternică împreună cu producția de lapte mai mică decât cea preconizată în Noua Zeelandă, a dus la această creștere.

Indicele prețurilor pentru carne a rămas în general neschimbat, întrucât prețurile cărnii de pasăre au scăzut pentru a patra lună consecutiv, compensând creșterea cotațiilor prețurilor cărnii de bovine.

Indicele FAO pentru prețurile la uleiurile vegetale a scăzut cu 3,1%, până la cel mai mic nivel în 19 luni, pe fondul perspectivelor unui excedent global de producție în anul curent. Prețurile uleiului de palmier au scăzut cel mai mult, datorită creșterii stocurilor în Malaezia și Indonezia, în timp ce prognoza unor procesări record de soia în S.U.A. au coborât cotațiile la uleiul de soia.

Indicele prețurilor la zahăr a scăzut cu 3,4%, atingând cel mai mic nivel din ultimii doi ani, în timp ce producătorii majori, cum ar fi Thailanda și India, au continuat să se extindă, iar participanții de pe piață se pregătesc pentru o creștere accentuată a producției în Uniunea Europeană datorită randamentului mai ridicat al sfeclei de zahăr și creșterea suprafeței plantațiilor după ce anul trecut au fost eliminate cotele de producție.