Guvernul va aproba in noiembrie Planul National de Gestionare a Deseurilor (PNGD)

Guvernul va aproba la mijlocul lunii noiembrie Planul National de Gestionare a Deseurilor (PNGD), altfel Romania risca sa plateasca penalitati foarte mari de intarziere aplicate de Comisia Europeana, informeaza Agentia Nationala de Presa AGERPRES.

„Romania este pasibila de plati de intarziere foarte mari penalizatoare, pentru ca nu s-a reusit implementarea PNGD si suntem la Curtea Europeana de Justitie pentru neinchiderea unor depozite, atat municipale, cat si industriale”, a spus ministrul Mediului, Gratiela Gavrilescu, in comisia de resort din Senat. Potrivit acesteia, proiectul este in stadiul evaluarii de impact.

„PNGD ar fi trebuit aprobat anul trecut in noiembrie si, din aprilie, de cand am venit la minister, am deblocat situatia acestui plan. El se afla acum in evaluare de impact. Sunt implicate, alaturi de Ministerul Mediului, unitatile administrativ-teritoriale, ONG-urile, producatorii de ambalaje, salubristii, colectorii, astfel incat sa reiasa ceea ce este optim pentru o perioada lunga de timp. Am promis comisarului (european — n. r.) pentru mediu, acum doua luni, ca undeva pe 15 noiembrie, Guvernul va adopta hotararea privind aprobarea PNGD. Am considerat ca este oportun ca observatiile care sunt in concordanta cu legile si cu realitatea din teritoriu sa le preluam, sa chemam la discutii Ministerul Fondurilor Europene si consultantul”, a explicat ministrul.