Carrefour: Profitul operational al grupului ar putea scadea cu 12% in 2017

765

Alexandre Bompard, CEO-ul grupului Carrefour, s-a angajat public sa creasca rentabilitatea si cash-flow-ul, dupa ce cel de-al doilea cel mai mare comerciant cu amanuntul din lume a anuntat miercuri, 30 august 2017, ca profitul operational ar putea scadea in 2017 cu aproximativ 12%, scrie agentia Reuters, preluata de The New York Times.

Chiar daca vanzarile grupului au crescut cu 6,2% in primul semestru al anului − la 38,5 miliarde de euro−, grupul francez a inregistrat o scadere a castigurilor operationale mai pronuntata decat cea preconizata, in conditiile in care competitia puternica a afectat puternic marjele din Franta, iar pierderile inregistrate au crescut in Argentina.

Profitul operational din prima jumatate a anului a fost de 621 milioane euro, in scadere cu 21,5%, la un curs de schimb constant. Acesta s-a situat sub estimarea medie de 666 de milioane de Euro preconizata de un sondaj Reuters. La cursul de schimb curent, scaderea a fost de 12,1%.

Chiar daca expansiunea a continuat cu 352 de magazine noi deschise in prima parte a anului, dintre care 290 de proximitate, peste tot in Europa profiturile grupului au scazut, ca o consecinta a integrarii magazinelor Eroski, achizitionate recent in Spania si a magazinelor Billa in Romania, care au atarnat destul de greu asupra marginilor. In schimb, au crescut in Brazilia, cea de-a doua mare piata dupa Franta. In primele sale comentarii publice de la preluarea mandatului pe 18 iulie, Bompard a declarat ca este constient ca se confrunta cu o sarcina „extraordinar de dificila” la Carrefour, dar ca este convins ca exista un „mare potential”.

Investitorii doresc ca noul CEO sa creasca performanta hipermarketurilor din Franta, un obiectiv ratat de predecesorii sai pe fondul concurentei acerbe cu rivalii din online si a politicii de discounturi practicate de competitorul sau, Leclerc.

De asemenea, investitorii vor sa vada progrese pe partea de digitalizare, in special dupa ce oficialii companiei Amazon au licitat 13,7 miliarde de dolari pentru a cumpara Total Foods Market, un anunt care a starnit un val de panica in randul comerciantilor cu amanuntul din toata lumea. Ca raspuns la aceste asteptari, Bompard a promis ca va accelera procesul de expansiune online, va „aduce un suflu nou” in hipermarketurile din Franta si va simplifica organizarea grupului. El a adaugat ca va oferi detalii cu privire la planul sau de redresare pana la sfarsitul anului.

Totusi, pentru a economisi bani, Alexandre Bompard a anuntat ca grupul Carrefour va reduce cheltuielile de capital in 2017 la 2,2-2,3 miliarde de euro din cele 2,4 miliarde planificate anterior.

Carrefour preconizeaza ca, la cursul de schimb actual, profitul operational pe intregul an sa scada cel putin cat in prima jumatate a anului. De asemenea, isi reduce obiectivul de crestere a vanzarilor cu 20% la 2-4%, la rate de schimb constant, de la 3-5% cat fusese preconizat.

Carrefour Brazilia a fost listat public luna trecuta in cea mai mare oferta publica initiata in Brazilia in ultimii patru ani.

In Brazilia, rentabilitatea activitatii de distributie a continuat sa creasca, desi serviciile financiare au fost afectate de o modificare a regulamentului privind creditul de consum, au mai spus oficialii grupului.

Bompard, in varsta de 44 de ani, l-a inlocuit pe Georges Plassat, in varsta de 68 de ani, care a fost CEO-ul grupului din 2012. Ca un semn al unei noi ere, Carrefour a mai anuntat ca Laurent Vallee, in varsta de 46 de ani, il va inlocui pe Jerome Bedier, in varsta de 61 de ani, in functia de secretar general al grupului.